2017-01-18 06:05

POLITICA


A început procesul celui mai căutat criminal nazist

 |  18:18
A început procesul celui mai căutat criminal nazist

Unuldintre cei mai căutaţi nazişti din lume, în vârstă de 97 de ani, s-a prezentatîn faţa judecătorilor într-un tribunal din Budapesta, în prima zi a ceea ceeste văzut drept unul din ultimele procese care vizează perioada Holocaustului. Sandor Kepiro este acuzat deuciderea a 36 de persoane în timpul unei operaţiuni din 1942 în oraşuliugoslav Novi Sad. El a maifost condamnat şi în trecut pentru crimele de la Novi Sad, dar a reuşit să sesustragă pedepselor. Întimpul războiului, Kepiro, un căpitan de jandarmi în forţele fasciste dinUngaria, a luat parte la raid în Novi Sad, dar a susţinut întotdeauna că el aajutat doar la arestarea civililor şi nu a luat parte la masacrarea lor. Sute desârbi, evrei şi romi au fost duşi pe malurile Dunării şi împuşcaţi sau aruncaţiîn râul îngheţat, fiind în viaţă, de către forţele maghiare în răzbunare pentruatacurile partizanilor.

Kepiro, care s-a declaratapt pentru a fi judecat, a respins acuzaţiile. "Sunt nevinovat. Acest proces este ceva teribil. Nuexistă nici o bază pentru acest proces, totul se bazează pe minciuni." Mai mult,el s-a prezentat la proces cu o hârtie pe care scria “Ucigaşii unui bătrân de97 de ani”. Fostul căpitan de poliţie a susţinut că a fost de fapt"singura persoană care a refuzat să ordone în timpul operaţiunilorfolosirea armelor de foc" şi că a intervenit pentru a salva cinci oamenipe cale de a fi ucişi de un caporal. Cu toate acestea, el nu a stârnit milaauditoriului.

În1944, Kepiro a fugit în Argentina, după un proces în care a fost condamnat. În 1996,Kepiro s-a întors la Budapesta, dar abia în 2006, a fost descoperit de cătrevânătorii de nazişti de la Centrul Wiessenthal, care au solicitat judecarea sape baza verdictului din 1944. în ciuda faptul că maghiarul l-a dat în judecatăpentru defăimare pe directorul centrului, Efraim Zurof, Tribunalul dinBudapesta a considerat că cel din urmă are dreptul să ceară rejudecarea luiKepiro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image