2017-01-17 09:23

POLITICA


3.350 lei taxa de parlamentar

 |  21:00
3.350 lei taxa de parlamentar

Vrei să candidezi pentru Parlament? Chiar dacă eşti o persoană neînregimentată politic? Nimic mai simplu. Tot ce trebuie să faci e să depui o garanţie de 3.350 de lei într-un cont al statului şi să completezi nişte hârtii. Vestea proastă e că dacă n-ai luat cel puţin 20% din voturile valabil exprimate, banii n-o să-i mai vezi niciodată.

Un proiect de lege iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor reglementează procedurile de alegere a viitorilor aleşi ai neamului. Adică a viitorilor parlamentari, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi consilieri locali sau judeţeni. În 2012 sunt programate să aibă loc alegeri locale şi parlamentare în România. După cum au anunţat ieri liderii Coaliţiei de guvernare, aceste alegeri vor fi organizate simultan, cel mai probabil spre sfârşitul anului. Dacă ar fi fost organizate la termen, alegerile locale spre exemplu ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, iar cele parlamentare în luna noiembrie. Deşi nu s-a luat o hotărâre definitivă şi legală, alegerile de anul viitor vor fi comasate şi vor avea loc cel mai probabil în ultima decadă a lunii noiembrie.

Ziarul “Puterea” a studiat cu atenţie acest proiect de lege şi este în măsură să vă anunţe că fiecare candidat pentru un loc de parlamentar va trebui să depună într-un cont al Autorităţii Electorale Permanente o sumă egală cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară. Respectiv, 3.350 de lei. Această sumă poate fi recuperată ulterior, dar numai în anumite condiţii. Spre exemplu, un candidat independent îşi poate recupera garanţia financiară doar dacă a fost votat de cel puţin 20% din numărul total al alegătorilor din colegiul electoral în care a candidat. Pentru candidaţii partidelor politice, acest procent scade la 2. Garanţia financiară se depune de fiecare partid politic, alianţă politică, organizaţie politică a minorităţilor sau candidat independent la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Ce acte îţi trebuie

În caz că vă bate gândul să candidaţi, trebuie să ştiţi că în calitate de candidat independent trebuie să fiţi susţinut de minimum 4% din numărul total al alegătorilor care au domiciliul în colegiul uninominal în care candidaţi, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat. Dosarul cu semnăturile trebuie însoţit de o cerere de înregistrare a candidaturii, o declaraţie pe propria răspundere în sensul că ai avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, o declaraţie de avere şi de interese şi dovada constituirii garanţiei financiare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: alegeri electorale, alegeri 2012, candidat, parlament, garantie financiaraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image