2017-01-22 03:53

POLITICA


„Agresiunea iraniană trebuie oprită”

 |  16:01
„Agresiunea iraniană trebuie oprită”

Israelul acuză Iranul că a pornit o campanie de teroare de stat şi ameninţă cu lovituri militare asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat „activităţile teroriste ale Iranului”, care, în opinia lui, ameninţă „echilibrul mondial”. Iranul a acuzat statul evreu pentru crimele recente ale oamenilor de ştiinţă iranieni şi a negat responsabilitatea pentru atentatele din această săptămână.

„Iranul este cel mai mare exportator de terorism din lume şi ameninţă echilibrul mondial. Astăzi, activităţile teroriste ale Iranului au fost dezvăluite tuturor”, a declarat Benjamin Netanyahu în faţa Knessetului (parlamentul), după o serie de atacuri împotriva unor diplomaţi israelieni la New Delhi, Tbilisi şi Bangkok. Doi iranieni au fost inculpaţi miercuri la Bangkok, la o zi de la o serie de explozii produse în centrul capitalei thailandeze. Potrivit serviciilor de informaţii thailandeze, este vorba de un complot ce vizează diplomaţi israelieni. Potrivit lui Netanyahu, Iranul atacă diplomaţi nevinovaţi din întreaga lume şi comunitatea internaţională trebuie să condamne în cel mai ferm mod aceste fărădelegi şi să stabilească limitele agresiunilor acestei ţări. Reacţia sa vine şi în contextual în care Iranul a anunţat producerea de plăci pentru combustibil nuclear îmbogăţit la 20% şi crearea unei noi generaţii de centrifuge mai performante, care confirmă tehnologia avansată iraniană în domeniul nuclear.

Creativitatea israeliană

Potrivit „USAToday”, atacarea Iranului de către Israel va merge pe o operaţiune aeriană complexă care va viza mai multe ţinte simultan. „Atacul israelian ar putea fi mult mai sofisticat decât orice s-a realizat înainte”, a declarat Charles Wald, general în rezervă din US Air Force, care a condus campania aeriană a coaliţiei internaţionale ce a dus la înlăturarea de la putere a talibanilor din Afganistan. Potrivit acestuia, un posibil atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene nu va fi deloc unul „chirurgical”. Colin Kahl, profesor la Georgetown University şi fost oficial al Pentagonului specializat în Orientul Mijlociu, spune că instalaţiile nucleare ale Iranului sunt răspândite în toată ţara, iar unele dintre ele au fost echipate pentru a rezista unor bombardamente aeriene. Piloţii israelieni ar fi nevoiţi să evite o reţea complexă de radare şi rachete antiaeriene ce protejează spaţiul aerian al Iranului. Chiar dacă pentru experţi e dificil de precizat cum s-ar desfăşura un posibil atac israelian, Kahl spune că „israelienii sunt extraordinar de creativi”. Analiştii militari susţin că aparatele de zbor israeliene vor putea să penetreze apărarea antiaeriană iraniană, însă Israelul va avea nevoie de avioane suplimentare pentru a bruia radarele şi a neutraliza sistemele de radiolocaţie şi de rachete ale Teheranului. Iranienii folosesc o apărare antiaeriană modernă, computerizată. Potrivit experţilor, Israelul nu are capacitatea de a distruge instalaţiile nucleare ale Iranului, ci doar să le provoace pagube. Dar autorităţile de la Tel Aviv se bazează pe faptul că SUA se vor simţi obligate să intre în război şi să ajute Israelul. Însă o intervenţie a SUA va necesita timp de pregătire şi o atenţionare în prealabil din partea israeliană, spun analiştii.

Estimarea rusilor pentru atac

Israelul ar putea ataca Iranul în primăvara sau vara acestui an, dar un război între cele două state a început deja, chiar dacă nu se desfăşoară în forma clasică, a declarat directorul Institutului pentru SUA şi Canada al Academiei ruse de Ştiinţe, Serghei Rogov. El a declarat că, până anul trecut, când soldaţii americani s-au retras din Irak, Israelul nu putea să atace Iranul fără complicitatea SUA, care controlau spaţiul aerian irakian. “Acum americanii au plecat din Irak, spaţiul aerian este sub controlul autorităţilor irakiene, care nu au nici forţă aviatică, nici apărare antirachetă”, a argumentat expertul rus. “În faţa Israelului s-a deschis o fereastră pentru un atac împotriva Iranului în primăvara sau vara acestui an”, a concluzionat Serghei Rogov. 

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: israel, iran, atac, terorism, ameninţare, mondial, Benjamin Netanyahu, SUA, USAToday, aerian, plan, dimplomaţiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image