2018-12-17 15:22


Un român e Don King al Suediei

 |  21:00
Un român e Don King al Suediei

Plecat din România în 1985, fostul pugilist Wally Munteanu a reuşit la aproape trei decenii distanţă să scrie istorie pentru noua sa patrie, Suedia. A organizat o gală de box profesionist pentru prima oară în ultimii 37 de ani, iar în prezent este antrenorul şi managerul campioanei mondiale WBC Frida Wallberg.

Originar din Moldova Nouă, actualul antrenor a trecut ilegal graniţa în Serbia în 1985, iar după 10 luni petrecute în lagărele de la Belgrad a ajuns în Suedia. “Auzisem de un antrenor român, Costică Bumb. L-am căutat şi el m-a dus la RBK Goteborg, un club renumit acolo”, povesteşte, pentru ”Puterea, Wally Munteanu.  Cum boxul era văzut doar ca un sport de întreţinere în Suedia, după câţiva ani, românul a renunţat la cariera de sportiv, dar nu şi la visul său.

Boxul profesionist era interzis în Suedia din 1970, însă timp de aproape un deceniu, românul s-a luptat pentru legalizarea lui. Prima lovitură a dat-o în 2007, când împreună cu un asociat a organizat prima gală după o pauză de aproape 37 de ani. Problema a rămas, deoarece suedezii nu permiteau un meci de 12 reprize a câte trei minute, astfel că un titlu mondial la băieţi era încă departe. “Totul a fost politic. Suedia a dat drumul la profesionism, dar numai pe durata a maximum 12 minute. Adică patru reprize, ceea ce era văzut ca un dezastru. Din ţară a boxat Iulian Ilie, care iniţial venise pentru sparring. A fost foarte greu”, explică tehnicianul. Timp de aproape doi ani a continuat să organizeze gale de acest nivel în zonă: “Nu ieşeam pe plus şi era foarte greu să continui, dar am rezistat. Am încercat mereu să aduc regulile la nivelul mondial”.

Momentul decisiv a fost consemnat în 2010. A preluat-o pe Frida Wallberg, care nu mai boxase de aproape cinci ani. I-a organizat două meciuri, iar apoi a obţinut acordul Consiliul Mondial al Boxului (WBC) pentru un titlu mondial la superpană. Un alt pas înainte a fost acceptul Suediei de a mări numărul de minute de la 12 la 18, astfel că meciul pentru titlul mondial dintre Frida şi deţinătoarea titlului Olivia Gerula a avut loc chiar la Stockholm, în noiembrie anul trecut, tot cu o premieră, pe durata a 8 reprize. O victorie clară a elevei lui Wally Munteanu, care a devenit astfel prima suedeză deţinătoare a centurii mondiale în propria ţară, după ce anterior, alţi doi suedezi cuceriseră titlul, dar în străinătate şi asta cu zeci de ani în urmă. Contractul prevedea o revanşă, însă pe durata a 10 reprize, exact cum se desfăşoară în toată lumea la feminin. Meciul a fost cât pe ce să nu se mai dispute dacă Munteanu nu ar fi obţinut şi acordul statului pentru prelungirea la 20 de minute. “A fost o chestie istorică. Acum ne pregătim pentru gala de pe 3 septembrie de la Karlstad”, ne-a mai spus Wally Munteanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12

Mai multe imagini:
Un român e Don King al Suediei
zoom
Un român e Don King al Suediei
zoom
Un român e Don King al Suediei
zoom

Un român e Don King al Suediei
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIMUS
15 Aug 2011

Don Kingul dumneavoastra a facut 3 ani de puscarie pentru inselaciune si evaziune fiscala. Ar trebui sa faceti niste investigatii mai exacte inainte sa scrieti aceste articole.
LEGIONARUL
21 Aug 2011

Mai putin conteaza ce a facut ca o fi fost pe timpul comunismului,timpuri in care oricui i se putea face un dosar penal pentru evaziune si inselaciune.Basescu a fost informator al Securitatii si acum este Presedintele Romaniei.Chiar crezi ca lumea se uita la ce a fost inainte sau la ceea ce omul a reusit sa faca.Probabil esti invidios pe om.....
Random imageUltimele stiri


loading...