2018-07-18 19:45


A fost ucis artizanul succeselor împotriva Al Qaeda din Yemen

 |  13:48
A fost ucis artizanul succeselor împotriva Al Qaeda din Yemen

Generalul Salem Ali Qoton, artizanul recentelor succese împotriva Al Qaeda în sudul Yemenului, a fost ucis luni în faţa domiciliului său din Adenîntr-un atentat sinucigaş comis de membri ai reţelei extremiste.

Ofiţerul a fost omorât după ce trupele sale i-au alungat pe combatanţii Al Qaieda din provincia Abyane, unde ei controlau mai multe oraşe de peste un an.

Luni dimineaţa, un bărbat s-a prezentat la domiciliul generalului din cartierul Mansoura din Aden. El a aşteptat ieşirea sa pentru a-i strânge mâna şi a detonat încărcătura pe care o avea asupra lui, potrivit unui apropiat al victimei. Generalul a crezut se pare că atacatorul urma să-i înmâneze o scrisoare cu doleanţe cum fac de obicei yemeniţii.

''Dispariţia sa este o mare pierdere pentru Yemenşi pentru lupta împotriva Al Qaeda, având în vedere că a reuşit în trei luni să dea lovituri decisive reţelei extremiste şi să cureţe de combatanţi provinciile Abyane şi Shabwa'', a comentat unul din colaboratorii săi apropiaţi, generalii Ali Mansour.

Celula din Yemena reţelei al-Qaeda şi-a asumat responsabilitatea pentru atentat, comis pentru a se răzbuna pentru ofensiva armată condusă de SUA împotriva bastioanelor organizaţiei în provincia vecină Abyan şi pentru atacurile aeriene intensificate asupra unor importanţi membri ai grupării teroriste, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al al-Qaeda într-un interviu telefonic pentru Xinhua.

Generalul Qoton, comandantul Batalionului al 31-lea de blindate, fusese însărcinat de către preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi să conducă ofensiva lansată pe 12 mai şi care a permis, o lună mai târziu, alungarea combatanţilor lor Al Qaeda din fief-urile lor Jaar, Zinjibar şi Shuqra.

În decurs de o lună, luptele s-au soldat cu 567 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor diferite surse: 429 de combatanţi Al Qaeda, 78 de soldaţi, 26 de membri ai personalului auxiliar din armată şi 34 de civili.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-03

TAGURI: al qaeda, yemen, atentat

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova