2018-09-26 04:53


TESTELE DE SARCINĂ. Ghid de utilizare şi interpretare

 |  21:00
TESTELE DE SARCINĂ. Ghid de utilizare şi interpretare

Toată lumea a auzit de testele de sarcină, se ştie clar de unde pot fi cumpărate şi sunt primele lucruri la care zboară mintea femeii căreia i-a întârziat chiar şi o zi menstruaţia. Fiind un subiect intens discutat şi aproape intrat în banal, nu mai stârneşte curiozitate, deşi nu mulţi sunt cei care ştiu cum funcţionează, efectiv, un test de sarcina şi cum trebuie folosit pentru că rezultatul să fie sigur 100%.

În cazul în care nu ştiaţi, testele de sarcina detectează un hormon special din urină sau sânge care este prezent doar în cazul unei sarcini. Acest hormon, Gonadotropină Corionică Umană (HCG), poate fi numit şi „hormon de sarcină” pentru că este sintetizat de organism atunci când oul fertilizat se implantează în uter, la şase zile după concepţie. Despre multe teste de sarcină, producătorii afirma că pot arăta cu precizie dacă este prezentă sarcina încă din prima zi a întârzierii ciclului menstrual, însă au existat cazuri în care sarcina nu a fost detectată în urma efectuării testului, iar rezultatul a fost negativ, deşi femeia respectivă era însărcinată. Un reper pentru efectuarea testului este momentul concepţiei: testul se pozitivează după cel puţin 7-10 zile de la contactul sexual.

Test de sânge vs test de urină

Sarcina poate fi depistată în urma unui test de sânge sau al unuia de urină, ambele măsurând nivelul de hormon HCG, diferenţa dintre ele este aceea că unul poate fi efectuat acasă, respectiv cel de urină, iar celălalt numai în incinta unui unităţi spitaliceşti. Cel din urmă are un nivel de acurateţe mult mai ridicat, însă din pricina comodităţii multe femei aleg să cumpere din farmacie un test de sarcină şi să-l folosească acasă, mai ales să este mai ieftin decât analiza de sânge. Testul de urină determină dacă femeia este însărcinată la două săptămâni de la ovulaţie, iar testul de sânge detectează sarcina la 6-8 zile de la ovulaţie. Însă, dacă rezultatul testului de urină, efectuat la domiciliu, este pozitiv, se recomandă o programare imediată la medicul specialist pentru consult suplimentar.

Cum se face

Majoritatea testelor se fac în acelaşi fel:

- Se introduce testul într-o proba de urină sau se picură câteva picături de urină într-o fantă a testului. Folosirea primei urine de dimineaţă poate ajuta la creşterea acurateţei testului (concentraţia de hormon este mai ridicată în urină de dimineaţă - acumulată pe parcursul nopţii, decât în urină eliminată în timpul zilei).

- Se aşteaptă câteva minute, în funcţie de marca testului folosit.

- După expirarea timpului se examinează „fereastra rezultatului”: dacă apare o linie sau un simbol în plus faţă de linia de control, rezultatul este pozitiv şi femeia este însărcinată. Nu contează cât de ştearsă este acea linie: indiferent dacă este pronunţată sau ştearsă înseamnă un rezultat pozitiv.

- Majoritatea testelor au şi un „indicatori de control” în fereastra rezultatului. Linia sau simbolul de control arată dacă testul este bun sau nu. Dacă nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui să se bazeze pe rezultatele unui test care nu funcţionează corect.

- Majoritatea mărcilor spun că testul ar trebui repetat la câteva zile, indiferent de rezultat, scrie sfatulmedicului.ro. Un rezultat negativ (mai ales dacă testul a fost făcut imediat după întârzierea ciclului) nu înseamnă întotdeauna că femeia nu este însărcinată. De fapt, testul se pozitiveaza după cel puţin 7-10 zile de la contactul sexual fecundant. Uneori se obţine un rezultat fals negativ (testul spune că nu există sarcină, deşi ea este prezentă) când acesta este făcut prea devreme în sarcină, dacă nu se utilizează urină de dimineaţă sau dacă urina e foarte diluată (după un consum exagerat de lichide). În alte cazuri, probleme ale sarcinii pot afecta cantitatea de hormon de sarcină din urină.

Când poate fi făcut

Acurateţea rezultatului unui test de sarcină depinde de mai mulţi factori:

- Durata de la fertilizarea ovulului până la implantarea acestuia în uter după ovulaţie. Testele de sarcină identifică hormonul gonadotropină corionică umană, care se produce doar când ovulul fertilizat se implantează în peretele uterin. În majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă la 6 zile de la fertilizare. Dar studiile arată că la aproximativ 10% dintre femei, oul se implantează mult mai târziu, după prima zi de întârziere a ciclului. Deci, testele de sarcină vor da rezultate corecte din prima zi de întârziere a ciclului doar la unele femei, nu la toate.

- Modul de utilizare. E bine să fie utilizate conform instrucţiunilor de pe prospect şi să se verifice data expirării.

- Momentul utilizării. Cantitatea de hormon de sarcină creşte în timp. Deci, dacă testul este folosit foarte devreme va fi greu de identificat hormonul în urină. Folosirea testului la o săptămână de la întârzierea ciclului menstrual şi utilizarea urinei de dimineaţă, pot creşte acurateţea rezultatului.

- Persoana care îl utilizează. Cantitatea de hormon de sarcină în urină diferă de la o femeie la alta. Astfel, unele femei vor avea rezultat pozitiv la o zi de întârziere a ciclului, în timp ce altele trebuie să aştepte mai mult.

- Marca testului. Unele teste de sarcina sunt mai sensibile decât altele. Deci, unele teste sunt mai bune în identificarea mai precoce a HCG-ului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-03-03
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...