2017-01-24 09:13


Al-Qaida, în mijlocul luptei pentru succensiune. Noul şef al reţelei teroriste, o lovitură aplicată lui Al-Zawahiri

 |  17:06
Al-Qaida, în mijlocul luptei pentru succensiune. Noul şef al reţelei teroriste, o lovitură aplicată lui Al-Zawahiri

Saif al-Adel, un membru de rang înalt al al-Qaida şi fostofiţer al forţelor speciale egiptene, a fost desemnat şeful interimar algrupării extremiste, după eliminarea lui Osama bin Laden, la 2 mai, de către uncomando american. Informaţia a fost anunţată de CNN, postul american deteleviziune sprijinindu-se pe informaţiile furnizate de Noman Benotman, un fostmilitant extremist libian care a renunţat la ideologia al-Qaida, şi deserviciile pakistaneze.

Potrivit lui Benotman, nominalizarea a fost motivată denerăbdarea militanţilor organizaţiei teroriste în faţa vidului de putere. Al-Adel este un veteran militant care a fost aproape de BinLaden în anii 1990. El a fost deţinut în Iran după înlăturarea talibanilor dinAfganistan în 2001. Potrivit lui Noman Benotman, fostul ofiţer a fost eliberatdin detenţie şi s-a întors în Pakistan anul trecut. Ziarul News of Pakistan aanunţat că Al-Adel a fost ales ca „lider interimar” de al-Qaida, după oîntâlnire la „o locaţie secretă”. Cotidianul a afirmat că nici unul dintre fiiilui Osama bin Laden nu au arătat disponibilitate pentru a ocupa o poziţieoficială în cadrul organizaţiei. Benotman susţine că această nominalizare la conducerea al-Qaidaar putea fi o modalitate pentru reţea să testeze reacţiile faţă de un lidercare nu provine din Peninsula Arabă, pământul sfânt al islamului, în vedereaintroducerii celui care apare ca succesorul natural al lui Bin Laden, egipteanulAyman al-Zawahiri. Osama bin Laden era originar din Arabia Saudită.

În cazul în care se confirmă numirea lui Al-Adel, aceastava fi o lovitură majoră pentru Aymanal-Zawahiri, extremist egiptean, care a fost mult timp considerat drept număruldoi în grupul terorist şi strategul cheie. Interimatul înseamnă o retrogradare pentruAl-Zawahiri şi ar putea furniza prima dovadă a unei rupturi majore în rândurilemilitanţilor islamişti. Extremiştii afiliaţi al-Qaida din ​​Irak şi Yemen aupromis deja sprijinul lor pentru Al-Zawahiri şi au anunţat că nu pot acceptaconducerea lui Al-Adel. Al-Qaida a fost întotdeaunatulburată de dispute şi facţiuni. Există diferenţe de generaţii, precum şidezbateri aprinse privind strategia. Menţinereareţelei de alianţe construită de Bin Laden va fi una dintre cele mai mariprovocări cu care se va confrunta orice lider.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image