2018-07-18 06:19


ADERAREA LA SCHENGEN. Băsescu: Mutarea frontierei UE pe Prut e fundamentală

 |  20:03
ADERAREA LA SCHENGEN. Băsescu: Mutarea frontierei UE pe Prut e fundamentală

Semnificaţia politică a aderării la Schengen este mutarea frontierei UE de pe graniţa de Vest a ţării pe graniţa de Est şi nici un sacrificiu nu este prea mare pentru a îndeplini acest obiectiv fundamental, a susţinut, ieri-seară, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni.

“Poziţia pe care o exprim fără rezerve - şi mă bucur că astăzi am constatat o flexibilizare a poziţiei primului-ministru - România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. (...) Pentru noi este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punctul de vedere al procesului de integrare şi din punct de vedere economic. Şi poate cel mai important aspect este cel politic”, a spus Băsescu, exemplificând cu arătătorul pe harta României cum se va schimba frontiera UE.

Preşedintele a mai precizat că în evaluarea sa, din punct de vedere politic, este mult mai important să fim în spaţiul Schengen decât în zona euro. “Orice dubiu cu privire la prioritatea acţiunii guvernamentale, parlamentare şi prezidenţiale pentru a intra în zona Schengen este în afara oricărei discuţii. România trebuie să-şi propună ca obiectiv major intrarea în Schengen, cu costurile legate de corupţi sau potenţiali corupţi, că nimeni nu-i judecă înainte să-i judece instanţele. (...) Aceste costuri sunt nesemnificative în raport cu nevoia politică de a muta frontiera UE pe Prutşi pe frontiera cu Ucraina. Este esenţial acest lucru”, a adăugat Băsescu, potrivit Agerpres.

Preşedintele a afirmat că cel puţin şapte state s-ar fi opus în cazul unui vot privind intrarea României în Schengen: “Germanianu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă”. El a menţionat că motivul celorlalte state de a se opune intrării în Schengen a României este legat de raportul MCV.

“Prudenţa arătată astăzi de primul-ministru este de bun augur şi sper să se menţină în această linie”, a mai spus Traian Băsescu.

“Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Vreau să vă dau cifrele corecte, legate de costurile pe care România le-a avut pentru pregătirea Schengen: 470 de milioane euro, bani de la UE (de la contribuabilul german, francez, cei care ne critică), 88 de milioane euro din bugetul României, bani cheltuiţi pentru aşa-numitele cheltuieli neeligibile în Schengen”, a ţinut să precizeze şeful statului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-12

TAGURI: Schengen, traian basescu, ue, zona euro

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova