2019-02-20 10:00


Viaţa ca un supermarket - Un musical românesc de succes

 |  18:01
Viaţa ca un supermarket - Un musical românesc de succes

Musicalul“Supermarket” a figurat pe afişul unor importante manifestări: Festivalul Naţionalde Teatru, Festivalul Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă”,Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. A entuziasmat publicul şis-a bucurat de aprecierile elogioase ale oaspeţilor străini. Realizatori:regizoarea Theo Herghelegiu şi Teatrul Inexistent, în coproducţie cu TeatrulArca.

Autoareaeste o voce cu personalitate a regiei afirmate după 1989, încununată cu PremiulCriticii pentru promovarea teatrului alternativ. Absolventă a UNATC “I.L.Caragiale”, elevă a profesoarei Cătălina Buzoianu, a participat la atelierelede la Royal Court din Londra şi ale unor maeştri precum David Esrig şi RaduPenciulescu. Ea înfiinţează în 1998 o companie independentă, TeatrulInexistent, reuşind să-şi materializeze proiecte îndrăzneţe şi incitante,deseori în spaţii neconvenţionale.

“Supermarket” ilustrează poetica regizoarei. Ominiodisee dramatico-muzicală despre condiţia umană, căreia i s-a furatmisterul, despre nevroza provocată de alienarea cotidiană. Este una dintreobsesiile acestei artiste, tulburată de degradarea valorilor în lumea de azi,de “puritatea şi impuritatea vieţii”. În calitate de regizor şi scenarist, TheoHerghelegiu ne invită la o călatorie sui-generis într-un mare magazin. Eroiisunt clienţi care suferă de febra shoppingului. Tipologii diverse, în care ne oglindim:două prietene bârfitoare, doi tineri cu o sexualitate incertă, un cărăuş, ofată bolnavă de depresie, un cor pe patru voci care ne îndeamnă “Cumpăraţi,cumpăraţi, cumpăraţi!”. Fiinţe bezmetice, în căutarea fericirii, care nutrăiesc, ci supravieţuiesc, ingurgitând surogate. Printre ei, în acest cocteilfantezist post-modernist, îşi face apariţia o nefericită celebră, Maşa din“Trei surori” de Cehov. Declamând “La Moscova, la Moscova”, înecându-şi amarulîn votcă, eroina amplifică grotesc starea de derută a personajelor.

Subbagheta creatoare a lui Theo Herghelegiu, animată de o fantezie bogată şi oluciditate sensibilă, evoluează cu aplomb, riguros şi viguros, o echipă de colaboratoritalentaţi, doritori de afirmare. Într-o ambianţă scenografică minimalistă, darexpresivă pentru singurătatea personajelor (decor şi costume: Daniel Tiţa),cântă live, dansează, dialoghează sau monologhează cu mult farmec treisprezeceactori. Sunt performanţi ca dansatori (coregrafia: Silvia Mihai) şi cântăreţi(muzica: Eduard Jighirgiu, la pian: Tiberiu Chiranus). Este admirabilăomogenitatea grupului, în care fiecare interpret reuşeşte momente deminirecital: Dana Voicu (excelentă în Maşa), Mihaela Popa / Raluca Botez, IonuţBurlan, Eduard Jighirgiu, Carol Baker / Matei Chioariu, Andreea Duţă, AdrianaDrăguţ, Cristina Moldoveanu, Nicolae Predică, Ioana Ciorâţă, Oleg Apostol.

“Supermarket” este o variantă de autohtonizarepe sol românesc a musicalului. El capătă o rezonanţă specială într-o mişcareteatrală fără tradiţie a acestui gen spectacular. De asemenea, interesul săupentru public creşte în aceste timpuri consumiste, de criză, mai ales acum, în“febra sărbătorilor”. În acest sens, o imagine puternică este transformareacărăuşului în Omul-Salam.

Dupăce s-a bucurat de o ministagiune la Teatrul Arca (La Scena), montarea era pecale “să moară”. De aceea, apreciem ca inspirat şi salvator gestul managerilorTeatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, directorul Răzvan Ioan Dincă şiteatrologul Alina Moldovan, de a-l prelua în repertoriul curent al instituţiei.

Vărecomandăm acest musical original şi încântător, un spectacol important alanului teatral 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-01

Mai multe imagini:
Viaţa ca un supermarket - Un musical românesc de succes
zoom
Viaţa ca un supermarket - Un musical românesc de succes
zoom
Viaţa ca un supermarket - Un musical românesc de succes
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...