2018-11-19 15:45


Aderarea la Schengen are nevoie de consens. Ambasadorul Lituaniei: „Nu am cum să vă ajut”

 |  18:52
Aderarea la Schengen are nevoie de consens. Ambasadorul Lituaniei: „Nu am cum să vă ajut”

România este pregătită să intre în Schengen, dar o decizie în acest sens se ia numai prin consens, a declarat, luni, Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013. Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ.

„Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul, cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ales în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut”, a spus Jarmolenko, citat de Mediafax.

Anterior, când ambasadorul fusese întrebat dacă preşedinţia lituaniană este dispusă să trimită un semnal puternic în sensul necesităţii acceptării României în Schengen, aşa cum a solicitat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, el a evitat să dea un răspuns tranşant. Diplomatul l-a citat al preşedintelui Lituaniei, care a afirmat că această ţară „susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor”. „Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…”, a mai susţinut Vladimir Jarmolenko, adăugând: „În şapte ani şi jumătate, Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mai mult”, a adăugat acesta.

„Acesta este primul pas şi după Consiliul European din decembrie… şi acum discutăm aceste lucruri la nivel de preşedinţie, dar este important ca toate aceste aspect să fie menţinute pe agendă. Acesta este răspunsul meu (…) un mecanism care să însemne să preiei conducerea, dar şi să îi tragi pe alţii după tine, apoi vorbim de o troică de 18 luni”, a atenţionat ambasadorul Republicii Lituania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: Schengen, aderare, consens, Lituania, ambasador
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


EUROPA
09 Iul 2013

Lituania detine presedintia Consiliului Uniunii Europene
COSTEL
09 Iul 2013

Dau un pronostic.Nu intram in Schengen,nu revizuim Constiutia,nu facem reforma administrativ-teritoriala.
Random imageUltimele stiri


loading...