2016-12-10 11:16

MONDEN


La mulţi ani, Dinu C. Giurescu! Istoricul împlineşte 85 de ani

 |  15:04
La mulţi ani, Dinu C. Giurescu! Istoricul împlineşte 85 de ani

Istoricul Dinu C. Giurescu, membru al Academiei Române, s-a născut la 15 februarie 1927, la Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, el şi-a susţinut teza de doctorat în 1965.

A fost muzeograf la Muzeul de Artă din Bucureşti, secţia artă veche românească (1956-1964), cercetător la Oficiul de studii şi documentare al Ministerului de Externe (1964 - 1968), profesor la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, “visiting-professor” la William Paterson College, Wayne, New Jersey şi la Texas A'M University College of Liberal Arts, History Department, Colege Station Texas.

Este profesor de istorie contemporană la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Activitatea sa ştiinţifică, reunită în numeroase studii şi lucrări, cuprinde o arie bogată şi diversă: arta românească a sec. XIV-XVIII (“Contribuţii la studiul broderiilor de la Trei Ierarhi', 'Date asupra picturii istorice româneşti', “Arta metalelor preţioase în Ţara Românească în sec. XIV-XVI”); studiul civilizaţiei române în sec. XIV-XVIII (“Ţara Românească în sec. XIV-XV”, 1973, lucrare distinsă cu Premiul “Nicolae Bălcescu” al Academiei Române); caracteristici ale feudalismului românesc şi al relaţiilor economice ale ţărilor române în sec. XI-XIX (“Relaţiile economice ale Ţării Româneşti cu ţările Peninsulei Balcanice în perioada feudalismului timpuriu”; “Relaţiile economice ale Ţării Româneşti cu Peninsula Balcanică în sec. XIV-XVI”).

De asemenea, Dinu C. Giurescu a întocmit sinteze de istorie naţională (“Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi”, 1971; “Istoria românilor”, 1974-1975, întocmită în colaborare; “Istoria ilustrată a românilor”, 1981-1982) şi monografii, precum “Ion Vodă cel Viteaz”(1974).

O atenţie aparte a acordat şi problemelor de istorie europeană: formarea popoarelor şi a statelor europene în sec. V-XI; sinteza bizantină din sec. IV-XV; mişcarea pentru independenţă naţională dintre 1815-1850 (“Meridiane europene: note privind istoria Europei în sec. V-X”; “Meridiane europene: Sinteza bizantină. Note privind istoria Europei 1815 -1849”).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-17

TAGURI: Dinu C. Giurescu, istoricComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ROMAN DIN TARA
16 Mar 2012

Domnule Academician, Am citit cu intarziere acest articol. Onoarea elementara ma face sa Va scriu imediat. L-am cunoscut pe Tatal Dumneavoastra si pe Dumneavoastra, la Mangalia, in vara lui 1966. Eram proaspat student. Nu sunt istoric, dar posed o biblioteca mare, in care la loc de cinste sunt volumele scrise de Tatal Dumneavoastra in anii '40. Le-am citit ca student. Tatal Dumneavoastra a fost un patriot adevarat. Cunosc si episodul cu scrierea unei Istorii corecte a romanilor, in versiunea posibila dupa eliberarea Domniei sale din inchisoare; a facut ani multi de temnita - seful statului Dej l-a consultat la eliberare cu amanuntime intro discutie maraton si i-a dat liber. Desertul lasat de smintitii care calareau Cultura, trebuia reimpadurit. Nu o putea face oricine. Dumneavoastra ii calcati pe urme. Iar afirmatiile Dumneavoastra in chestiunile arzatoare ale tarii sunt absolut de referinta. Va urez La Multi Ani ! Va doresc Multa sanatate si Putere de munca, in slujba tarii noastre, Romania. Cu respect desavarsit, 16.III.2012

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Anunț istoric de la Vatican. Papa: Preoții pot să ierte avortul Papa Francisc a anunţat, luni, într-o scrisoare publică, faptul că de acum înainte preoţilor... 21 Noi 2016 | (0)
Ministrul Fondurilor Europene: rată de absorbție a fondurilor europene sub media UE Romania inregistreaza o rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2014-2020 sub media... 30 Noi 2016 | (0)