2019-02-23 04:51


Rodica Tapalagă ne-a spus “Adio!”. Actriţa s-a stins din viaţă din cauza unei boli autimune

 |  19:31
Rodica Tapalagă ne-a spus “Adio!”. Actriţa s-a stins din viaţă din cauza unei boli autimune

Pe 18 decembrie, RodicaTapalagă s-a stins din viaţă, la 71 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.Actriţa suferea de colagenoză, o boală autoimună, care s-a agravat în ultimele două luni şi care i-a afectat plămâniişi rinichii. Deşi ştiau că este bolnavă, prietenii şi colegii de teatru speraucă medicii o pot ajuta să se însănătoşească şi sunt şocaţi de vestea morţiisale. Stela Popescu, alături de care Rodica Tapalagă a debutat în piesa deteatru “Alo?... Aţi greşit numărul!”, în 1958, este profund îndurerată depierderea uneia dintre cele mai bune prietene ale sale, iar actorul FlorinZamfirescu vorbeşte la trecut despre ea: “Era un taifun, un talent ieşit dincomun!”.

După doi ani în care medicii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-ireda sănătatea, Rodica Tapalagă s-a stins din viaţă, în locuinţa sa dinBucureşti. Actriţa a fost spitalizată timp de două săptămâni, dar boala i-aafectat iremediabil plămânii şi rinichii, iar tratamentul nu a mai avut efect,a mai spus Bogdan Popescu, fiul actriţei.

“Am mâncat o pâine împreună! Era un om extraordinar de talentat! Suntşocat şi nu pot crede că nu mai este printre noi!”, spune Mircea Diaconu, pentruMediafax, în timp ce Stela Popescu susţine că Rodica Tapalagă a fost “opersoană cu totul aparte”, una dintre cele mai bune prietene ale sale, de carea fost văduvită mult prea devreme. Şi actorul Florin Zamfirescu deplângemoartea Rodicăi Tapalagă şi, cu lacrimi în glas, spune că iubitorii de teatruşi film au pierdut o mare valoare. Actorul Alexandru Arşinel a declarat căaceasta a fost "unică în felul ei în peisajul teatral românesc, o actriţăspecială, o actriţă extrem de inteligentă, cu disponibilităţi teatraleextraordinare". "Era şi o comediană şi o tragediană foarte mare, deun spirit deosebit, unică în felul ei în peisajul teatral românesc", a maispus Arşinel, care a adăugat că era foarte bun prieten cu fratele actriţei,actorul Ştefan Tapalagă. Totodată, Arşinel spune că a jucat un singur spectacolalături de Rodica Tapalagă, "Maior Barbara", de George Bernard Show,la televiziune, adăugând: "O cunoşteam, o salutam, o respectam".Regizoarea Cătălina Buzoianu a declarat că este copleşită de vestea trecerii înnefiinţă a Rodicăi Tapalagă, pe care a caracterizat-o drept senzaţională."Am lucrat două roluri cu ea. A jucat în "Dimineaţa pierdută",de Gabriela Adameşteanu, unde a făcut un rol fabulos. Ea era doamna Ioaniu. Erasenzaţională. Am vorbit despre ea şi despre piesă într-un interviu tv, dar apicat la montaj. Cartea era pe primul loc, piesa a rămas pe un locsecund", a declarat Buzoianu. Trupul actriţei a fost depus la Biserica"Sfinţii Trei Ierarhi - Colţea" din Bucureşti, unde cei care auadmirat-o îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Ducu Darie: A fost o actriţă aşa de bună încâtAndrzej Wajda i-a sărutat mâna

Ducu Darie, directorul Teatrului Bulandra dinCapitală, a declarat că marea actriţă Rodica Tapalagă va fi mereu sinonimă cuTeatrul Bulandra. Ducu Darie a rememorat prima întâlnire cu Rodica Tapalagă,care a avut loc tot în condiţii tragice, regretata actriţă înlocuind-o peIleana Predescu, o altă actriţă deosebită, într-o piesă de Cehov. "După osingură zi de repetiţii, a intrat în spectacol. Am avut premiera la Cracovia. Afost aşa de bună încât Andrzej Wajda, marele regizor polonez, a venit să lesărute mâinile actriţelor după terminarea piesei", a declarat, Ducu Darie."O ştiu de mult timp pe Rodica Tapalagă. Am văzut-o de multe ori înaintesă am privilegiul să lucrez cu ea. Pentru mine, Rodica Tapalagă este şi va fimereu Teatrul Bulandra, ca şi alţi mari, mari actori, Toma Caragiu, OctavianCotescu…", a mai spus Darie.

Ce este colagenoza

“Colagenoza reprezintă un grup numeros de boliautoimune, majoritatea având un prognostic rezervat. De regulă, afecteazăpersoanele tinere, de sex feminin, dar sunt şi excepţii. Colagenoza este ostructură a ţesutului conjunctiv şi presupune un atac imunitar la propriulţesut. Persoanele care dezvoltă o colagenoză au o serie de afecţiuni pulmonare,cardiace, renale foarte grave, în funcţie de tipul de colagen implicat. Cea maifrecventă este lupusul sistemic care determină afectări difuze ale ţesuturilor,cu suferinţe ale rinichilor, inimii şi creierului. O altă colagenoză estesclerodermia, cu afectări pulmonare grave. Sunt boli extrem de invalidante carenecesită tratament cronic. Nu existăvindicare propriu-zisă, ci doar perioade de remisiune. Pacienţii trebuie să iacortizon, astfel încât, pe lângă boala propriu-zisă, ei suferă şi din cauzaefectelor secundare ale medicamentelor”, a declarat pentru „Puterea“ medicul GheorgheAndrei Dan de la Spitalul Colentina.

Roluri în teatru şi film

Absolventă a Institutului deArtă Teatrală şi Cinematograficăpromoţia 1959, Rodica Tapalagă a creat roluri pe scenele mai multor teatre :Teatrul Naţional din Craiova , Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, pentru ca din1981 până în 2010 să fie actriţă a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra“ dinBucureşti. Printre cele mai cumnoscute roluri ale sale se numără cele din “Pygmalion”,“Steaua fără nume”, “Prostii sub clar de lună”, “D’ale Carnavalului”, „O scrisoartepierdută”, „Trei surori”, „Cui i-e frică de Virginia Woolf” şi mai ales rolul„artistei” Annabel Lee din filmul „Artista, dolarii şi ardelenii”.

Ce este colagenoza

“Colagenoza reprezintă un grup numeros de boliautoimune, majoritatea având un prognostic rezervat. De regulă, afecteazăpersoanele tinere, de sex feminin, dar sunt şi excepţii. Colagenul este o structură a ţesutului conjunctiv şi boala presupune un atac imunitar lapropriul ţesut. Persoanele care dezvoltă o colagenoză fac o serie de afecţiuni pulmonare, cardiace, renale foarte grave,în funcţie de tipul de colagen implicat. Cea mai frecventă colagenoză este lupusul systemic, care determină afectări difuzeale ţesuturilor, cu suferinţe ale rinichilor, inimii şi ale creierului. O altăcolagenoză este sclerodermia, cu afectări pulmonare grave. Sunt boli extrem deinvalidante care necesită tratament cronic. Nu există vindicare propriu-zisă, cidoar perioade de remisiune. Pacienţii trebuie să ia cortizon, astfel încât, pelângă boala propriu-zisă, ei suferă şi din cauza efectelor secundare alemedicamentelor”, a declarat pentru “Puterea” medicul Gheorghe Andrei Dan, de laSpitalul Colentina.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-12

Mai multe imagini:
Rodica Tapalagă ne-a spus “Adio!”. Actriţa s-a stins din viaţă din cauza unei boli autimune
zoom
Rodica Tapalagă ne-a spus “Adio!”. Actriţa s-a stins din viaţă din cauza unei boli autimune
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...