2017-01-17 11:22

POLITICA


Adevărul sursei “Curveball”. SUA au pornit războiul din Irak pe baza unor minciuni fanteziste ale unui irakian

 |  18:09
Adevărul sursei “Curveball”. SUA au pornit războiul din Irak pe baza unor minciuni fanteziste ale unui irakian

Dezertorulcare a convins Casa Albă că Irakul a avut un program secret de arme biologice aadmis pentru prima dată că a minţit pentru că urmărea căderearegimului de la Bagdad. RafidAhmed Alwan al-Janabi, un absolvent de inginerie chimică, a fugit din Irak în1995. Dezvăluirile acestuiavin după a opta aniversare a discursului lui Colin Powell la Naţiunile Unitedespre armele biologice din Irak. Informaţii fanteziste furnizatede Janabi au fost utilizate de SUA pentru a justifica invadarea Irakului în2003.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, botezat deoficialii serviciilor secrete germane şi americane cu numele de cod „Curveball“a spus, pentru The Guardian, că a avut un rol în aducerea democraţiei în Irak.El adeclarat atuncică Irakul avea arme biologice mobile şi fabriciclandestine, iar falsa mărturie a fost folosită desecretarul de stat deatunci, Colin Powell, într-un discurs esenţial la ONU în februarie 2003. Janabia dezvăluit acum că a fost şocat de discursul lui Powell. Declaraţiile sunt susţinute şi de fostul secretar alApărării, Donald Rumsfeld, care, în memoriile lui, a recunoscut că Irakul nu deţineaarme de distrugere în masă.

În interviul pentru The Guardian, irakianul,care a primit azil în Germania, spune că ar fitransmis serviciilor deinformaţii germane că declaraţiile sale nu erau adevărate, după ce acestea îlconfruntaseră în 2000, însă mărturisirea sa a fost ignorată. El descrie serviciul german deinformaţii, BND, drept credul. Janabise declarămândru de ceea ce a făcut. "Poate am făcut bine, poatenu.Ei mi-au dataceastă şansă, am avut şansa de a fabrica o poveste pentru răsturnarea regimului. Eu şi fiii mei suntemmândri de asta. Trebuia să fac ceva pentru ţara mea”, spune el.

După discursul lui Powell, Janabi ar fiacuzat serviciile germane că au încălcat înţelegerea cu el, care spunea că elenu vor transmitenimănui lucrurile spuse de el. Janabi a povestit căimediat după aceea i s-a cerut să nu mai vorbească şi a fost plasat în arest ladomiciliu timp de 90 de zile.

CorespondentulBBC Gordon Correra spune că, indiferent de adevărul din motivaţiile sale, dezvăluireasa este profund jenantă pentru agenţiile de informaţii germane, americane şibritanice, care nu au reuşit să înţeleagă de mulţi ani că Janabi minţea.

Maimulţi agenţi din CIA au fost concediaţi după ce au trimis, la sfârşitul veriilui 2002, la Casa Albă, informaţiipotrivit cărora Irakul nu deţine arme majore de distrugere în masă. Acesteinformaţii au fost ignorate în favoarea sursei “Curveball”. Fostul şefal CIA în Europa, Tyler Drumheller, retras din CIA în 2005 după 26 de ani decarieră în informaţii, a spus despredeclaraţiile lui Janabi că sunt"fascinante" şi şi-a exprimat satisfacţia că apariţiaadevărului "îl face să se simtă mai bine" şi că mulţi dintre cei careau lucrat în informaţii se vor simţi mult mai bine acum.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image