2018-11-16 14:13


TALASOTERAPIA. Cele mai importante beneficii pentru frumuseţe şi sănătate ale apei de mare

 |  18:12
TALASOTERAPIA. Cele mai importante beneficii pentru frumuseţe şi sănătate ale apei de mare
Gabriela Dumba

Ne place să mergem la mare, însă dincolo de bălăceală şi plajă, marea înseamnă mai mult de-atât, iar apa sărată are multiple beneficii pentru piele, sterilizează şi cicatrizează rănile, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi reduce inflamaţia articulaţiilor. Să nu mai vorbim despre briza marină, deosebit de eficientă în prevenirea şi tratarea afecţiunilor respiratorii, a rinitelor, sinuzitelor şi chiar astmului, în special în cazul celor mici. Talasoterapia include aplicarea în scopuri terapeutice a tuturor elementelor ce ţin de mare, respectiv apă, soare, nămol, briză.

Despre valuri se spune că sunt cei mai buni antrenori de fitness, mai ales dacă sunt uşor învolburate, pentru că mersul prin apă sau exerciţiile simple de gimnastică acvatică antrenează toţi muşchii. Astfel, o simplă joacă de câteva minute, printre valuri, echivalează cu o oră de muncă asiduă în sala de sport, numărul de calorii pierdute fiind, oricum, mult mai mare decât dacă alergăm pe bandă, iar modul în care slăbim şi ne tonifiem musculatura este infinit mai plăcut. În plus, apa mării ne hrăneşte pielea cu nutrienţi esenţiali: vitamine, săruri minerale, aminoacizi şi substanţe antibacteriene. Apa de mare are o complexă compoziţie chimică, conţinând o mare cantitate de săruri marine (clorură de sodiu, magneziu, calciu, sulfat de magneziu, aproximativ 40 de elemente), dar şi diverse substanţe organice. Are un pH cuprins între 7,5-8,4. O mare importanţă în tratarea şi profilaxia multor afecţiuni ale pielii are tratamentul bazat pe băi în mare sau talasoterapia (de la grecescul thalassa-mare). În apa de mare se găsesc substanţe dintre cele mai diverse: potasiu şi magneziu, calciu şi fier, bariu şi crom, iod şi clor, mangan şi arseniu, argint, aur, uraniu şi radiu în cantităţi mici, scrie mediculmeu.com. Un litru de apă din Marea Neagră conţine 14 gr de săruri, din care 11 gr sare de bucătărie. În timpul unei băi în apa mării, toate aceste substanţe au o influenţă favorabilă asupra organismului, acţionând prin terminaţiile nervoase de la nivelul pielii.

Tratamente externe cu apă de mare

• Candida genitală - se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigaţii vaginale (la femei) şi spălături ale zonei balano-prepuţiale (la bărbaţi), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi.  Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanţe cu efect antifungic, care echilibrează flora genitală.

• Boala piciorului de atlet - băile îndelungate de picioare în apa mării şi mersul desculţ pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecţie ce proliferează în mediul anaerob din încălţăminte.

• Acneea - se retrage în urma băilor în mare şi a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolaţie maximă şi nu pentru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine respectată şi igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endocrine, ajutând la eliminarea din rădăcină a acestei afecţiuni, scrie formula-as.ro. Apoi, apa de mare are efect antiinflamator şi, împreună cu nisipul, curăţă pielea şi desfundă porii, reglează secreţia de sebum.

• Pitiriazisul, psoriazisul şi eczemele uscate, cura ducând la dispariţia pruritului, la uscarea veziculelor şi eliminarea placardelor, elemente ce caracterizează aceste boli.

• Alergia cutanată - se ameliorează în timpul curei marine, în primul rând datorită apei şi a aerosolilor marini, care au efect uşor imunosupresor şi diminuează intensitatea reacţiilor alergice. În eczemele alergice, apa are şi efect antiinflamator direct. Baia în mare, spălările feţei cu apă de mare şi tratamentul cu aerosoli sunt recomandate şi în conjunctivita alergică.

• Rinita cronică (alergică şi infecţioasă) - se ia apa de mare în pumn, se duce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) şi se aspiră (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, până se obţine o drenare şi o curăţare satisfăcătoare. Se repetă procedeul şi cu cealaltă nară. Un tratament durează minimum 12 zile.

• Zgârieturi, răni superficiale - simpla baie în mare este de natură să reducă timpul de vindecare de 2-3 ori, precum şi să împiedice eventualele infecţii sau cicatrizările inestetice.

• Gingivite, stomatite - se fac de 2-3 ore pe zi clătiri ale gurii cu apă de mare, care apoi se scuipă integral (nu se înghite). Are efect puternic anti-infecţioase şi, în plus, ajută la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre puţinele remedii care au această acţiune regenerativă.

Talasoterapia, eficientă şi în:

-         Întărirea sistemului imunitar.

-         Lipsa poftei de mâncare.

-         Baia de nisip cald, recunoscută ca terapie în Franţa şi Italia, combate retenţia de apă din organism, atenuează durerile reumatice, elimină toxinele şi creşte rezistenţa la infecţii.

-         Stări depressive.

-         Persoanele care suferă de hipotiroidie, insuficienţă ovariană, reumatism, tuberculoză osoasă, boli de piele e bine să-şi petreacă vacanţa la mare. Atent folosite ca durată şi moment al zilei, ultravioletele previn osteoporoza, depresia, insomnia, meteosensibilitatea, atenuează simptomele bolilor autoimune.

-         Anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul.

-         Îmbunătăţirea calităţii somnului.

-         Îmbunătăţirea funcţiilor cardiace.

-         Îmbunătaţirea metabolismului şi, implicit, slăbire.

-         Componentele apei de mare (magneziul, potasiul, calciul, diferiţi sulfaţi şi sodiul) sunt absorbite de pori şi revigorează corpul obosit.

-         Cura heliomarină are indicaţii majore în bolile reumatice inflamatorii cronice şi mai ales în poliartrita cronică evolutivă, ce afectează mai ales articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor, precum şi aşa-numita spondilită anchilopoetică, boală ce se caracterizează prin anchilozarea coloanei vertebrale şi prin incubarea ei progresivă.

-          

Beneficiile curei marine pentru copii

 

-         Anumiţi pediatri nu recomandă părinţilor să meargă la mare însoţiţi de copii, înainte ca aceştia să împlinească doi ani, însă alţii sunt de părere că un bebeluş poate merge la mare, chiar din primele luni de viaţă pentru că razele solare cu care intră în contact îl ajută să sintetizeze cantitatea necesară de vitamina D, atât de importantă în procesul de creştere şi de formare a scheletului. Expunearea copilului la soare pe o perioadă de minim 7-10 zile este cea mai bună soluţie împotriva rahitismului. Este demonstrat ştiinţific că vitamina D joacă un rol important în ceea ce priveşte rezistenţa la boli, stimulând sistemul imunitar.

-         Aerosolii sunt indicaţi în prevenirea şi tratarea afecţiunilor respiratorii superioare şi inferioare, a rinitelor, sinuzitelor, faringitelor, laringitelor, anumitor alergii şi afecţiunilor pulmonare cronice de tipul astmului. Pentru a beneficia din plin de acest tratament, medicul pediatru îţi va recomanda plimbările lungi pe plajă, imediat după răsărit, înainte de ora 8.00, şi seara, după 18.00-19.00.

-         Şi în cazul celor mici, apa de mare şi aerosolii stimulează şi fortifică sistemul imunitar, eliberează căile respiratorii, fluidifică mucusul şi favorizează eliminarea secreţiilor, are efect antiinflamator şi efect antimicrobian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-21

TAGURI: talasoterapie, beneficii, sanatate, frumusete, apa, mare, bunici, briza, astm, sinuzita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...