2017-01-19 00:06

POLITICA


Afacere cu armament de miliarde între Germania şi Arabia Saudită

 |  17:41
Afacere cu armament de miliarde între Germania şi Arabia Saudită
Germania arputea renunţa la politica sa tradiţională de a nu încheia contracte de livrarea armamentului cu state conduse de regimuri autoritare, scrie cotidianul DerSpiegel. Nemţii ar putea vinde Arabiei Saudite 200 de exemplare din cel mai noumodel al versiunii Leopard, 2A7+.

Conform cotidianului german,consiliul german de securitate, în care au reprezentanţi atât cancelarul AngelaMerkel, cât şi miniştrii federali ai apărării şi externelor, ar fi aprobat dejatranzacţia.

Saudiţii preferă achiziţionarea detancuri noi în detrimentul celor second hand, astfel că firmele germane dinindustria de apărare speră să încaseze sume de miliarde de dolari. Printreacestea se numără Krauss-Maffei Wegmann sau Rheinmetall. Germania a avut unelereţineri în a vinde armament saudiţilor, în trecut, de teama periclităriisiguranţei Israelului. Dacă între timp relaţiile saudito-israeliene s-au normalizat,Arabia Saudită a atras atenţia recent în urma intervenţiei sale cu trupe pentrua înnăbuşi protestele din Bahrain, unul dintre statele afectate de „primăvaraarabă”.

Exporturile de armament aleGermaniei s-au dublat în ultimii 10 ani şi au ajuns la cota de 11% pe piaţamondială. După Statele Unite şi Rusia, Germania este cel de-al treilea furnizorde arme la nivel global. În afara tancurilor Leopard, germanii intenţionează săfabrice 126 de avioane de vânătoare în urma unui contract încheiat cu India, întimp ce Grecia este interesată de achiziţia de submarine, avioane şi tancuri.În prezent, cei mai importanţi clienţi ai nemţilor în domeniul armamentuluisunt Grecia, Africa de Sud, Turcia, Coreea de Sud şi Malaezia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image