2018-12-14 22:01


Acord israeliano-palestinian mediat de Egipt

 |  13:09
Acord israeliano-palestinian mediat de Egipt

Soldatul israelian Gilad Shalit, eliberat de Hamas după mai mult de cinci ani după ce a fost răpit, se află pe teritoriul israelian. El a fost predat unei baze militare a Forţelor de Apărare ale Israelului, la graniţa între Israel, Egipt şi Fâşia Gaza. Concomitent, Israelul a eliberat 477 de palestinieni, în majoritate condamnaţi pe viaţă, între care 27 de femei.Mai mulţi palestinieni care aşteptau eliberarea prizonierilor la un punct de control au aruncat cu pietre în soldaţii israelieni, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Premierul Benjamin Netanyahu se va întâlni cu Shalit.

Gilad Shalit, acum în vârstă de 25 de ani, a fost capturat de un comando palestinian în iunie 2006, la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza, după care a fost deţinut de Hamas în enclava palestiniană, pe care mişcarea palestiniană islamistă o controlează în totalitate din iunie 2007. Timp de cinci ani nu s-a ştiut unde se află, Hamasul refuzând orice vizită din partea Crucii Roşii sau vreun semn de viaţă, în afară de câteva scrisori, o înregistrare audio şi una video. Un recent acord Israel-Hamas, mediat de Egipt, prevede eliberarea a 1.027 de deţinuţi palestinieni în Israel în schimbul lui Gilad Shalit. Într-o primă fază, în schimbul lui Shalit au au fost eliberaţi 477 de palestinieni. Următorul lot de 550 de deţinuţi palestinieni va fi eliberat în decurs de două luni, potrivit aceluiaşi document. În închisorile israeliene se află circa 5.000 de palestinieni - o parte dintre ei fiind condamnaţi de infracţiuni grave, dar alţii nu au fost puşi sub acuzare.

Impactul

Comentatori politici au spus că este puţin probabil ca schimbul de prizonieri convenit de către cei doi duşmani înverşunaţi să aibă un impact imediat asupra negocierilor israeliano-palestiniene. Starea de spirit din Israel a fost una de euforie. Repatrierea de soldaţi capturaţi, vii sau morţi, a fost mereu un fapt cu încărcătură emoţională pentru israelieni. Shalit a fost popular portretizat ca "fiul tuturor", iar sondajele de opinie au arătat că unii israelieni au sprijinit acordul de eliberare, deşi mulţi dintre prizonierii palestinieni au fost condamnaţi pentru atacuri mortale. Tranzacţia a primit undă verde din partea Curţii Supreme a Israelului, după ce a respins mai multe petiţii din partea unor grupuri pentru a preveni eliberarea în masă a prizonierilor.Pentru palestinieni, înţelegerea a fost salutată ca o victorie.

Egiptul a jucat un rol vital în asigurarea schimbului israeliano-palestinian care dovedeşte valoarea sa ca intermediar şi de actor-cheie regional, în ciuda turbulenţelor interne şi a deteriorării relaţiilor sale cu Israelul, spun analiştii. Întrebarea care se pune este dacă Egiptul va folosi poziţia sa în calitate de mediator pentru a aduce o contribuţie suplimentară la atenuarea tensiunilor israeliano-palestiniene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29

TAGURI: Israel, Egipt
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...