2018-12-11 08:51


UPDATE. Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham

 |  14:41
UPDATE. Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham
Prinţul William şi Kate Middleton au fostdeclaraţi căsătoriţi, vineri, în cadrul unei ceremonii fastuoase care a avutloc la catedrala Westminster din Londra, în prezenţa a circa 1.900 de invitaţi.Mii de admiratori, turişti saurezidenţi au ocupat, începând din zorii zilei de vineri, centrul Londrei pentrua sărbători "nunta secolului", aşa cum a fost supranumită căsătoriadintre prinţul William şi Kate Middleton, celebrată la 30 de ani de la nuntadintre Charles şi Diana. Peste 2 miliarde de telespectatori vor urmărievenimentul din faţa propriilor televizoare, potrivit estimărilorguvernamentale. Nuntaregală va putea fi urmărită on-line de către cei interesaţi pe .

Cum au decurs evenimentele, minut cu minut:

15:30 Ceidoi miri au părăsit balconul de la palatul Buckingham

15:25Prinţul William şi soţia sa au ieşit în balconul de la palatul Buckingham,alături de părinţii lor şi de regina Elisabeta a II-a. Cei doi s-au sărutat în faţa miilor deoameni prezenţi.

14:24 William şi Kate au ajuns la PalatulBuckingham. Cuplul princiar va apărea apoi la balconul palatului,unde, potrivit presei britanice, cei doi tineri căsătoriţi urmează să se săruteîn faţa mulţimii.

14:10Tinerii căsătoriţi se urcă în caleaşcă şi se îndreaptă spre Palatul Buckingham.

14:05Mirii părăsesc catedrala Westminster Abbey

13.45Invitaţii din catedrală se roagă şi cântă împreună pentru miri.

13:18 Arhiepiscopul de Canterbury i-adeclarat pe William şi Catherine soţ şi soţie

13:14Prinţul William spune jurământul de căsătorie

13:10 A început cununia religioasă

13:05 KateMiddleton este condusă spre altar de tatăl său

13:00 Kate Middleton a sosit la catedralaWestminster, fiind îmbrăcată într-o rochie de mireasă deculoarea fildeşului, cu trenă lungă. Rochia este realizată din dantelă înpartea de sus şi are un decolteu în formă de V destul de adânc. Rochia aremâneci lungi, mulate, din dantelă, iar în partea de jos fusta este foarteamplă, cu trenă lungă de trei metri. Kate Middleton nu poartă bijuteriiopulente, adoptând un look simplu, natural. Pe cap, mireasa poartă un voal, lacare a asortat o tiară cu diamante, iar buchetul de mireasă este mic, realizatdin flori mici albe.

12:50 KateMiddleton se îndreaptă spre catedrală şi le face cu mâna, din maşină, faniloraflaţi pe traseu.

12:46 Regina Elisabeta a II-a şi Ducele deEdinburgh au ajuns la Westminster Abbey

12:44 Lacatedrală au ajuns PrinţulCharles şi ducesa de Cornwall, Camilla.12:35Mama lui Kate, Caroleşi fratele ei James au ajuns. Mama viitoarei prinţese poartă o creaţie semnatăde Catherine Walker, unul dintre designer-ii preferaţi ai Prinţesei Diana,informează BBC.

12:20 Încatedrală a intrat familia regală a României- Regele Mihai, însoţit de fiica sa Principesa Margareta

12:17 Prinţul William a ajuns la WestminsterAbbey într-un automobil Bentley, fiind însoţit de prinţulHarry, care îi este cavaler de onoare. Cei doi prinţi britanici au fostsalutaţi cu urale de miile de oameni adunaţi de-a lungul traseului cătrecatedrala Westminster. Prinţul William poartă uniforma roşie oficială carecorespunde gradului de colonel în Irish Guards, un regiment din armata regalăde infanterie. La nunta sa cu Diana, prinţul Charles a purtat uniforma oficialăa marinei regale britanice. Prinţul Harry poartă la această ceremonie uniformaechivalentă rangului de căpitan în Household Cavalry.

12:05 La Westminster Abbey soseşte premierulbritanic David Cameron,împreună cu soţia sa.

11:45 La catedrală soseşteSir Elton John însoţit de partenerul lui de viaţă

11:30 Contele Spencer,unchiul lui William şi al lui Harry a sosit la Westminster Abbey.

11:15 La catedrală ajungşi soţii Victoria şi David Beckham.

11:00Mai multe maşini se îndreaptă spre hotelul Goring. În ele se pare că se aflădomnişoarele şi cavalerii de onoare

10:15Invitaţii încep să sosească la Westminster Abbey. Potrivit programului oficial,toţi cei care au primit invitaţii pentru a participa la ceremonia de lacatedrala Westminster pot ajunge până la ora 11.45 (9.45, ora locală).

10:05Prinţul William şi Kate Middleton au primit din partea reginei Elizabeth a II-atitlul de duce şi ducesă de Cambridge.

Slujba religioasă va începe laora 10.00 GMT ,însă primii dintre cei 1.900 de invitaţi au fost rugaţi de organizatori săsosească cu circa trei ore mai devreme, din motive de securitate. Kate Middleton va fi ultima careva intra în catedrală, cu doar câteva minute înainte deînceperea ceremoniei. Acesta este, de altfel, un moment extrem de aşteptat:mireasa va ieşi din limuzina Rolls Royce şi va dezvălui lumii întregi rochia demireasă pe care a ales-o, acesta fiind considerat un veritabil "secret destat" până la ora începerii ceremoniei.

Nu va existaun schimb de verighete, deoarece prinţul William a decis să nu poarteverighetă. Cea pe care o va primi Kate va fi confecţionată dintr-o bucată deaur, ce i-a fost dăruită de regină, de către casa de bijuterii Wartski din ŢaraGalilor. Ceremonia va dura până la ora 11.15 GMT şi vafi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

Printesa nuse va supune printului

KateMiddleton nu se va angaja "să fie supusă" în faţa soţului ei, întimpul jurămintelor de vineri pe care mirii le vor face în altarul catedraleiWestminster. Potrivit programului oficial, KateMiddleton va promite "să îl iubească, să îl îngrijească, să îl respecte şisă îl sprijine" pe prinţul William, dar nu "să i se supună".Formula reţinută pentru jurămintele oficiale religioase a făcut de altfelsubiectul multor speculaţii din presa britanică.

În timpul ceremoniei, va fiinterpretată, printre altele, piesa clasică "Greensleeves", una dintre cele maipopulare arii din folclorul britanic, veche de 500 de ani. Tinerii căsătoriţivor ieşi din catedrala Westminster pe un marş imperial de William Walton, carea fost interpretat şi cu ocazia căsătoriei părinţilor lui William, Charles şiDiana, în anul 1981. Mirii vor urca într-o trăsură folosită în acelaşi scop, în1981, de Charles şi Diana, care va fi descoperită sau acoperită în funcţie decondiţiile meteorologice. Alte patru atelaje îi vor însoţi, urmând sătransporte familia regală până la palatul Buckingham, reşedinţa regineiElizabeth a II-a, bunica lui William, care a împlinit vârsta de 85 de ani înurmă cu câteva zile.

Alaiul vaparcurge în 15 minute distanţa de 2,02 kilometri care separă catedralaWestminster de palatul Buckingham şi va trece prin faţa Parlamentului britanicşi a Big Ben-ului, prin Whitehall, cartierul ministerelor din Marea Britanie,unde se află şi reşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şiThe Mall, uriaşa alee care duce la palatul din parcul St. James.

Cuplul princiar va apărea la ora12.25 GMT la balconul palatului Buckingham, unde, potrivitpresei britanice, cei doi tineri căsătoriţi urmează să se sărute în faţamulţimii. Va urma un dineu cu 650 de invitaţi, care va dura până la mijloculdupă-amiezei. O recepţie oficială va urma în timpul serii, tot la palatulBuckingham, cu 300 de invitaţi, seara încheindu-se cu un bal.

Se tem de unatentat

Peste 5.000de poliţişti vor fi mobilizaţi, potrivit Scotland Yard, care a precizat că nudispune de informaţii "specifice care ar putea să sugereze faptul căasupra acestui eveniment ar plana o ameninţare". Nivelul de alertăantiteroristă a rămas totuşi fixat la cotaţia "grav" de mai bine deun an în Marea Biritanie, acest lucru semnificând faptul că un atentat esteconsiderat în continuare ca fiind "foarte probabil". Nivelul"grav" este al patrulea pe o scară de cinci grade de alertă.

1.900 de persoane sunt invitatela slujba de la catedrala Westminster. În afara capetelor încoronate -printre care se află şi prinţul Albert de Monaco şi viitoarea lui soţie,Charlene Wittstock -, pe această listă selectă se află fotbalistul DavidBeckham şi cântăreţul Elton John, dar şi măcelarul, poştaşul şi patronulbarului din Bucklebury, satul în care trăieşte familia lui Kate Middleton.

Selecţia invitaţilor nu a fostlipsită de controverse: prinţul moştenitor al Bahrainului, a cărui ţară a fostaspru criticată pentru reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie, a refuzat încele din urmă invitaţia primită. Însă asociaţiile pentru drepturile omului audenunţat prezenţa la ceremonie a demnitarilor din Arabia Saudită, Qatar, Omanşi în special a celor din Siria, care trebuia să fie reprezentată de unambasador. Acesta a fost convocat recent la Londra pentru a i se comunica decătre autorităţile britanice că represiunea contra manifestanţilor este"inacceptabilă". William Hague, ministrul britanic al Afacerilor Externe,a anunţat, joi, că invitaţia ambasadorului Siriei la Londra a fost retrasă.

Presabritanică s-a mirat, totodată, de absenţa foştilor premieri Tony Blair şiGordon Brown, cei doi predecesori laburişti ai actualului prim-ministruconservator David Cameron. Celebra "doamnă de fier" Margaret Thatchers-a scuzat din motive medicale, însă succesorul ei, conservatorul John Major,va fi prezent la ceremonie.

AmbasadorulRomâniei la Londra, Ion Jinga, va participa la căsătoria prinţului William lacatedrala Westminster, apoi va lua parte, alături de soţia sa, Daniela Jinga,la recepţia oferită de ministrul britanic de Externe, William Hague, în onoareaprinţului, potrivit unui comunicat al ambasadei României la Londra.

RegeleMihai, Principesa Margareta şi Principele Radu fac o vizită de patru zile înMarea Britanie, în perioada 27 - 30 aprilie, ocazie cu care regele şiprincipesa vor reprezenta Familia Regală a României la ceremoniile prilejuitede căsătoria prinţului William cu Kate Middleton.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-17

Mai multe imagini:
UPDATE. Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham
zoom
UPDATE. Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...