2017-01-17 13:07

POLITICA


Afacerea euro la mâna Grupului de la Frankfurt

 |  21:00
Afacerea euro la mâna Grupului de la Frankfurt

Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat în timpul unei vizite în China economia globală riscă „ceea ce unii observatori numesc deja deceniul pierdut“.Comentariile lui Lagarde au venit pe fondul temerilor că actuala criză a datoriilor se va răspândi la unele dintre cele mai mari economii din zona euro.

În condiţiile în care criza datoriilor suverane din Europa a dus la o perspectivă nesigură, şefa FMI a tras semnalul de alarmă. „Sentimentul nostru este că, dacă nu acţionăm curajos şi dacă nu acţionăm împreună, economia din întreaga lume riscă să intre într-o spirală a incertitudinii, instabilităţii financiare şi posibila prăbuşire a cererii globale“, a atenţionat oficialul. Potrivit lui Lagarde, în condiţiile situaţiei economice din Europa şi SUA, „în mod clar sunt nori la orizont“.

Cod roşu pentru Italia

Italia a intrat în zona periculoasă mult mai devreme decât se anticipase. Costurile de împrumut ale Italiei au crescut miercuri la un nou maxim-record, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 10 ani depăşind pragul critic de 7%, peste care mulţi economişti consideră că datoria de stat devine nesustenabilă. Randamentele obligaţiunilor sunt conduse de încredere şi se bazează pe cerere şi ofertă. Pe baza previziunilor economice actuale nimeni nu vrea să cumpere obligaţiuni din Italia, pentru că nimeni nu are încredere că vor putea să plătească datoriile pe termen lung.  Cu cât scade încrederea într-o ţară, cu atât mai mult creşte randamentul obligaţiunilor şi ţara va trebui să plătească mult mai mulţi bani pentru a se împrumuta.

Europa nu îşi permite salvarea

Dacă Italia intră în roata grecească, Fondul European de Salvare nu are bani să dreagă situaţia. Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întrunit încă o dată în 7 noiembrie, la Bruxelles, pentru a găsi de unde să adune  fondurile necesare. Europa a crezut că Beijingul şi Moscova vor fi uşor de convins. Nu sunt. Şefa FMI a mers în aceste zile să  curteze din nou China şi Rusia. Atunci când clubul euro a înfiinţat fondul, a anunţat că valora  440 de miliarde de euro. Când pieţele financiare au intrat în fibrilaţii din cauza datoriei Italiei, zona euro a ştiut clar că are nevoie de mult mai mulţi bani. Suma despre care se discută acum este de aproape 2.000 de miliarde de euro, dar a devenit evident că Fondul European nu are mijloacele necesare să facă faţă crizei.

Ce se pregăteşte

Există specualţii că Banca Centrală Europeană ar intra în joc. BCE deţine o putere imensă, dar nimeni nu ştie modul în care votează membrii nealeşi din consiliul de conducere. Deciziile reale în Europa sunt acum luate de către Grupul de la Frankfurt: Lagarde, Merkel, Sarkozy, Mario Draghi - noul preşedinte al BCE, José Manuel Barroso - preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker - preşedintele Eurogrupului, Herman van Rompuy - preşedintele Consiliului European şi Olli Rehn - Comisarul pentru afaceri monetare. Grupul a pus puterea în mâinile Comisiei Europene, Băncii Centrale Europeane şi FMI. Insistenţa grupului pentru măsuri de austeritate par să împingă ţările mai slabe din Europa într-o spirală a morţii economice în care guvernele naţionale sunt monitorizate de instituţiile mai sus amintite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05

TAGURI: europa, fmi, frankfurt, banca centrala europeanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image