2018-11-17 01:16


Absorbţia fondurilor UE a ajuns la 20%. Premierul susţine că s-a triplat consumul de bani europeni

 |  20:11
Absorbţia fondurilor UE a ajuns la 20%. Premierul susţine că s-a triplat consumul de bani europeni

După ce Victor Ponta a avut, marţi, la Palatul Victoria, întâlnirea cu miniştrii responsabili de absorbţia fondurilor europene şi cu şefii autorităţilor de management, el a scris pe profilul de Facebook că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 20%, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene.

Totodată, şeful Executivului a completat că suma solicitată pentru a fi rambursată prin intermediul celor şapte programe operaţionale ajunge în prezent la aproximativ 3,7 miliarde de euro, se precizează în mesajul respectiv.

„Acum, spre supărarea dlui preşedinte şi a PDL, am reuşit să deblocăm toate Programele Operaţionale Sectoriale, blocate de PDL în 2010-2011. Într-un an am ajuns la 20% grad de absorbţie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte puţin timp în perioada următoare 2013-2014 pentru a mai contracta şi a mai utiliza restul sumelor puse la dispoziţie şi mai ales de la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar”, a declarat Ponta.

Totodată, şeful Executivului a mai punctat că Programul Operaţional Regional merge cel mai bine, adăugând: „O să avem doi ani în care se suprapune bugetul 2007-2013 cu cel din 2014-2032. S-a dovedit - Programul Operaţional Regional este cel care merge cel mai bine, s-a dovedit că regiunile având mai multe atribuţii şi având şi capacitate financiară mai mare sunt mai eficiente decât un Guvern central în absorbţia fondurilor europene. Din acest motiv, la 1 ianuarie 2014 ar fi fost foarte bine să avem nişte regiuni mai puternice care să poată să absoarbă mai bine fondurile europene”, a declarat Ponta, potrivit Agerpres.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat pe 7 iulie că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19%, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene. Mai exact, valoarea totală a sumelor solicitate Comisiei de către România a ajuns la aproximativ 3,7 miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-09

TAGURI: Victor, Ponta. Absorbtie fonduri, UE, programe
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...