2018-12-12 07:27


Olandezii reinventează creştinismul

 |  21:00
Olandezii reinventează creştinismul

    

Reverendul Klaas Hendrikse ar putea oferi puţine speranţe pentru viaţa de apoi enoriaşilor, însă nu este genul de om care să îndulcească o pilulă amară. Părintele îşi ţine predicile la Biserica Exodului din Gorinchem, un orăşel din centrul Olandei.

Deşi face parte din familia creştinilor protestanţi, Klaas Hendrikse transmite un mesaj care poate părea dezarmant pentru credincioşi: „Trăieşte-ţi viaţa adevărată pe pământ, pentru că cel mai probabil este singura de care ai parte”. „Personal, nu am nici un motiv să cred în viaţa de după moarte. Nu, pentru mine, viaţa noastră, sarcinile noastre sunt înaintea morţii”, afirmă reverendul într-un material publicat de BBC. Părintele atipic, care a şocat lumea bisericii, nu crede nici măcar într-o fiinţă supremă divină. „Ceea ce se întâmplă, se întâmplă aici pe pământ, între mine şi tine, între oameni, doar aici se poate întâmpla. Dumnezeu nu este nicidecum o fiinţă... este un cuvânt pentru explicarea experienţei, a celei umane în primul rând”, afirmă părintele.

Convingerile sale au fost publicate în volumulul „Credinţa într-un Dumnezeu non-existent”, fapt care a atras o serie de critici din partea creştinilor tradiţionalişti şi dorinţa acestora ca părintele să fie exclus din rândul prelaţilor. Totuşi, în urma unei întâlniri speciale a conducerii bisericii protestante olandeze, s-a hotărât că părerile părintelui Hendrikse sunt larg răspândite printre practicanţii bisericii pentru ca acesta să fie izolat. O altă membră a Bisericii Exodului, Kirsten Slattenaar, dezbate problematica sensibilă a divinităţii lui Iisus. „Cred că Fiul lui Dumnezeu este mai degrabă un titlu. Nu cred că poate fi vorba de o divinitate sau semidivinitate. Cred că a fost un om, dar a fost un om special pentru că s-a priceput să trăiască din iubire, din spiritul dumnezeiesc pe care l-a găsit în interiorul său”, afirmă Slattenaar. „Nu poate exista un singur răspuns la toate şi din păcate multe credinţe tradiţionale ignoră indivizii şi au căpătat o rigiditate de care nu te mai poţi atinge în prezent”. Aceasta consideră că un rit precum creştinismul trebuie să se adapteze la prezent şi să caute noi metode de comunicare şi de explicare a religiei, pentru că oamenii gândesc diferit faţă de normele predicate în urmă cu două milenii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...