2017-01-20 08:16

POLITICA


15 state europene cu sabia deasupra capului

 |  18:37
15 state europene cu sabia deasupra capului

Ratingurile ţărilor din zona euro, cu excepţia Greciei şi a Ciprului, au fost plasate sub supraveghere pentru a fi retrogradate de către agenţia Standard&Poor’s, la doar câteva ore după ce tandemul Merkel-Sarkozy a anunţat o înţelegere privind conceperea unui nou tratat european.

Decizia S&P are rolul de a pune şi mai multă presiune asupra decidenţilor politici înaintea summitului de la Bruxelles de la sfârşitul acestei săptămâni. Dacă în privinţa majorităţii statelor puse sub monitorizare, anunţul agenţiei poate părea justificat, principalele îngrijorări sunt determinate de prezenţa Germaniei pe lista Standard&Poor’s. Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg sunt celelalte state care deţin ratingul maxim, AAA, aflat în pericol de a fi pierdut. Dacă posibila retrogradare a ratingului Franţei a fost anticipată şi de o altă agenţie, Moody’s, faptul că Germania a intrat în atenţia evaluatorilor situaţiei sale economice aruncă o puternică îndoială asupra capacităţii economiilor europene de a găsi o soluţie la criza datoriilor.

Repercusiunile unei retrogradări a Germaniei s-ar putea răsfrânge direct asupra principalului instrument folosit de statele europene pentru a soluţiona criza datoriilor: Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF). Dacă economiile din spatele EFSF nu vor fi considerate suficient de puternice pentru a susţine instrumentul propus de guvernele statelor din zona euro, încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare în ceea ce a mai rămas din speranţele unei soluţii de salvare va scădea semnificativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: retrogradare Standard&Poor’s, economii zona euro, piete financiare, EFSF, rating GermaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image