2018-09-19 03:24


Surse vegetale de calciu. Legumele verzi, portocalele, nucile sau fasolea, echivalentele laptelui

 |  17:08
Surse vegetale de calciu. Legumele verzi, portocalele, nucile sau fasolea, echivalentele laptelui

„Bea-ţi tot paharul cu lapte pentru ca mai târziu să ai dinţii sănătoşi!” ar putea fi o replică la fel de corectă ca şi „Mănâncă-ţi toate legumele din farfurie!”, „Bea tot paharul cu suc de portocale!” sau „Ronţăie toate nucile din castronel!” şi asta pentru că ceapa şi usturoiul verzi, broccoli, spanacul, migdalele, alunele sau citricele au o cantitate egală sau chiar mai mare de calciu ca lactatele. Nu trebuie să mâncaţi un iaurt în pauza de prânz pentru a vă lua porţia zilnică de calciu, ci este suficient să ronţăiţi câteva fructe uscate şi un pumn de migdale. Acestea vin la pachet cu o mulţime de alte vitamine şi nutrienţi esenţiali, dar potolesc şi foamea cu puţine calorii.

Broccoli este considerat de mult timp un aliment „minune” şi se pare că în curând i-ar putea ajuta pe oameni în prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel bucal, la gât sau la creier. Potrivit unui studiu recent, oamenii de ştiinţă sunt pe punctul de a crea un nou tratament, denumit „chimioterapia verde”, prin care broccoli şi alte legume verzi vor fi folosite pentru prevenirea apariţiei bolii. În plus, alături de spanac, ceapă şi usturoi verzi, nap, salată verde sau rubarba, broccoli este şi o excelentă sursa vegetală de calciu şi nu numai. Spre exemplu, o cană de spanac poate asigura chiar şi un sfert din necesarul zilnic de calciu şi este extraordinar de bogat în vitaminele A, K, B, C, mangan, magneziu, fier sau potasiu, în timp ce broccoli îţi furnizează o cantitate importantă de vitamina A, potasiu, acid folic sau fosfor.

Cu un conţinut caloric infim, legumele cu frunze verzi protejează sănătatea inimii şi a plămânilor, previn degenerescenta maculară şi sunt extrem de eficiente în întârzierea apariţiei semnelor îmbătrânirii pe piele. Datorită conţinutului bogat de antioxidanţi, legumele verzi au şi proprietăţi anti-aging. Potrivit datelor funizate de un studiu al cercetătorilor francezi de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale, substanţele din varza verde, spanac sau broccoli reduc problemele de vedere provocate de trecerea anilor.

Legume şi fructe esenţiale oaselor şi danturii sănătoase:

- Portocalele sunt şi surse de calciu importante, nu doar de vitamina C. Un pahar de suc de portocale înseamnă aproximativ 70 mg de calciu, dar şi o porţie sănătoasă de fibre, potasiu, magneziu, vitamina A şi fier. Iaurtul sau paharul de lapte de dimineaţă pot fi echivalentul unui suc proaspăt de portocale sau a două portocale.

- Fasolea uscată este una dintre cele mai importante surse de calciu de natură vegetală, indiferent dacă este vorba despre fasole albă, kidney, neagră sau pestriţă. 100 g de fasole îţi pot furniza între 50 mg şi peste 200 mg de calciu, dar şi fibre, proteine, magneziu, fier, fosfor, acid folic, vitaminele A, B6, B12, K, C, zinc sau potasiu.

- Fructe uscate: smochinele, prunele sau caisele uscate sunt minunate gustări săţioase şi foarte bogate în calciu (dar şi în calorii, aşa că ai grijă să nu exagerezi cu consumul lor). Caisele uscate conţin cantităţi semnificativ mai mari de calciu, fier, potasiu, zinc sau vitamina A decât caisele crude şi sunt un adevărat medicament natural pentru anemie, hipertensiune sau probleme circulatorii, susţin specialiştii citaţi de topfitness.ro. Prunele uscate au puternice proprietăţi antioxidante, luptă împotriva hipertensiunii, previn pierderea densităţii osoase şi reglează nivelul de zahăr din sânge, iar smochinele scad colesterolul, întăresc sistemul imunitar şi au proprietăţi laxative, diuretice şi tonifiante.

- Migdale, nuci, nuci caju sau fistic: în timp ce nucile protejează sănătatea inimii, memoria şi sănătatea orală, nucile caju îmbunătăţesc vederea şi contribuie la bună funcţionarea a sistemului nervos, migdalele reduc riscul de infarct, accelerează metabolismul şi îmbunătăţesc aspectul pielii şi al părului, iar fisticul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, întârzie apariţia semnelor îmbătrânirii şi protejează inima.

- Seminţele de susan, seminţele de in, tofu, ierburile uscate (cimbru, mărar, busuioc, oregano, salvie, rozmarin), pătrunjelul, amaranth, quinoa, soia, seminţele chia, sparanghelul, mazărea, vinetele, rodia, coacăzele sau murele sunt alte câteva surse importante de calciu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: surse, vegetale, calciu, legume, verzi, portocale, nuci, fasole, echivalente, lapte, broccoli
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri










Apa Nova

loading...