2018-12-18 21:20


Agenţiile de rating americane, sub asaltul poliţiei italiene

 |  21:00
Agenţiile de rating americane, sub asaltul poliţiei italiene

Statele au început să pună presiune pe cele trei mari agenţii de rating nord-americane, în jurul cărora ar exista o reţea de interese monopoliste care generează suspiciuni legate de evaluările pe care le dau. Birourile din Milano ale Moody's şi Standard&Poor's au fost percheziţionate de poliţia italiană la cererea procuraturii. Acţiunea face parte dintr-o anchetă mai largă pentru a determina dacă cele două agenţii de rating respectă reglementările.

Acuzate deseori că nu au prevăzut crizele precedente, Moody's şi Standard & Poor's sunt bănuite că încearcă să destabilizeze zona euro, atacând şi ţările cele mai solide.Deoarece pieţele bursiere şi de obligaţiuni din întreaga lume au scăzut la temerile cu privire la intrarea în faliment a Italiei şi Spaniei, procuratura a declanşat o investigaţie la cele două agenţii pentru a determina rolul lor în recentele turbulenţe financiare. Agenţiile au intrat sub anchetă încă din luna mai anului trecut, în urma unor plângeri din partea a două asociaţii ale consumatorilor privind impactul rapoartelor celor două agenţii de evaluare asupra cotaţiilor acţiunilor pe bursa din Milano– ele au declarat că sistemul bancar italian prezentă risc la criza din Grecia, ceea ce a dus la un declin puternic al bursei.

Atac la suveranitate

În luna mai a acestui an, S&P a intrat iar sub control, după ce a ameninţat că retrogradează ratingul de credit al Italiei, din cauza datoriei sale publice imense. Italia este a doua ţară cu cea mai mare datorie din zona euro, după Grecia. De atunci, investigaţia a fost extinsă şi la Roma, după ce S&P a criticat măsurile de austeritate ale guvernului, chiar dacă Consob, autoritatea de reglementare a sectorului financiar italian, ceruse celor două agenţii să nu publice anunţuri în timpul tranzacţiilor bursiere. Elio Lanutti, preşedintele uneia dintre asociaţiile de consumatori care au depus plângere, a declarat că agenţiile de rating sunt un pericol pentru suveranitatea statelor în zona economică şi financiară.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


AMES
10 Aug 2011

Pe cand si la noi o actiune similara ?????
Random imageUltimele stiri


loading...