2017-01-18 16:10

POLITICA


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Rusia, Germania, Franţa, PSD şi PNL, puse în aceeaşi oală

 |  18:20
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Rusia, Germania, Franţa, PSD şi PNL, puse în aceeaşi oală

România nu are nici un fel de experienţă în anexarea statelor şi nu a avutpretenţii teritoriale la Republica Moldova. Acesta a fost răspunsul preşedinteluiTraian Băsescu dat unui parlamentar rus, membru al APCE - Adunarea Parlamentarăa Consiliului Europei. În cadrul unei sesiuni de întrebări, parlamentarul rusl-a întrebat pe preşedinte dacă România urmăreşte anexarea unor teritoriipentru a deveni o ţară mai mare. După ce a auzit întrebarea şicomentariulparlamentarului rus, Băsescu a râs,iar apoiareplicat:"Vă rog să notaţi căRomânia nu are nici un felde experienţă în anexarea altor state".

Înaceeaşi sesiune de întrebări, întrebat dacă atitudinea României faţă de R.Moldova ar putea fi un obstacol înrezolvarea conflictului transnistrean, dat fiind cădeclaraţiile sale dinmai multe rânduri au arătat că Republica Moldova este un "al doilea stat românesc",refuzând să semneze tratate de graniţă, şeful statului a spus că “România nu aadus niciodată o acţiune de nerecunoaştere a frontierei Uniunii Sovietice sau afrontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult decât atât, în 1991, Româniaa fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca statindependent, dar nu a pregetat niciodată să vorbească de nevoia de restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemeitransnistrene". De asemena, şeful statului a subliniat că România nu faceparte din formatul "5+2" implicat în rezolvarea respectivuluiconflict, respectă integritatea teritorială a R. Moldova şi nu a avut pretenţiiteritoriale la această ţară sau un alt stat. “Este o responsabilitate majoră aţărilor şi a instituţiilor internaţionale din acest format să rezolveproblemele de integritate teritorială ale Republicii Moldova”, a adăugat TraianBăsescu.

Preşedintelea fost interpelat şi despre problema expansiunii Schengen de un parlamentarfrancez. Întrebat dacă problemele sesizate de ministrul de interne francez şigerman în scrisoarea trimisă CE pot fi rezolvate înainte de vara 2011, Băsescua atras atenţia că modul în careîntrebarea a fost formulată "nu areacoperire", deoarece România duce constat lupta cu corupţia. Totodată, acestaa spus că România şi-a îndeplinit obligaţiile din Tratatul de Aderare privindaccesul la Schengen, având termenul martie 2011, astfel încât nu are motive sărenunţe la acest obiectiv

Întrebatde un parlamentar ungar din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, petema autonomiei teritoriale pe criterii entice, preşedintele Traian Băsescu adeclarat că România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice,menţionând că nu doar etnicii au nevoie de autonomie şi s-a întrebat de ce"comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabilisoarta comunităţii" şi că susţine autonomia locală. "După cum vă estecunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoriaautonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţiRomânia, noi am trecut la un proces generalizat de creştere a autonomieilocale", a declarat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, laAPCE, şi refuzul partidelor de opoziţie de a participa la plenul forului, şefulstatului spunând că PNL şi PSD îşi "externalizează" problemele pecare le au în ţară - susţinând că cele două nu sunt în sală pentru că a fost arestatun membru marcant al PSD-, ceea ce nu le face cinste. Răspunsul său a venitdupă ce un parlamentar algrupului socialist l-a întrebat pe preşedintecum comentează faptul că, potrivit articolului 80 din Constituţie, el are rolulde mediator, dar este adeseori acuzat că, din contră, minimalizează rolulParlamentului,are ingerinţe în Justiţie şi refuză dialogul cu opoziţia,fapte ce s-au soldat şi cu refuzul parlamentarilor opoziţiei de a participa laplenul APCE. Şeful statului a atacat partidele de opoziţie din România,susţinând că acestea nu doresc dialogul, şi, mai mult, dezinformează famiilelor politice europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image