2019-02-21 01:45


Acord militar fără precedent: Franţa va furniza Rusiei două nave de război, contrar avizului aliaţilor

 |  13:36
Acord militar fără precedent: Franţa va furniza Rusiei două nave de război, contrar avizului aliaţilor

Franţa şiRusia vor construi împreună, în profitul Moscovei, două nave de război de tipMistral în termenii unui acord anunţat vineri, ceea ce a suscitat reticenţa maimultor ţări membre ale NATO, între care şi SUA.

Vânzarea demilioane de dolari, anunţată în comun de către Palatul Elysee şi Kremlin,marchează o relaţie cu totul nouă, cu o evoluţie rapidă între foştii inamici aiRăzboiului Rece.

După o lungăezitare şi negocieri extrem de dure, Rusia a decis să cumpere cel puţin douănave de război Mistral-clasaamfibie într-un acord militar fără precedent între Moscova şi Occident.Furnizarea unei astfel de nave Moscovei constituie o premieră pentru o ţară dinAlianţa Nord-Atlantică. Ea şi-a atras critici din partea Washingtonului şi aŢărilor baltice, membre ale NATO, ca şi Franţa. Georgia a denunţat şi eaperspectiva unei astfel de vânzări.

Nava Mistral/BPC/ este o navă de război polivalentă, capabilă să transporte elicoptere şitancuri, să primească un spital de campanie şi/sau un stat major îmbarcat."Oferta consorţiului prevede într-o primă etapă construirea în comun adouă nave, care va trebui prelungită prin fabricarea a două unităţisuplimentare", potrivit comunicatului oficial. Ruşii vor realiza 20 % dinlucrările de construire a primei nave, care va fi lansată în 2011.

Negocierilefranco-ruse, lansate în martie la Paris, au durat nouă luni. Franţa s-adeclarat iniţial dispusă să vândă Rusie până la patru nave Mistral, la preţulunitar de circa 500 milioane de euro. Suma la care s-a ajuns în urmanegocierilor nu a fost dezvăluită vineri. "Afacerea Mistral", a căreitermeni financiari nu au fost dezvăluiţi, este un triumf pentru"necruţătoarea artă de a vinde" a preşedintelui francez NicolasSarkozy, dar şi un impuls pentru industria de apărare din Franţa, în domeniuînregistrandi-se o rată a şomajului de 10%, comentează Washington Post.

.

Acordul"ilustrează voinţa şi capacitatea Franţei şi Rusiei de a dezvoltaparteneriate de anvergură în toate domeniile, inclusiv în cel al apărării şisecurităţii", iar preşedinţii Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy "îşiexprimă satisfacţia pentru concretizarea acestei cooperări fără precedent, decare vor beneficia industria şi ocuparea locurilor de muncă" în cele douăţări, potrivit comunicatului emis de Palatul Elysee.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...