2019-02-16 06:12


SPF-ul din cosmeticele solare, “bodyguard”-ul pielii tale! Adevărul gol-goluţ despre Factorul de Protecţie Solară

 |  19:13
SPF-ul din cosmeticele solare, “bodyguard”-ul pielii tale! Adevărul gol-goluţ despre Factorul de Protecţie Solară
Gabriela Dumba

Deşi suntem în 2013 şi informaţii de tot soiul ne asaltează la fiecare pas şi, mai ales, la fiecare click, încă mai sunt persoane care habar nu au ce este factorul de protecţie solară, SPF pe scurt, înscris pe etichetele cosmeticelor pentru plajă şi, mai rău, nu ştiu ce sunt radiaţiile UVA şi UVB şi cum se pot proteja de acestea.

Factorul de protecţie solară reprezintă cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până în momentul în care începe să se înroşească atunci când foloseşti cremă cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu este protejată. Luaţi timpul care aţi putea sta în mod normal expus la soare fără să suferiţi arsuri (o perioadă de 20 minute este suficientă unei pieli deschise la culoare pentru a deveni roşie). Această perioadă de timp se înmulţeşte cu factorul SPF al produsului pe care vrei să îl foloseşti. De exemplu, pentru o cremă cu factor SPF15 putem sta 15x 20=300 minute =5 ore fără să ne ardem la soare. Indiferent cât de eficientă ar fi crema de plajă aleasă, este foarte important de ştiut că o cantitate aplicată dimineaţa nu ne protejează până seara. Crema trebuie aplicată pe absolut toată pielea, inclusiv lobii urechilor, degetele picioarelor sau ceafă, zone uneori neglijate, dar care se ard foarte repede. În plus, indiferent de factorul de protecţie solară ales, crema trebuie reaplicată după fiecare baie în mare sau piscină, chiar dacă este una rezistentă la apă.

Ce înseamnă UVA/UVB

Radiaţiile UVB determină apariţia arsurilor solare şi a cancerului de piele, în timp ce radiaţiile UVA determină îmbătrânirea pielii şi apariţia unor forme de cancer de piele. Majoritatea cremelor pentru protecţie solară conţin două ingrediente principale: avobenzona şi octocrylena, iar cele de ultimă generaţie mai au în compoziţie “ecamsule” (Mexoryl), un agent care acţionează ca un scut protector la nivelul tegumentului împotriva razelor ultraviolete UVA şi asigură protecţie pentru întrega gamă de radiaţii ultraviolete tip A şi B şi nu se îndepărtează la fel de repede de pe tegument ca alte produse, iar durabilitatea sa sub acţiunea razelor solare este mult mai mare.

Care este fototipul pielii tale?

Fototipul 1: piele albă (de obicei la persoanele cu păr roşcat), se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată şi prezintă mulţi pistrui - rezistă 5 minute fără să se ardă.

Fototipul 2: piele deschisă la culoare, se arde întotdeauna, uneori prinde un bronz deschis, destul de mulţi pistrui - rezistă 10 minute fără să se ardă.

Fototipul 3: piele deschisă spre închisă, se arde uneori, se bronzează întotdeauna (bronz mediu), câţiva pistrui - rezistă 30 minute fără să se ardă.

Fototipul 4: piele închisă, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui - rezistă 45 minute fără să se ardă.

Fototipul 5: piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui - rezistă 60 minute fără să se ardă.

Fototipul 6: piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui - rezistenţă maximă la soare.

De reţinut!

• Cremele cu protecţie solară nu se aplică doar la plajă, ci şi în zilele obişnuite, când mergi la serviciu, în parc sau la piaţă. În cazul în care conduci, poţi lesne observa că mâna stângă, cea expusă la soare în timpul şofatului, este mai bronzată decât cea dreaptă. De altfel, în urmă cu ceva timp chiar a fost dată publicităţii o fotografie a unui şofer de tir cu peste 40 de ani experienţă în domeniu, iar partea de corp expusă tot timpul la soare era vizibil mai îmbătrânită decât cealaltă. Partea de faţă, gât şi braţul din partea stângă prezentau mai multe riduri şi pete solare decât partea dreaptă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te protejezi împotriva radiaţiilor solare doar în vacanţă la plajă, ci şi zi de zi!

• Cremele cu protecţie solară NU împiedică bronzarea pielii! Este o idee total neadevărată aceea că SPF-ul ridicat din cosmeticele solare nu mai lasă pielea să se coloreze. Ba din contră, un produs solar cu filtru chimic absoarbe cantitatea de raze grăbeşte bronzarea, însă nu permite radiaţiilor să afecteze pielea! În plus, unele cosmetice solare, cu SPF mai ridicat sau mai scăzut, conţin substanţe care intensifică bronzul, ajutând pielea să se coloreze frumos, uniform, fără să se ardă şi pentru o mai lungă perioadă de timp.

• Chiar dacă sunt nori sau stai sub umbrelă, trebuie să aplici crema cu protecţie solară, pentru că radiaţiile UVA trec prin sticlă, pânză, haine sau alte materiale şi afectează pielea.

• Dacă ai impresia că stând la soare o zi întreagă, chiar şi în orele critice ale amiezii, când radiaţiile sunt la cote alarmante, te vei bronza mai repede, te înşeli amarnic! Nu vei face decât să te arzi foarte tare, iar acel “bronz” care ai impresia că se ascunde sub pielea înroşită, nu-i decât o arsură care îţi va da mari bătăi de cap, iar acea colorare de moment va dispărea imediat ce pielea va începe să se exfolieze, adică în două, trei zile.

• În nici un caz nu sta la plajă unsă cu ulei de măsline! Este cel mai mare rău pe care îl poţi face pielii tale, pentru că vei crea terenul propice unor arsuri groaznice, ale căror repercusiuni se vor resimţi în următorii ani. Pe lângă arsura care se va vindeca în cele din urmă, pe piele vor apărea pete maronii de care nu vei mai scăpa niciodată! Foloseşte ulei de măsline/ argan/ migdale şi de care mai vrei tu pentru hidratarea pielii după expunerea la soare, în nici un caz pentru a accelera bronzul, pentru că vei accelera doar îmbătrânirea pielii şi, după ani de zile de folosire a acestei practici, te-ai putea alege cu un “minunat” cancer de piele!

• Pielea bronzată, deşi pare mai frumoasă decât una albă-brânză nu este o piele sănătoasă! Responsabile de apariţia bronzului sunt razele UVB care provoacă pielii o reacţie naturală de apărare împotriva agresiunii solare. În momentul expunerii la soare pielea începe să producă melanină pe care o trimite către straturile superioare ale pielii, unde ea are rolul de a forma un scut care să absoarbă şi să împiedice pătrunderea ultravioletelor în straturile profunde. Melanina este pigmentul care dă culoare bronzului şi poate fi maro său portocaliu. Producerea acestui pigment necesită timp şi resurse - energie, vitamine, minerale, iar dacă pielea este expusă prea mult şi unor raze prea puternice ea nu are timp să se dezvolte natural şi astfel apar arsurile care degradează pielea.

• Doar pentru că scalpul tău este acoperit de păr, nu înseamnă că este şi protejat. Dacă pălăriile nu sunt tocmai preferatele tale, e bine să optezi pentru un spray special pentru păr, care să conţină, desigur, factor de protecţie.

• Vara, alege fond de ten cu factor de protecţie, pentru ca măcar tenul să fie cât de cât protejat atunci când ieşi din casă! Asta nu înseamnă că este indicat să stai la plajă “machiată” altfel decât cu o cantitate generoasă de cremă cu protecţie solară ridicată, special pentru faţă, iar farmaciile abundă de astfel de produse! Reţine: investeşti în sănătatea şi frumuseţea pielii tale şi într-un viitor fără riduri şi pete! La asta trebuie să te gândeşti când faci ochii mari la preţul ridicat al cosmeticelor solare de bună calitate!

• Unele medicamente precum antibioticele, antihistaminicele  sau tratamente antiacneice pot cauza o extrasensibilitate la expunerea solară. De asemenea, arome parfumate precum lavanda, uleiul de bergamotă, lemn de santal sau mosc pot sensibiliza pielea expusă la soare, aşa că nu este recomandat să le aplici înainte de plajă!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: spf, cosmetice, solare, piele, factor, protectie, solara, adevar, uva, uvb, radiatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...