2019-01-16 19:01


Top 5 cauze ale infertilităţii feminine. Plantele recomandate pentru sporirea fertilităţii feminine

 |  19:12
Top 5 cauze ale infertilităţii feminine. Plantele recomandate pentru sporirea fertilităţii feminine
Gabriela Dumba

“Ajutor, încercăm de ani întregi să facem un copil, însă fără succes! De ce ni se întâmplă asta tocmai nouă?” Problema fertilităţii este una complexă şi foarte delicată, afectând 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Mai mult, 20% din aceste cazuri îşi au originea atât în afecţiunile feminine, cât şi în cele masculine, însă în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist în probleme de fertilitate. Unul din şase cupluri se confruntă cu astfel de probleme, iar infertilitatea feminină este vinovată în o treime dintre cazuri.

Factorii ce pot declanşa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau sedentarismul.

Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia şi care se manifestă prin obezitate, hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor şi, în final, poate duce şi la apariţia sterilităţii. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel ca eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal. Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

- Hipotiroidia se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesar organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică. Atunci când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate. Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

Afecţiunile inflamatorii precum infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, ceea ce face această afecţiune greu de depistat. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care, totuşi, o femeie reuşeşte să rămână însărcinată însă este încă purtătoarea acestui tip de infecţie, poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruaţiei, dureri de spate, durere în timpul actului sexual, dificultăţi de concepere, urinare frecventa sau dureroasă în timpul menstruaţiei, scrie ropharma-healthcare.ro. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată ca 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

Insuficienţă ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologica: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.

Tratament

Sănătatea intimă înseamnă mai mult decât protejarea fertilităţii şi evitarea infecţiilor, din contră, aceasta începe şi cu o îngrijire adecvată şi alegerea produselor potrivite, destinate special acestui scop, de preferinţă fără săpun şi care să aibă la bază filtrat de iaurt probiotic (TS-2L), ce ajută la protejarea zonei intime a femeii şi la echilibrarea pH-ul florei vaginale, eliminând cu delicateţe mirosul neplăcut.

- Medicul poate recomanda: terapie hormonală pentru stimularea ovulaţiei, pentru tratarea edometriozei sau a ciclului menstrual neregulat, antibiotice pentru a trata infecţiile la nivelul organelor genitale, o intervenţie chirugicală pentru a debloca tuburile falopiene sau pentru a trata problemele de la nivelul uterului.

- Plantele recomandate pentru sporirea fertilităţii feminine sunt Fructul castităţii (Agnus Castus) - fructele acestei plante sunt folosite pentru tratarea dezechilibrelor hormonale care produc menstruaţii neregulate şi dispariţia ovulaţiei; Rădăcină de unicorn (Chamaelirium luteum). E unul dintre cele mai vechi remedii pentru sporirea fertilităţii, acţionează direct asupra ovarelor, reglează ovulaţia şi repară mucoasa uterului; Trifoiul roşu (Trifolium pratense): frunzele şi inflorescenţele sunt bogate în izoflavonoide (estrogen natural conţinut de plante), dar şi în nenumărate vitamine şi minerale (vitamina C, vitamina B6, calciu, magneziu, potasiu), scrie perfecte.ro. În plus, ajută la întărirea sistemului imunitar, diminuarea stresului, dezvoltarea embrionului, detoxifierea sângelui, diminuarea sindromului premenstrual, reglarea colesterolului. Propolisul are proprietăţi miraculoase asupra organismului, dar pentru femei e bun şi pentru tratarea endometriozei, una din cauzele infertilităţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-07-09

TAGURI: cauze, infertilitate, feminina, plante, recomandate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...