2017-01-21 08:31

POLITICA


Acţiune unilaterală a Israelului în Iran? Ehud Barak: „Mai târziu este prea târziu”

 |  17:13
Acţiune unilaterală a Israelului în Iran? Ehud Barak: „Mai târziu este prea târziu”

Liderii israelieni au lansat unul dintre cele mai clare avertismente privind perioada unei lovituri aeriene împotriva obiectivelor nucleare iraniene, adăugând din nou anxietate în capitalele occidentale privind iminenţa unui atac-surpriză a Israelului care ar putea declanşa un conflict militar mai larg în Orientul Mijlociu.

Ministrul apărării Ehud Barak, vorbind la un forum de securitate la care au participat liderii din zona serviciilor de informaţii şi ai armatei din Israel, a declarat că timpul presează pentru a opri dezvoltarea nucleară a Iranului, în condiţiile în care oficialii de la Teheran transferă toată tehnologia în buncăre. "Cine spune că mai târziu, va afla că mai târziu este prea târziu", a spus Barak. Tot în cadrul conferinţei anuale pentru securitate, viceprim-ministrul israelian Moshe Yaalon a acuzat Teheranul că proiectează rachete cu rază de acţiune de 10.000 de kilometri,  capabile să lovească Statele Unite.Iranul ar construi aceste rachete la o bază militară zguduită de o explozie cu trei luni în urmă şi soldată cu moartea unui ofiţer de rang înalt al Gărzii Revoluţionare.

Într-o serie de întâlniri private cu omologii israelieni, în ultimele săptămâni, oficialii occidentali au cerut răbdare motivând că sancţiuni economice recente şi un embargo nou asupra petrolului ar putea forţa liderii de la Teheran să renunţe la programul nuclear. Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai mulţi oficiali israelieni care semnalează că pot acţiona în mod unilateral în cazul în care nu există nici un progres în următoarele luni, în conformitate cu actuala administraţie.

Atac în primăvară

Potrivit “Washington Post”, şeful Pentagonului este de părere că loviturile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o “zonă de imunitate” şi să înceapă să producă bombe atomice. În octombrie, mass-media din Israel au dat asigurări că premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud Barak, sunt favorabili loviturilor împotriva Iranului, dar că armata şi serviciile secrete, printre care Mossadul, se opun. Cu toate acestea, în cursul unei vizite efectuate la Washington săptămâna trecută, şeful Mossadului, Tamir Pardo, a evocat, potrivit televiziunii israeliene, posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul.

Oficialii americani se tem că un atac unilateral al Israelul ar putea atrage represalii iraniene, nu numai împotriva statului evreu, dar, de asemenea, împotriva intereselor americane din întreaga lume. Un conflict prelungit ar putea perturba transporturile de petrol, ar urca preţurile la energie şi ar devasta economiile fragile de Vest, spun oficialii americani.

Iranul contraatacă

 Iranul va răspunde tuturor ameninţărilor militare sau petroliere îndreptate împotriva sa şi va pune în aplicare “propriile sale ameninţări”, a explicat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, într-un discurs rostit vineri în timpul rugăciunii de la Universitatea Teheran.

Teheranul a anunţat  şi că a lansat cu succes un mic satelit de observaţie experimental, cel de-al treilea din 2009. Lansarea de sateliţi de către Iran îngrijorează comunitatea internaţională, care se teme că programul său spaţial i-ar putea permite să dezvolte rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-09

TAGURI: Iran, Israel, atac, arme nucleare, Ehud Barak, Ali Khamenei, SUA, PentagonComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image