2018-12-10 16:10


Mituri şi adevăruri despre cancerul la sân

 |  16:27
Mituri şi adevăruri despre cancerul la sân

În jur de 6.000 de femei din România descoperă, în fiecare an, că suferă de cancer la unul dintre sâni sau chiar la amândoi şi panica se instalează imediat, deşi această maladie poate fi tratată dacă este descoperită timpuriu. La “bursa zvonurilor” circulă, însă, diverse mituri legate de cancerul la sân care nu fac decât să înspăimânteze femeile, multe dintre ele fiind total nefondate şi fără a fi demonstrate clinic în urma unor studii aprofundate.

Printre factorii de risc cei mai semnificativi sunt înaintarea în vârstă şi istoricul familial de cancer la sân. Riscul este ceva mai mare în cazul femeilor care au un nodul benign la sân şi creşte semnificativ în cazul femeilor care au avut cancer la san sau ovarian. Csid.ro şi femeiasecolului21.ro au trecut în revistă cele mai răspândite mituri legate de această maladie, majoritatea fiind doar vorbe în vânt menite să aducă şi mai multă panică în sufletele doamnelor şi doamnişoarelor şi, mai rar, ale domnilor:

Mitul nr.1 - Doar femeile care au avut cel puţin un caz de cancer la sân în familie prezintă risc de îmbolnăvire

Adevărul - La cel puţin 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu s-a putut evidenţia nici un fel de factori de risc. Desigur că există o legătură cu cazuistica familiei, dar aceasta nu este neapărat necesară. Legătură de care vorbeam este următoarea : dacă aveţi o rudă de gradul I (părinte, soră, copil) care are sau a avut cancer la san, riscul de a dezvolta boala se dublează. Dacă aveţi două rude de gradul I cu cancer de san riscurile cresc şi mai mult.

Mitul nr.2 - Deodorantele anti-transpiratie cresc riscul de a dezvolta cancer la sân.

Adevărul -Nu există studii care să ateste acest lucru.

Mitul nr.3 - Orice femeie are 1 şansă din 8 să facă această boală

Adevărul - Riscul de a dezvolta cancer la san creşte odată cu vârsta. Astfel, la 30 de ani o femeie din 233 poate face cancer la san, proporţie care scade spre 1 la 8, pe măsură ce femeia se apropie de 85 de ani.

Mitul nr.4 - Femeile cu sânii mici au mai puţine şanse de a face cancer la sân

Adevărul - Din păcate nu există nici o conexiune între mărimea sânilor şi riscul apariţiei cancerului la acest nivel. Este adevărat că sânii mai mari sunt mai greu de scanat decât cei mici, însă nu se recomandă evitarea controalelor periodice doar pe baza factorului de mărime.

Mitul nr.5 - Cafeină cauzează cancer la sân

Adevărul - Din nou, nu există nicio dovadă în acest sens. Există chiar cercetări care sugereza că, din contră, cafeină scade riscul.

Mitul nr.6 - În cazul riscului de cancer la san, nu prea ai ce face, decât să aştepţi semnele

Adevărul - Nimic mai fals. Există o mulţime de lucruri care se pot face şi care scad riscul apariţiei cancerului la sân. În primul rând, controlul greutăţii. Studiile de specialitate au dovedit că există o strânsă legătură între obezitate şi apariţia cancerului la sân. În al doilea rând, managementul stresului. Este dovedit ştiinţific faptul că stresul creşte riscul apariţiei celulelor canceroase.

Mitul nr.7 - Mamografiile anuale vă expun la o aşa cantitate de radiaţii, încât cresc ele însele şansele apariţiei cancerului de san

Adevărul - Cantitatea de radiaţii este aşa de mică încât nu pune sănătatea în pericol. Riscurile asociate screening-ului sunt infime faţă de avantajele majore pe care le oferă - o mamografie poate detecta apariţia ţesutului canceros încă din fazele incipiente.

Mitul nr.8 - Dacă rezultatul unei mamografii este negativ, nu aveţi de ce să vă faceţi griji

Adevărul - Deşi rata de depistare a cancerului la san cu ajutorul mamografului este deosebit de mare, metoda nu este 100% sigură, de aceea sunt necesare şi un examene clinice, precum şi autoexaminari.

Mitul nr.9 - Femeile supraponderale au aceleaşi şanse de a dezvolta boală ca şi celelalte femei

Adevărul - Fals. Există o legătură directă între obezitate şi apariţia cancerului la san

Mitul nr.10 - Femeile care au avut cel puţin un avort în trecut au şanse mai mari să dezvolte boala

Adevărul - Deşi s-a crezut mult timp ca avortul deranjează ciclul hormonal normal, ceea ce poate duce la cancer, ultimele cercetări nu au descoperit o legătură directă între cele două.

Mit nr.11 - Sutienul creşte riscul de cancer de sân

Adevărul-  Acuzele aduse micuţului obiect vestimentar, cum că ar presa sistemul limfatic din zona sânilor, provocând astfel acumularea de toxine şi mai apoi apariţia cancerului, sunt nefondate. Cercetările ştiinţifice nu au demonstrat nicio conexiune între haine şi temuta boala.

Mit nr. 12- Nodulii mamari sunt canceroşi

Adevărul-  Circa 80% dintre nodulii cu care se prezintă femeile la medic sunt benigni (necancerosi). În vederea prevenirii cancerului la san, medicii încurajează femeile să dea atenţie oricărei modificări apărute la nivelul sânului, însă acest fapt nu ar trebui să creeze panică generală.

Mit nr. 13- Implanturile mamare cresc riscul de cancer de sân

Adevărul - Potrivit cercetărilor, această afirmaţie rămâne doar un mit. Există unele probleme, însă legate de mamografii care în cazul unui san cu implant nu sunt întotdeauna relevante, fiind necesare alte metode de diagnostic.

Mit nr. 14 - Cancerul de sân apare întotdeauna sub forma unui nodul

Adevărul -  Un nodul poate indica, în unele cazuri, existenţa celulelor canceroase, însă femeile ar trebui să fie atente şi la alte simptome: umflături, iritaţii, adâncituri, dureri la nivelul mameloanelor, deformarea areolei sau a mamelonului (retracţie), roşeaţa etc. Mai mult decât atât, cancerul mamar poate ataca ganglionii axilari, făcându-i să se umfle, înainte să devină evident la nivelul sânului. În alte cazuri, cancerul nu da niciun semn, fiind descoperit la o mamografie întâmplătoare (de unde şi necesitatea mamografiilor anuale preventive).

Mit nr. 15 - Cancerul de sân poate fi prevenit

Adevărul- Din păcate, nu! În ciuda faptului că poate fi identificată o listă cu factori de risc, care ar putea fi redusă prin modificarea stilului de viaţă (eliminarea consumului de alcool, scăderea în greutate, adoptarea unui plan zilnic de mişcare, renunţarea la fumat şi controlul regulat de specialitate), cancerul de san nu poate fi prevenit, iar statisticile arată că nu putem şti dinainte care va fi următoarea victimă.

Mit nr. 16 - Mastectomia preventivă te scapă de pericole

Adevărul-  În cazul femeilor cu risc crescut de cancer de san, care aleg să-şi extirpe ambii sâni ca măsură profilactică, tot mai există şanse să aibă această boală. Mastectomia reduce riscul cu 90%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-29

TAGURI: cancer la san, mituri, adevaruri, noduli, masectomie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...