2018-12-10 04:07


Puterea minţii, un leac împotriva bolilor

 |  12:09
Puterea minţii, un leac împotriva bolilor

Gândurile negre influenţează adesea starea de spirit. Cei care se supără des suferă de inimă, nervoşii au probleme cu stomacul, cei impulsivi se plâng de ficat... Care ar fi soluţia? Să învăţăm să ne bucurăm de orice moment din viaţă, astfel încât să ne construim un sistem imunitar puternic.

Etiologia este o ramură a medicinii care studiază cauzele diverselor boli. Îmbolnăvirea de gripă, de exemplu, se explică prin răspândirea virusului, iar cancerul se formează în cea mai mare parte în urma slăbirii sistemului imunitar. Acesta distruge celulele care conţin o anumită cantitate de informaţie genetică. Însă, chiar şi în perioada răspândirii epidemiei, mulţi reuşesc să-şi păstreze sănătatea, iar bolile cancerigene, din fericire, sunt ocolite de multă lume.

Oamenii de ştiinţă şi-au pus întrebarea: oare boala ne alege pe noi sau chiar noi o alegem pe ea? S-a ajuns la concluzia că totuşi, de cele mai multe ori alegerea este de partea oamenilor. Apariţia bolilor este influenţată de mai mulţi factori: structura caracterului, temperamentului, calităţile personale şi gândurile fiecăruia.

Filozoful şi vindecătorul rus Vitalie Caravaev, recunoscut pentru balsamurile concepute de el, considera că o persoană egoistă are mai multe şanse să se îmbolnăvească de alergie sau de cancer decât o persoană altruistă. Dacă nu aveţi grijă de cei care va înconjoară, aveţi o atitudine negativă faţă de ei, iar celulele corpului acţionează la fel: prelucrează anticorpi împotriva sinelui, care se dezvoltă şi se răspândesc pentru a deteriora celulele sănătoase din corp, cum se întâmplă şi în cazul formării unei tumori.

Tratarea virtuală

Însă agresorii microscopici pot fi puşi la punct cu ajutorul efortului mental. Această ipoteză poate fi confirmată de cazul americanului Ben Dacsin, în vârstă de 9 ani, care şi-a direcţionat mintea către un joc pe calculator pentru a înfrunta o boală teribilă: leucemia.

Subiectul jocului elaborat la comanda era următorul: băiatul distrugea celulele cancerigene elaborate de către un web-designer, care erau plasate în venele virtuale. Astfel, leucocitele anormale dispăreau nu numai virtual, ci şi din sângele băiatului care încerca să le distrugă.

Nu în zadar, oamenii de ştiinţă aseamănă creierul uman cu un computer biologic, iar subcontientul, cu lumea virtuală dintr-un joc electronic. În cazul în care jucătorul se dedica în totalitate procesului, deconectându-se de la lumea reală, acesta apelează automat la o formă ciudată de autocodificare mentală. Această metodă de tratament a fost luată drept o soluţie reală pentru aproximativ 35 de mii de bolnavi de leucemie.

Gândurile, alimente pentru corp

Uneori se spune că drumul către inima trece prin stomac. Plecând de la această ipoteză, poate fi considerată adevărată şi următoarea situaţie: atunci când inima simte o greutate apăsătoare, o digestie bună n-o va salva de la această povară. Corpul resimte o stare de rău care se exteriorizează. “Mi-e greaţă de aceste gânduri!”, veţi exclamă, fără să vă daţi seama câtă dreptate aveţi. Corpul trage semnalul de alarmă!

Psihicul şi digestia

Şi intestinele se pot irita de la diverse situaţii neplăcute. Intestinele încep să lenevească sau din contră, să lucreze prea repede, dacă vă gândiţi la ceva neplăcut. Predilecţia unei persoane pentru gânduri sarcastice poate reprezenta calea cea mai sigură către ulcerul stomacal şi duodenal, iar gândurile pesimiste cauzează diverse probleme la ficat şi la vezica biliara.

Sângerările

Persoanele mai sensibile, fiind supuse unor emoţii puternice, reacţionează adesea cu sângerări nazale. Viteza cu care se poate forma un cheag care ar astupa vasele sangvine depinde de starea psihologică. Într-o stare de nervozitate, sângele se coagulează mai încet. Este nevoie doar de puţin calm, şi coagularea va reveni la normal, iar organismul alimentat cu o doză de optimism îşi restabileşte funcţiile.

O greutate pe suflet

”Toate greutăţile mă apasă pe piept!” Disconfortul psihologic duce la dereglarea hormonală în organismul unei femei, de la care au de suferit glandele mamare şi nu numai. Sânii se întăresc, provocând durere - astfel “durerea sufletească” se transformă în una fizică.

Depresia postnatală

Această stare este cunoscută de multe femei care au născut. În cazul în care nu alungaţi gândurile rele şi nu încercaţi să conştientizaţi bucuria de a fi mama, ea poate cauza dereglarea funcţiilor ovarelor, iar în timp poate duce chiar la infertilitate.

Despre psihosomatica

Ştiinţa străveche, psihosomatica studiază influenta stării de spirit asupra fizicului de mai bine de 200 de ani. Fondatorul acestei ştiinţe, doctorul german Johann Christian Heynrot, a fost primul doctor care a vorbit despre tulburările psihosomatice, renumitele boli de nervi, pe baza cărora prefera să facă glume umoriştii.

”Cele mai multe boli pe care le avem sunt cele de care avem frică”, afirmă umoristul ceh, Leszek Kumor. Dacă vă este frică de faptul că o să vă tăiaţi în timp ce curăţaţi legume sau că vă veţi contorsionă piciorul, plimbându-vă pe trotuar, exact aşa se va şi întâmpla, dar nu din ghinion, ci din cauza influenţei unor gânduri care practic preconizează.

Dacă va induceti o stare de spaimă şi vi se face frică de întuneric, de înălţime sau de faptul că v-aţi putea infecta cu virusul HIV, este foarte uşor să ajungeţi la starea de atac de panică, care este foarte asemănătoare cu atacul de cord sau cu atacul cerebral.

Cu ajutorul autosugestiei însă, vă puteţi şi trata la fel de bine de ulcer, de astm sau migrenă, prin înlăturarea gândurilor negative din subconştient, care pot menţine prezenta acestora în organism. Merită încercarea, deoarece în cea mai mare parte, evoluţia bolii este construită chiar de persoană care deţine boala.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie vorbesc despre un caz excepţional. O femeie obeza care nu reuşea deloc să slăbească, şi-a imaginat cum aleargă pe o pistă, înainte de culcare, ceea ce a şi ajutat-o să scape de kilogramele în plus. Dimineaţă s-a trezit transpirată, iar bătăile inimii erau foarte dese: scăpase de 5 kilograme !

Nu vă certaţi!

Cea mai dura lovitură pentru sistemul imunitar este adusă nu de conflictele de la birou, ci de certurile iscate acasă.

Doctorii americani de la Spitalul Universitar din statul Ohio au testat 50 de cupluri care convieţuiau de mult timp. Testele imunologice repetate ale sângelui au demonstrat că soţii care se certau de câteva ori pe săptămână aveau rezistenta organismului destul de slăbită. Certurile şi stresul măresc riscul organismului de a se supune unei infecţii, de a se îmbolnăvi de cancer şi în acelaşi timp contribuie la scăderea duratei vieţii. În mod deosebit, femeile suferă cel mai mult în urma certurilor, sistemul lor imunitar fiind mult mai sensibil decât al bărbaţilor.

Cum să acţionăm:

Să ne gândim la persoanele apropiate cu dragoste şi să nu evităm cuvintele dulci şi alinturile. Acestea contribuie la creşterea hormonului numit oxitocină, care provoacă sentimentul de fericire şi întăreşte rezistenta organismului. Studiile oamenilor de ştiinţă au demonstrat: tandreţea este singurul medicament care poate fi furnizat cu supradoză.

Să plângem când ne doare! Omul de ştiinţă William Frey, care a studiat compoziţia chimică a lacrimilor, afirmă: “lacrimile fac bine durerii”. Lacrimile neplânse se adună în interiorul nostru, inhibând sistemul imunitar.

Nu ignoraţi neplăcerile! Mulţi încearcă să nu se gândească la neplăceri, închizând ochii la diverse probleme. Creierul încearcă să şteargă mai repede informaţia care ne alarmează, alungând-o de la nivelul conştient către cel inconştient.

Dar se pare că tot ce este considerat uitat, dar care revine ca amintire la un moment dat, agravează starea de sănătate. Iată de ce este atât de important ca în fiecare seară să ne debarasăm de toate emoţiile negative acumulate peste zi, gândindu-ne la cuvintele şi faptele care au provocat chiar şi cel mai mic discomfort. Trebuie să conştientizăm de ce acestea ne-au rănit atât de mult, încercând totodată să le minimizăm efectele negative. Astfel, ele nu vor mai reprezenta unele dintre sursele principale de apariţie a bolilor şi diverselor afecţiuni.

Şi, cel mai important, încercaţi să zâmbiţi cât mai des!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-09-21

TAGURI: minte, boală
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...