2017-01-23 18:59


Opera Naţională Bucureşti prezintă - Seară de balet Balanchine. Sâmbătă 26 martie, ora 19.00

 |  15:12
Opera Naţională Bucureşti prezintă -  Seară de balet Balanchine. Sâmbătă 26 martie, ora 19.00
George Balanchine a fost unul dintre cei mai mari coregrafi ailumii, care a elaborat nu numai paşi de balet, ci o adevărată filosofie, înjurul căreia s-a dezvoltat o tehnică specială, ce a determinat un nou raport aldansatorului cu mişcarea. Balanchine a preferat să se definească mai degrabă caun meşteşugar decât ca un artist, fiind recunoscut în lumea dansului pentrucalmul şi maniera organizată în care lucra cu balerinii.

Spectacolul Companiei de balet a OpereiNaţionale din Bucureşti cuprinde două dintre cele mai cunoscute lucrări alerenumitului coregraf: "Valse Fantaisie", pe muzica lui Glinka şi"Serenada", pe muzica lui Ceaikovski, iar începutul îi aparţinemaestrului Ioan Tugearu, cu "Fuga. Marea fugă", pe muzică de Bach şide Ludwig van Beethoven. Despre acest proiect, marele coregraf român a spus:"A crea lângă Balanchine este o mare îndrăzneală. Este pentru prima datăcând fac un spectacol abstract, fără poveste, fără naraţiune. Se dansează purşi simplu".

"Seară Balanchine" se deschidecu cea mai recentă creaţie a maestrului Ioan Tugearu, intitulată "Fuga.Marea fugă", pe muzică de J. S. Bach şi L. van Beethoven."ValseFantaisie" este realizat după a doua versiune creată de Balanchine în1967, pentru un balerin şi cinci partenere."Serenade"este primul balet pus în scenă de Balanchine după sosirea sa în Statele Unite,premiera având loc în 1934. Lucrarea cunoaşte apoi mai multe versiuni,Balanchine fiind cunoscut pentru faptul că îşi modifica coregrafiile, astfelîncât să urmărească evoluţia dansatorilor săi şi chiar a propriilor salegusturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image