2018-07-16 12:06


O LUME ÎN SCHIMBARE. “Livada de vişini“ începe în clipa eşecului

 |  15:41
O LUME ÎN SCHIMBARE. “Livada de vişini“ începe în clipa eşecului

“Livada de vişini”, simbol al unei lumi în schimbare, ieri, ca şi azi, este o piesă despre o epocă aflată la crepuscul, căreia o alta îi va lua locul. Un spectacol de o modernitate surprinzătoare, proiectat într-o livadă insolită, neconvenţională şi construit ca un dialog al contrariilor, în care se împletesc comedia şi drama, ritmurile sufleteşti. “Livada de vişini” sfidează Timpul.

“La 150 de ani de la naşterea autorului, piesa îşi păstrează, nealterată, actualitatea şi forţa. «Livada de vişini» începe exact în acelaşi moment ca Faust, în clipa eşecului. Drumurile sunt blocate, orizontul închis. Privit din acest unghi, Lopahin apare asemeni unui Mefistofeles ce propune un pact de salvare. «Sunteţi salvaţi!», se adresează el lui Liubov şi Gaev. Dar ei nu vor accepta invitaţia şi, spre deosebire de Faust, nu-şi vor trăda vocaţia. Stăpînii pot fi învinşi pe plan economic, dar nu pe plan simbolic. Ei nu-şi abandonează valorile şi refuză soluţia prezentată ca o şansă ultimă. Liubov şi Gaev îmi apar azi ca eroi ce detestă poza eroică nu însă şi intransigenţa: «Murim, dar nu ne predăm», spun ei în mod implicit. Ei nu pactizează cu învingătorul prezent şi nu capitulează în faţa a ceea ce se prezintă ca iremediabil destin contemporan: utilul”. (George Banu)

La Teatrul Naţional din Bucureşti, regizorul Felix Alexa s-a gândit la conservarea Livezii. Cum adică să facem să păstrăm cât mai mult din suflul a ceea ce credem uneori a fi stâlpul existenţei noastre. A pus aşadar vişinile în borcane, după reţeta lui Firs probabil, pe rafturile dulapului legendar, dilatat acum pe toată întinderea scenei de scenografa Ruxandra Diana Ion, iscusită şi talentată ca totdeauna. (...) spectacolul lui Felix Alexa are organicitate şi un plus de îngândurare de care avem nevoie în aceste vremuri care mizează uneori obositor doar pe cinism şi grotesc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-05-10

Mai multe imagini:
O LUME ÎN SCHIMBARE. “Livada de vişini“ începe în clipa eşecului
zoom
O LUME ÎN SCHIMBARE. “Livada de vişini“ începe în clipa eşecului
zoom

TAGURI: Livada, visini, schimbare, esec, drum, blocat

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova