2017-01-21 04:13

POLITICA


Aderarea întârzie. Lumea Schengen a decis: România e pregătită tehnic să adere, Bulgaria încă nu.

 |  18:01
Aderarea întârzie. Lumea Schengen a decis: România e pregătită tehnic să adere, Bulgaria încă nu.

România îndeplineşte condiţiile tehnice privind aderareala spaţiul Schengen - au decis astăzi la Bruxelles statele membre ale grupuluide lucru Evaluare Schengen. Altfel spus, avem oficial graniţele securizate dinpunct de vedere tehnic. Cu toate acestea, aderarea nu este încă posibilă, eafiind legată de două cauze. Prima: încă nu s-a dat şi votul politic privindaderarea. A doua: spre deosebire de noi, vecinii bulgari au fost trimişi să mailucreze la securizare, raportul Bulgariei nefiind adoptat. Or, cele două statesunt programate să intre în lumea Schengen în acelaşi timp.

Raportul de evaluare al României în domeniulSistemului Informatic Schengen/SIRENE a fost aprobat astăzi, 28 ianuarie, încadrul reuniunii grupului de lucru Evaluare Schengen (SCHEVAL), ce are loc laBruxelles. Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privindmobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul SCHEVAL, urmândsă fie făcute reevaluări pe cele două componente, a dcelarat, pentru Mediafax secretarulde stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu. El a maiprecizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelortehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi,urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Mergem lapachet

Chiar dacă raportulRomâniei a fost adoptat, faptul că Bulgaria a primit o evaluarenegativă afectează şi statul român, întrucât aderarea celor două ţări laspaţiul Schengen este programată să se facă în acelaşi timp, afirmă Tutilescu.Declaraţia oficialului MAI este întărită şi de afirmaţii ale membrilor mediuluipolitic. Întrebat dacă neadoptarea rapoartelor Bulgariei constituie un obstacolşi pentru România, al cărei raport a fost adoptat, fostul ministru de externe,senatorul PNL Teodor Meleşcanu a răspuns afirmativ. „Răspunsuleste clar da, pentru că România şi Bulgaria vor intra împreună înSchengen. Nu se poate pune problema de a intra noi mai înainte sau ei maiînainte pentru că avem o frontieră comună, care este Dunărea şi Dobrogea”, adeclarat Meleşcanu, citat de Mediafax.

Raportul de evaluare Schengen al României îndomeniul SIS/SIRENE a fost prezentat iniţial în 14 ianuarie, la Bruxelles, deexpertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a României, respectivreprezentantul Preşedinţiei Ungare.

În cadrul acelei şedinţe, reprezentantulFranţei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervându-şiopţiunea de a pune mai multe întrebări referitoare la starea SistemuluiInformatic Schengen (SIS) în România. Termenul-limită pentru a cere lămuririsau pentru a ridica întrebări a expirat la 21 ianuarie, fără ca reprezentantulacelui stat să ceară informaţii părţii române.

Raportul privind România a fost evaluatpozitiv, la acea dată, de reprezentanţii celorlalte state din grupul Sch-Eval,el subliniind că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pecomponenta SIS/SIRENE.

Tot atunci au fost discutate şi două rapoarteprivind Bulgaria,respectiv SIS/SIRENE şi rezultatele reevaluării frontierei terestre între Bulgaria şiTurcia. Acesta din urmă a primit un aviz negativ din partea experţilor UE, prinurmare Franţa, Germania şi Finlanda au cerut oa doua reevaluare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image