SUPERALIMENT. Iaurtul probiotic, rol important în prevenirea şi tratarea candidozei, osteoporozei şi chiar al cancerului de colon
2018-08-20 11:50


SUPERALIMENT. Iaurtul probiotic, rol important în prevenirea şi tratarea candidozei, osteoporozei şi chiar al cancerului de colon

 |  17:22
SUPERALIMENT. Iaurtul probiotic, rol important în prevenirea şi tratarea candidozei, osteoporozei şi chiar al cancerului de colon
Gabriela Dumba

Iaurtul este un superaliment considerat a fi banal pentru simplul motiv că este la îndemâna tuturor, însă chiar şi aşa, de cele mai multe ori este neglijat în consumul zilnic. Iaurtul are numeroase beneficii pentru sănătate, pornind de la vindecarea infecţiilor genitale cu care se confruntă femeile, până la întărirea sistemului imunitar şi chiar prevenirea cancerului de colon. În plus, acest aliment miraculos, consumat ca atare sau împreună cu cereale integrale, poate înlocui cu succes cel puţin o masă pe zi sau o gustare, fiind atât săţios, cât şi deosebit de sănătos.

Majoritatea iaurturilor aflate pe rafturile supermarketurilor conţin culturi de bacterii vii, cu rol benefic asupra tractului digestiv, calitate care le conferă eticheta “probiotice”. Ingerate în cantităţi corespunzătoare, aceste bacterii echilibrează microflora intestinală şi au o influenţă benefică asupra digestiei şi sistemului imunitar, aducând organismului şi cantităţi importante de calciu, vitamina B2, vitamina B12, magneziu şi potasiu. Astfel, iaurturile probiotice ajută la prevenirea şi tratarea afecţiunilor gastrointestinale, precum intoleranţa faţă de lactoză, diaree, constipaţie, balonare, cancer de colon, infecţia cu Helicobacter pylori, responsabilă de apariţia ulcerului (atât duodenal, cât şi gastric). Unele infecţii gastrointestinale, virale sau alergice, rănesc mucoasa intestinelor, în special celulele care produc lactază. Acest lucru provoacă malabsorbţia temporară a lactozei. Din această cauză unii copii nu pot tolera laptele timp de o lună sau două după o infecţie intestinală. Deoarece iaurtul conţine mai puţină lactoză şi mai multă lactază, este mai bine tolerat în aceste cazuri, fiind un tratament popular pentru diaree. De asemenea, este recomandat consumul de iaurt în timpul unui tratament cu antibiotice şi două săptămâni după acesta. Iaurtul probiotic minimizează efectele antibioticelor asupra bacteriilor benefice din intestine. Totodată, uzul intern combinat cu cel extern al iaurtului probiotic reduc coloniile levurilor din vagin şi tratează infecţiile genitale ale femeilor, precum candidoza, gradnerella vaginalis şi alte vaginite.

De ce să mâncăm iaurt în fiecare zi

Previne osteoporoza: odată cu înaintarea în vârstă, avem nevoie de un aport suplimentar de calciu şi vitamina D, elemente cu rol esenţial în densitatea osoasă, altminteri se creează terenul propice apariţiei osteoporozei. Pentru persoanele în vârstă, dar şi pentru tineri, vitamina D este esenţială în fixarea calciului în oase şi pentru asta putem opta pentru iaurturi cu adaos suplimentar de vitamina D. Consumul regulat de iaurturi probiotice, combinat cu o expunere corespunzătoare la soare - zece minute pe zi, înainte de prânz - previne, în timp, osteoporoza. • Reduce hipertensiunea arterială: cercetătorii spanioli au descoperit o legătură strânsă între consumul de iaurt şi hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al acesteia fiind coborât până la limita normală după un consum prelungit de două-trei iaurturi degresate pe zi. • Previne apariţia infecţiilor vaginale: fiind o sursă bogată de calciu, fosfor şi vitamina D, iaurtul probiotic este un adversar redutabil al infecţiilor, atât celor intestinale, cât şi celor vaginale, cea mai întâlnită fiind afecţiunea cu care se luptă majoritatea femeilor, candidoza produsă de ciuperca Candida Albicans. • Este săţios şi are puţine calorii: cu o porţie de cereale integrale sau fructe confiate asociate, iaurtul poate înlocui cu succes o masă importantă a zilei, iar dacă ne dorim să scăpăm de câteva kilograme în plus, putem înlocui masa de seară cu un bol mare de iaurt probiotic şi cereale cu sau fără fructe confiate alăturate, în loc de zahăr sau miere. • Previne cancerul de colon: culturile vii de bacterii prezente în iaurturile probiotice reglează metabolismul şi tranzitul intestinal, prevenind şi ameliorând astfel diareea sau constipaţia. Cea din urmă - problema digestivă care afectează un procent îngrijorător din oamenii zilelor noastre, obişnuiţi ai fast food-urilor, este cauza principală a cancerului de colon. Când consumi iaurt, îţi ajuţi colonul în două moduri. În primul rând, iaurtul conţine lactobacterii, culturi bacteriene benefice intestinelor, care reduc riscul de cancer la colon. Lactobacteria, în special cea acidofilă, accelerează înmulţirea bacteriilor sănătoase în colon şi reduce conversia bilei în acizi biliari cancerigeni, scrie ghiduldesanatate.ro. Practic, aceste bacterii benefice din iaurt dezactivează substanţele nocive (cum sunt nitraţii şi nitriţii înainte de a se transforma în nitrosamine) înainte ca acestea să devină cancerigene. În al doilea rând, iaurtul este o sursă bogată de calciu, un mineral care contribuie la sănătatea colonului şi reduce riscul de cancer la colon. Calciul stopează creşterea în exces a celulelor mucoasei colonului, care provoacă un risc ridicat de cancer la colon. De asemenea, calciul se leagă cu acizii biliari cancerigeni, prevenind astfel iritarea colonului. Popoarele care au o dietă bogată în calciu (cum sunt ţările scandinave) înregistrează rate mai scăzute de cancer colorectal. Studiile arată că un aport mediu de 1.200 mg de calciu pe zi determină şanse de cancer colorectal cu 75% mai mici. • Fortifică sistemul imunitar: iaurturile probiotice produc un nivel mai mare de interferon. Culturile de bacterii din iaurt stimulează globulele albe din sânge împotriva infecţiilor.

Sursă excelentă de proteine

Iartul natural conţine aproximativ 10-14 gr de proteine la 220 gr, echivalentul a 20% din necesarul zilnic pentru majoritatea persoanelor. De fapt, aceeaşi cantitate de iaurt conţine cu 20% mai multe proteine decât laptele (10 gr, faţă de 8 gr). Pe lângă faptul că este o sursă bogată de proteine, în procesul de fermentaţie acestea devin mai uşor de digerat. Din această cauză, proteinele din iaurt sunt deseori numite “predigerate”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: iaurt, probiotic, cancer, colon, candidoza, previne, tratează, aliment, sistem, imunitar





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri










Apa Nova

loading...