2018-11-16 05:29


MENOPAUZA, O PROBLEMĂ A FEMEILOR. Metode şi tratamente care ameliorează migrenele, insomnia şi bufeurile

 |  19:53
MENOPAUZA, O PROBLEMĂ A FEMEILOR. Metode şi tratamente care ameliorează migrenele, insomnia şi bufeurile
Gabriela Dumba

Insomniile, depresia, migrenele, bufeurile de căldură şi transpiraţia excesivă sunt doar câteva dintre simptomele care fac din perioada menopauzei una dintre cele mai dificile din viaţa unei femei. De regulă, instalarea menopauzei se produce în jurul vârstei de 50 de ani, când estrogenul şi progesteronul scad sub un anumit nivel considerat normal, iar perioada fertilă ia sfârşit.

Menopauza reprezintă sfârşitul perioadei reproductive a unei femei şi se admite la un an după ultima menstră, în jurul vârstei de 50 de ani, însă fiecare femeie are propriul ritm şi această vârstă poate fi decalată cu câţiva ani în plus sau în minus. Înaintea instalării propriu-zise a menopauzei există o perioadă de 5-8 ani care se numeşte perimenopauză, al cărei principal simptom este reprezentat de menstruaţiile abundente şi neregulate. După câţiva ani de variaţii hormonale, estrogenul şi progesteronul încep să scadă. Când estrogenul scade sub un anumit nivel, ciclul menstrual şi activitatea foliculară, respectiv perioada fertilă iau sfârşit. După un an fără menstruaţie, femeia atinge menopauza şi trece în postmenopauză. După un an sau doi de postmenopauză, nivelul de estrogen se echilibrează la un nivel scăzut. Deoarece estrogenul joacă un rol important şi în alte funcţii ale organismului, nivelul scăzut are efecte ce includ pierderea mineralelor din ţesutul osos şi subţierea şi uscarea pielii, atrofierea vaginului şi a tractului urinar. Menopauza se poate instala artificial şi prematur prin scoaterea chirurgicală a ovarelor (ovarectomie) sau prin chemoterapie sau radioterapie în zona abdominală şi pelvină. Chiar dacă este o modificare fiziologică a corpului ce nu necesită tratament, totuşi simptomatologia poate fi foarte greu de suportat de către o femeie şi se impun, astfel, o serie de măsuri care să amelioreze stările specifice acestei perioade.

Simptomele menopauzei:

- bufeuri de căldură (senzaţie de căldură subită şi trecătoare resimţită pe faţă, gât, torace, însoţită de transpiraţii şi frisoane)

- tulburări de somn (insomnie)

- tulburări emoţionale, schimbări ale dispoziţiei sau iritabilitate

- modificări ale vieţii sexuale, a interesului sau a răspunsului sexual

- probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburările de somn şi de modificările hormonale

- migrene (dureri de cap)

- tahicardie (palpitaţii)

- prurit generalizat (mâncărimi).

Semne care anunţă menopauza/postmenopauza:

- lipsa perioadelor menstruale (femeia nu mai are nevoie de metode contraceptive)

- uscarea şi subţierea tegumentelor, fanerelor (păr şi unghii) datorită scăderii producţiei de colagen

- modificări vaginale şi urinare ca: senzaţia de uscăciune a vaginului, iritaţie şi prurit

- risc crescut de infecţii vaginale şi de tract urinar

- durere în timpul actului sexual (dispareunie)

- scăderea densităţii osoase (osteopenie).

Măsuri pentru ca menopauza să fie mai uşor de suportat

- o alimentaţie echilibrată, sport regulat, limitarea fumatului şi chiar stoparea acestui viciu, limitarea consumului de cofeină şi alcool

- eliminarea activităţilor cotidiene stresante şi practicarea unor tehnici şi sporturi de relaxare: yoga, meditaţie, înot, gimnastică acvatică, drumeţii montane şi chiar pictura în aer liber pentru pasionaţi, goblenul, croşetatul etc.

- terapia hormonală cu doze scăzute sau cu contraceptive orale în doze mici poate fi o opţiune în cazul în care femeia mai prezintă cicluri şi are mai multe simptome sau mai accentuate.

- după menopauză, terapia hormonală poate fi folosită ca tratament pe termen scurt pentru simptomatologia severă şi în dozele cele mai mici posibile.

- femeia poate avea nevoie de un tratament prescris de medicul ginecolog pentru unele simptome ca bufeurile de căldura sau uscăciunea mucoasei vaginale.

- exerciţiile de respiraţie meditativă şi suplimente cu planta Black Cohosh (Cimicifuga racemosa) sau soia pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei menopauzei.

- Lifenol sau extractul din conuri de hamei joacă un rol important în îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor aflate la menopauză. Prezent în produsul Menoless Lifenol de la Bioeel, extractul din conuri de hamei contribuie la funcţionarea normală a sistemului hormonal prin aportul ridicat de fitoestrogeni, atât de necesari în menţinerea tonusului şi tinereţii organismului.

- în cazul uscăciunii vaginale, se recomandă cremele cu conţinut de estrogeni, inelele sau tabletele care pot ameliora mucoasele uscate, iritate sau subţiate. În absorbţia vaginală se asimilează o cantitate mai mică de hormon estrogeni şi scad riscurile asociate terapiei cu estrogeni. Şi exerciţiile Kegel sunt de mare ajutor în această problemă.

- după 30 ani scade densitatea osoasă cu 0,13% pe an, ca la menopauză să scadă cu 2% pe an. Medicii spun că este absolut necesar să luaţi calciu cu vitamina D3 pentru că lipsa estrogenilor duce la pierderea calciului din os.

- este absolut necesar să aveţi controlul greutăţii, să eliminaţi alimentele cu risc, precum dulciurile rafinate, grăsimile hidrocarbonate şi să consumaţi caloriile prin sport.

- în perioada menopauzei se recomandă consult ginecologic la şase luni, ecografie transvaginală o dată pe an, ecografie mamară o dată pe an, o mamografie după vârsta de 50 ani.

Plante benefice

- Agnus Castus (Fructul castităţii): această plantă acţionează asupra glandei pituitare ce controlează secreţiile hormonale. Este folosită din vremuri străvechi pentru tratarea problemelor femeilor.

- Uleiul de primula: nu ajută contra bufeurilor de căldură, simptomul de care toate femeile se tem, ci este de mare ajutor în tratarea celorlalte simptome neplăcute ale menopauzei, cum ar fi sânii dureroşi şi schimbările de dispoziţie.

- Sunătoarea: este un antidepresiv natural care acţionează împotriva sentimentelor depresive care pot apărea la menopauză (multe femei suportă greu gândul că nu mai sunt fertile).

- Salvia: este eficientă contra bufeurilor şi transpiraţiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea memoriei.

- Cimbrişorul: este eficient în cazul ameţelilor.

- Trifoiul roşu: poate reduce cu 80% depresiile la femeile intrate în menopauză.

- Ciupercile terapeutice: Reishi, cu efect calmant şi relaxant asupra sistemului neurovegetativ (ameliorează indispoziţia, insomnia, nervozitatea, problemele cardiovasculare); Maitake are un conţinut ridicat de vitamina D; Hericium contribuie la echilibrul modificărilor de dispoziţie; Auricularia este eficientă în cazul transpiraţiilor abundente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: menopauza, femei, simptome, metode, plante, tratamente, migrene, bufeuri, insomnie, depresie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MIRELA
04 Dec 2013

Buna dimineata!vreau sa multumesc deoarece am unde sa ma documentez referitor la ceea ce ma intereseaza{menopauza}sunteti extraordinari!
DOINA
05 Dec 2013

va rog sa comentati mai multe despre aceasta pr.cu care ne confruntam: menorauza!
LILI
18 Mar 2014

multumim ne ajuta foarte mult pe noi femeile
LAVINIA
05 Iun 2014

Recomand Medisoya tuturor femeilor care se confrunta cu aceasta probleme: http://visionmarket.ro/Medisoya.php
NELA
13 Iun 2014

Buna Lavinia te rog frumos unde pot gasi acest medicament multumesc.
NELA
13 Iun 2014

Am gasit pagina Lavinia multumesc.
AMALIA
03 Sep 2014

chiar este o problema fffff inportanta ,pentru noi femeile 'menopauza',am si eu o intrebare fetelor,daca ai 50 ani si ai intrat in menopauza de 4 luni mai poti ramane gravida????
LAVINIA
16 Sep 2014

Buna Nela, produsul este aici: http://visionmarket.ro/Medisoya.php
DORA
19 Sep 2014

Buna am si eu o antreba am 46 de ani si 7 luni de 2 luni nu mai am ciclu posibil sa intru la menopauza sau sa fie vorba de o sarcina am facut testul si a iesit negativ va rog astept un raspuns
SIMONA
16 Oct 2014

Buna,am si io o intrbare,,am 40 ani si de doua luni nu mai am ciclu ,am facut test de trei ori si tot negativ e....ma fost la medic ginecolog si nu e sigur ,,,ce am,,,,se poate sa fiu insarcinata,,,multumesc
SIMONA
16 Oct 2014

Buna,am si io o intrbare,,am 40 ani si de doua luni nu mai am ciclu ,am facut test de trei ori si tot negativ e....ma fost la medic ginecolog si nu e sigur ,,,ce am,,,,se poate sa fiu insarcinata,,,multumesc
MARIANA
21 Aug 2016

am 41 de ani si am acele bufeuri de caldura iar ciclu m a lasat de cinci luni si am facut teste dar negative...pot fi insarcinata sau un control la ginecolog ii mai bine?multumesc
GABI
24 Sep 2017

Buna seara! Am 50 de ani si de 4 luni am aceste bufeuri si transpiratii atat ziua, cat si noaptea. Sunt o femeie activa si nu ma asteptam sa am aceste probleme..deoarece eu nu am avut niciodata ciclu...o problema cu dezvoltarea uterului din copilarie..nu stiu ce medicamente sa beau sau produse naturiste?
LILIANA
20 Sep 2018

Multumesc mult de tot
Random imageUltimele stiri


loading...