2019-02-22 12:27


Administraţia Sarkozy atacă sindicatele cu factura grevelor. Costuri evaluate între 200 şi 400 de milioane de euro pe zi

 |  18:11
Administraţia Sarkozy atacă sindicatele cu factura grevelor. Costuri evaluate între 200 şi 400 de milioane de euro pe zi

Războiul dintre sindicalişti şi guvernare continuă înFranţa, pe frontul banilor. Factura totală pentru cele opt zile de grevă şi manifestaţiila nivel naţional contra reformei pensiilor este evaluată între 1,6 miliarde şi3,2 miliarde de euro.

Costul grevelor din Franţa împotriva reformeipensiilor poate fi evaluat "între 200 şi 400 de milioane de euro pezi", a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, cutoate că a recunoscut că acest cost este "dificil de cifrat".Ministrul a invocat şi un"prejudiciu moral" pentru Franţa, imaginea ţării fiind afectată înstrăinătate, în opinia sa, de incidentele care au izbucnit în timpulmanifestaţiilor împotriva reformei pensiilor.

Potrivitcotidianului Le Figaro, care citează serviciile Ministerului Economiei, facturatotală pentru cele opt zile de grevă şi manifestaţii la nivel naţional contrareformei pensiilor este evaluată "între 1,6 miliarde şi 3,2 miliarde de euro".Cotidianul evalueză pierderile la 33 de milioane de euro pe zi în industriachimică, la cinci milioane de euro pe zi pentru compania aeriană Air France,subliniind lipsa câştigurilor în sectoare turistice precum cel hotelier şi alrestaurantelor.

“Legea protestelor”

Legea pensiilorcare prevede creşterea de la 60 la 62 de ani a vârstei de pensionare până în2018, precum şi creşterea de la 65 la 67 de ani a limitei de la care se poatesolicita pensie completă, a devenit strigătul de mobilizare al francezilor înstradă şi mobilul admnistraţiei Srakozy pentru a da vina pe sindicate pentrustagnarea mersului anumitor reforme economice şi sociale. Ţara a fost aproapeparalizată. Grevele din Franţa s-au soldat cu blocarea unorrafinării în mai multe centre importante ale ţării, generând o importantă lipsă de carburanţi, dar şi cuproteste violente ale liceenilor. Protestele vor continua. Studenţii şiorganizaţii ale liceenilor au anunţat pentru astăzi marşuri şi mitinguri înoraşele universitare, iar principalele sindicate vor organiza, joi, o nouăgrevă de 24 de ore. Legea creşterii vârstei de pensionare a fostaprobată vineri de Senatul francez şi, în ciuda ameninţărilor cu greve şiproteste, administraţia Sarkozy nu pare dispusă să cedeze, în ciuda situaţieiexplosive din ţară. Promulgarea şi publicarea în jurnalul oficial ar trebui săpună capăt celor trei luni de greve şi proteste din Franţa, unde sindicatele aumenţinut mobilizarea generală la un nivel maxim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...