2018-10-24 08:56


Alegerea primarilor, într-un tur sau în două? Premierul Cioloș discută cu partidele

 |  21:01
Alegerea primarilor, într-un tur sau în două? Premierul Cioloș discută cu partidele

Premierul Dacian Cioloș va avea luni întâlniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificării legii alegerilor locale, au precizat surse oficiale pentru Agerpres. Discuțiile vor avea loc începând de luni dimineață, la Vila Lac.

De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloș va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu președintele Klaus Iohannis.

Dragnea e ferm

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că dacă prin mijloace "abuzive" se va schimba legea alegerilor locale, atunci PSD nu va participa la alegeri. "Considerăm că actualul Guvern nu are de ce să devină instrumentul PNL-ului și să încerce să modifice o lege electorală în condițiile în care deja la această dată au adoptat prin hotărâre de Guvern calendarul alegerilor. (...) Mai mult decât atât, premierul Cioloș, și întreg guvernul său, și-a luat angajamentul că va organiza alegerile locale și parlamentare în condiții corecte și nepărtinitoare și cred că trebuie să își mențină acest angajament", a mai spus Liviu Dragnea.

Totodată, el a arătat că PSD va participa la discuțiile cu premierul Dacian Cioloș pe această temă. "O să răspundem la această invitație. Eu sper să fie o discuție cu toate partidele la un loc, nu cu fiecare", a mai declarat liderul PSD în conferința de presă.

UNPR, în două luntrii

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că progresiștii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur. Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) va candida singură la alegerile locale din acest an, stabilindu-și ca obiectiv strategic minimum 10% din voturile electoratului, a declarat Gabriel Oprea. El a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, și au convenit ca ambele formațiuni să candideze separat la alegerile locale, urmând ca, la alegerile parlamentare, să meargă cu liste comune. Oprea a mai spus că nici la locale nu sunt excluse alianțele între PSD și UNPR, dacă organizațiile decid acest lucru. "Am stabilit că vom candida singuri fiecare. În județele în care se înțeleg, au libertatea să candideze împreună. Obiectivul strategic al UNPR la locale este de minimum zece la sută (...) În toamnă, vom avea liste comune cu PSD", a declarat liderul UNPR. Oprea a menționat că UNPR este un partid care 'asigură stabilitate economică și politică', prin urmare nici nu se pune problema "boicotării alegerilor", dar rămâne ferm pe poziție în ce privește organizarea scrutinului local într-un singur tur.

Tăriceanu nu vrea schimbarea

Copreșesintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid. ''Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL și-a schimbat optica și acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcție de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influențeze această decizie să se schimbe regulile", a subliniat Tăriceanu. ''Eu aștept o discuție între partide și împreună cu premierul pentru că procedura prin Parlament este una care cred că face inoperabilă o astfel de propunere. Aștept o discuție care să ne lămurească'', arăta Tăriceanu.

PNL vrea OUG

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, într-o conferință de presă susținută la Botoșani, că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarului este cea mai bună soluție. 'Eu consider că implicarea unei instituții cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exercițiu foarte sănătos. În momentul acesta, opțiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, rațională, este cea a ordonanței de urgență pe care Guvernul poate să o adopte', a adăugat aceasta, subliniind că asumarea răspunderii parlamentare nu poate fi luată în calcul, pe motiv că CCR interzice asumarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbatere parlamentară.

MP și “guvernările inutile”

Mișcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot direct și în două tururi de scrutin, a anunțat președintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Național al partidului. ''Dacă în legislația promovată în timpul meu a fost această eroare a alegerilor într-un singur tur, a fost și un lucru foarte bun — aducerea președinților consiliilor județene la vot uninominal, alegere directă. Deci, cerem atât alegerea primarilor în două tururi, cât și revenirea alegerii președinților consiliilor județene tot în mod direct și în două tururi", a declarat Băsescu, într-o conferință de presă.

"Dacă guvernul Cioloș vrea să demonstreze că este în slujba interesului național, nu prizonierul partidelor care l-au votat, că are determinarea de a lăsa în urma sa și ceva bun pentru România, să-și asume răspunderea în Parlament pe această necesară modificare de lege și atunci va constata dacă are majoritatea necesară să rămână la guvernare, sau va pleca", se afirmă într-un comunicat al MP, transmis sâmbătă. Reprezentanții Mișcării Populare susțin, totodată, că este momentul ca premierul să demonstreze că înțelege "dezavantajele" alegerii primarilor într-un singur tur și enumeră în acest sens un "deficit grav de democrație", prin faptul că "primarii nu vor fi reprezentativi pentru comunitate dacă vor fi aleși cu 15-20% din voturi", dar și "menținerea în funcție a acelorași primari care știu cum să mintă și păcălească alegătorii cu pomeni electorale". Reprezentanții MP spun  că, în timp ce președintele țării, președintele CCR, forțe politice importante se pronunță în favoarea alegerii primarilor în două tururi, "dl. Cioloș tremură de frica amenințărilor lui Liviu Dragnea". MP conchide că, în cazul în care nu va modifica legea, "istoria va menționa guvernarea Cioloș la capitolul guvernări inutile".

Geoană: o lege este calea corectă

PSRO susține alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite și o șansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o șansă corectă. Pe de altă parte, formațiunea condusă de Geoană spune că ar fi corect ca modificarea legii în vederea alegerii primarilor din două tururi să se facă printr-o lege aprobată în Parlament. "Principial vorbind însă, apelarea la o OUG nu este o soluție democratică. Nu întotdeauna scopul, chiar și unul nobil, scuză mijloacele. O lege aprobată în Parlament este calea corectă de urmat. În acest fel, și PNL va avea ocazia de a-și repara greșeala făcută în 2015, când a votat legea alegerii primarilor într-un singur tur alături de PSD.

Demisie

Vicepreședinta Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), deputata Grațiela Gavrilescu, solicită, printr-un comunicat difuzat duminică dimineața, demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, căruia îi impută declarații "intolerabile" și " jignitoare la adresa poporului român". "Alianța Liberalilor și Democraților consideră intolerabile declarațiile ministrului Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu, conform cărora sistemul sanitar românesc este peste media societății românești și dacă Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-31

TAGURI: alegeri primari, ciolos, dragnea, basescu, psd, unpr, pnl
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LA EI NU EXISTA LEGE ?
31 Ian 2016

Jucati babaroasele cu oameni , constinta , constututia si legile
Random imageUltimele stiri


loading...