2017-01-24 11:13


Premieră Naţională la Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”

 |  15:51
Premieră Naţională la Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”

RITA de Gaetano Donizetti

OperaRita”, creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti, va fiinterpretată în premieră naţionalămiercuri, 16 martie a.c., începând cu ora 19.00, în foaierul galben al OpereiNaţionale Bucureşti (ONB). Spectacolul este oproducţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”(SEOB) din cadrul ONB şi face parte din proiectul „OperaRara”, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântatepe scenele lirice din România şi din lume. Regia spectacolului îi aparţine luiCătălin Voineag, iar scenografia este semnată de Dragoş Abagiu, care debuteazăla ONB în calitate de scenograf cu această producţie. Mişcarea scenică esteconcepută de coregrafa Maria Popa.

“Rita, ou Le mari battu” a fost compusă de Gaetano Donizetti în anul 1841, pe unlibret de Gustave Vaêz. A fostreprezentată pentru prima dată după moartea compozitorului, pe 7 mai1860, la Opéra Comique din Paris, fără să obţină un prea mare succes. În Italiaa avut premiera în 1876 la Napoli. A fost redescoperită şi primită cu mare căldurăde public la Teatrul Piccola Scala din Milano, în 1965.

Beneficiind de pregătirea muzicală a maestrului acompaniator LidiaButnariu, opera „Rita” va putea fiaudiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor RodicaVică (Rita), Ovidiu Ciucuriţă (Beppe), Vasile Chişiu (Gasparo). La pian: LidiaButnariu.

"Rita – o femeie modernă. De ce modernă? Pentru că îi comandă soţului? Poate că da. Pentru că are propria afacere? Posibil.Atunci… deoarece este la a doua căsătorie? Nu chiar. Atunci, de ce? Pur şisimplu pentru că, luate separat, aceste motive nu sunt suficiente: doarîmpreună pot alcătui un profil al femeii moderne! Bineînţeles, nu Rita esteprototipul. Ar însemna că am înţeles greşit sensul emancipării femeii. Dinfericire, dragostea este atemporală... " declară Cătălin Voineag, regizorartistic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image