2017-01-17 17:21

POLITICA


30 Decembrie 2011, o zi ştearsă din calendar

 |  14:22
30 Decembrie 2011, o zi ştearsă din calendar

Ziua de 30 decembrie 2011 nu va exista niciodată în istoria statului Samoa, după ce autorităţile acestui stat au hotărât să se alinieze la un nou fus orar, pentru a facilita schimburile comerciale ale ţării.

Ca urmare a deciziei, imediat după ora 23.59 a zilei de 29 decembrie, ora oficială din Samoa, dar şi din teritoriul Tokelau, care aparţine Noii Zeelande, ora oficială a devenit 00.00, în ziua de 31 decembrie. Atât Samoa, cât şi Tokelau au trecut astfel de cealaltă parte a Liniei internaţionale de schimbare a datei, acestea fiind printre primele state unde soarele răsare într-o nouă zi, după un alt arhipelag situat în Pacificul de Sud, Kiribati.

Schimbarea datei calendaristice survine la 119 ani după ce comercianţii americani i-au convins pe cetăţenii din Samoa să adopte acelaşi fus orar cu cel al statului Samoa Americană, aflat în vecinătate. Premierul Tuila’epa Sailele Malielegaoi a explicat însă inconvenientul situaţiei. „Când facem tranzacţii cu Noua Zeelandă şi cu Australia, pierdem două zile lucrătoare în fiecare săptămână. Când aici este vineri, în Noua Zeelandă este sâmbătă, iar când mergem duminica la biserică, în Sydney şi Brisbane afacerile sunt în curs de desfăşurare. Zilele acestea efectuăm mult mai multe operaţiuni de comerţ cu Noua Zeelandă, Australia, China şi Singapore decât acum 100 de ani, astfel că această schimbare ne va ajuta mult”, a declarat acesta.

După alinierea la noul fus orar, Samoa şi Tokelau nu se vor mai afla cu 21 de ore în urma Australiei de Est şi cu 23 de ore în urma Noii Zeelande, urmând să se situeze cu 3 ore în faţa australienilor din Sydney şi cu doar o oră înaintea neozeelandezilor. Pentru 191.000 de cetăţeni din Samoa şi circa 1.500 din Tokelau ziua de 30 decembrie a anului 2011 nu va exista, iar aceştia vor fi printre primii care intră în noul an, spre deosebire de până acum, când Samoa şi Tokelau erau ultimele locuri de pe Pământ unde începea o nouă zi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-06

TAGURI: calendar, trecerea anilor, Samoa, Tokelau, schimbare fus orar, linia internationala, schimbare dataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image