2018-12-11 15:35


10 ţări unde un dezastru natural este iminent

 |  14:06
10 ţări unde un dezastru natural este iminent

            Ce sunt dezastrele naturale şi de ce ar trebui să fim îngrijoraţi înainte de toate ? Conform unui raport realizat de Maplecroft, citat de Businessinsider, statele lumii au fost ierarhizate ca urmare a expunerii economice în faţa dezastrelor naturale, precum şi după revenirea acestora în urma unor catastrofe. Spre exemplu, Japnia prezintă un risc economic major de expunere din cauza dimensiunii PIB-ului şi a frecvenţei hazardelor naturale, însă se plasează foarte bine în privinţa recuperărilor ca urmare a infrastructurii bine dezvoltate. Ca urmare, Naţiunile Unite estimează că un ciclon care ar lovi în acelaşi timp Japonia şi Filipinele, ar face de 17 ori mai multe victime în cel de-al doilea stat. De asemenea, India şi China sunt supuse unei expuneri economice majore, concomitent cu o capacitate de revenire scăzută. Potrivit Maplecroft, cele mai expuse tări la dezastrele naturale sunt (un scor apropiat de zero reprezintă risc major, în timp ce scorurile care se apropie de 10 se traduc prin riscuri minore):

#10 China

China prezintă riscuri majore ca urmare a emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic, dar şi din cauza corupţiei, slabei transparenţe birocratice şi a bolnavilor de tuberculoză, cu scoruri de 3,53, 3,50 şi 5,75, mai ridicate decât media regională. Din cele 196 de ţări de pe mapamond, China este pe locul trei în clasamentul riscurilor dezastrelor naturale pentru investitori, din cauza resurselor limitate pe care acest stat le are în gestionarea unui dezastru cu impact major.

#9 Iran

Iranul se confruntă cu fenomenul de corupţie şi riscuri de transparenţă (2,2), comparativ cu media regională, de 3,94. Riscul independenţei judiciare este de asemenea, foarte ridicat (1,1), faţă de media regională – 3,59.

#8 Sudan

99% din locuitorii Sudanului de Sud au votat pentru independenţă la începutul acestui an. Cel  mai mare risc pentru Sudan îl reprezintă independenţa judiciară, cu un scor de 0,07, faţă de media din regiune, de 4,15. Acest stat se mai confruntă şi cu probleme serioase de sănătate, cu o deficienţă cumulată de minerale şi vitamine de 2,27, în timp ce deficienţa de fier din organism înregistrează scorul de 0,96 (mediile regionale sunt 2,46, respectiv 2,18). Problema sănătăţii populaţiei afectează, de asemenea, şi creşterea PIB al ţării.

#7 Indonezia

            Din 196 de state, Indonezia este a 9-a ţară în privinţa celor mai riscante ţări pentru investitori din cauza dezastrelor naturale. Cea mai importantă cauză este lipsa de resurse în gestionarea unui dezastru major. În privinţa independenţei justiţiei, scorul Indoneziei este de doar 1,18.

#6 Myanmar/Birmania

            Riscul pierderilor economice potenţiale ale Myanmarului este unul extrem (2,38), comparativ cu media regională (8,06). Statul sud-asiatic se mai confruntă şi cu corupţia şi lipsa transparenţei, precum şi cu traficul ilegal şi cu probleme de sănătate ale populaţiei.      

   

#5 Filipinele

            Riscul major pe care-l prezintă Filipinele este legat de corupţie şi riscurile de transperenţă, care se situează la 2,4.     

#4 India

            India are un risc al deficienţei de vitamina A de 0,33, faţă de media regională de 3,16, fapt care afectează major şi creşterea PIB-ului ţării. Infrastructura transporturilor este de asemenea slab dezvoltată, cu un scor de doar 0,43, faţă de media regională de 3,19. India se situează pe locul 6 între cele mai expuse ţări la dezastre naturale din punct de vedere economic.    

#3 Nigeria

            Cele mai mari riscuri sunt reprezentate în această ţară de tuberculoză, deficienţa de fier din organism şi de rata HIV/SIDA. Între timp, scorurile pentru corupţie şi lipsa de transparenţă, respectiv independenţa judiciară sunt de 2,4 şi 1,27. 

#2 Bangladesh

            Corupţia şi lipsa transparenţei din Bangladesh înregistrează scorul de 2,4, în timp ce riscul tuberculozei este de 2,41, valori sub media regională de 2,85, respectiv 4,69. De asemenea, PIB-ul ţării este afectat de lipsa alimentelor, a deficienţei de fier şi vitamine din organism, precum şi de rata crescută a sărăciei din ţară.   

#1 Pakistan

            Pakistan înregistrează un scor de 0,13 în privinţa independenţei judiciare, precum şi a infrastructurii de transporturi, faţă de mediile regionale de 3,75, respectiv 3,19. Alte riscuri care plasează Pakistanul pe primul loc în rândul ţărilor în care un dezastru natural este iminent sunt corupţia şi lipsa de transparenţă, precum şi nivelul scăzut al educaţiei.        


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07

Mai multe imagini:
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom

10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom

10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom
10 ţări unde un dezastru natural este iminent
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...