2017-01-17 11:23

POLITICA


Alegeri interne cu probleme la USL

 |  21:00
Alegeri interne cu probleme la USL

Victor Ponta a propus validarea publică a candidaţilor USL pentru alegerile  locale şi parlamentare din noiembrie. Doar că strângerea de semnături de la cetăţeni  produce confuzie în rândul candidaţilor din teritoriu. Dacă unii habar nu aveau de decizia lui Ponta, alţi membri USL critică dur decizia.

Liderul PSD îşi propune ca, în perioada mai-iunie, candidaţii propuşi de USL să iasă în teritoriu pentru a strânge semnături de la cetăţeni, menite să le valideze candidatura pentru postul de la alegerile parlamentare şi locale. Dacă numărul de semnături este suficient de mare, respectivul candidat va avea aprobarea USL pentru a intra în cursa electorală. Posturile sunt: primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local, deputat sau senator.

Ziarul „Puterea” a luat câteva puncte de vedere unor membri USL, pentru a vedea cât  de utilă văd ei această măsură.  Declaraţiile au fost surprinzătoare.

Florin Cârciumaru, primar social-democrat în Târgu-Jiu, ne-a demonstrat prin declaraţia sa  lipsa de comunicare internă a USL în legătură cu această măsură. Nu era informat despre decizia luată la vârf: „Staţi, că eu nu ştiu despre ce este vorba. Când s-a adoptat această măsură? Nu ştiu exact, nu ştiu nici dacă e cea mai bună măsură sau dacă este utilă, măcar. Noi o să discutăm în interiorul oraganizaţiei judeţene şi vedem, poate venim cu alte măsuri. Pe de altă parte, dacă e literă de lege şi conducerea centrală a hotărât asta, cred că ne vom supune. Sunt sigur că această decizie va fi una care va genera conflicte în acelaşi partid pentru aceeaşi funcţie. Va exista concurenţă, sigur şi plecări.  Până la urmă, să fie parlamentar ăla care merită. Să fim serioşi, din ’90 până acum s-au făcut multe greşeli în partidele din România, au ajuns tot felul de oameni cu bani în Parlament care nu au făcut nimic pentru  cetăţeni”. Cu toate insistenţele noastre, primarul nu a vrut să ne spună nume ale celor din USL care nu îşi merită locul în Parlament.

Cosmin Nicula, senator PSD de Hunedoara, susţine că „dacă există candidaţi în USL care nu sunt de acord cu această măsură, aceştia sunt perdanţii, cu siguranţă. Cei care ştiu că nu au susţinere publică. Apoi, este foarte bine că va exista competiţie internă, aşa vor fi selectaţi cei mai buni”.  Întrebat de numărul de semnături, deputatul PSD a replicat: „În interiorul partidului s-a propus ca, de exemplu, într-un colegiu cu 60.000 de locuitori, dacă preconizăm că la vot vor veni 50% dintre alegători, ne aşteptăm ca acesta să strângă jumătate din acest număr. Astfel va fi validat de către cetăţeni, iar USL va merge la alegeri cu el, nu cu alt candidat”.

Ioan Chelaru, senator PSD de Neamţ, nu are nimic împotriva strângerii de semnături. „Din câte ştiu eu, despre această măsură s-a vorbit în interiorul USL, acum nu ştiu exact dacă şi celelalte două partide vor adopta aceeaşi măsură”, spune Chelaru. Mai mulţi prlamentari ai celor două partide din USL, mai ales liberali, s-au arătat deja nemulţumiţi de măsura adoptată. „Eu, parlamentar, mă duc şi investesc, fac campanii în colegiul respectiv şi mă trezesc că s-a desfiinţat peste noapte. Ce fac? Unde o să fiu validat ca şi candidat pe propunerea lui Ponta?”, a declarat pentru hotnews.ro, sub protrecţia anonimatului, un deputat PNL. La fel, un deputat PSD, citat de hotnews.ro, a afirmat:Iniţiativa este lipsită de substanţă, ne va ridica mari probleme de aplicare şi va crea noi nemulţumiri în teritoriu. Nimic nu e clar, nu ştim ce facem la parlamentare, ne batem între noi, candidaţii PSD, la parlamentare în colegiu, câte voturi trebuie să strângem ca să fim eligibili, cum se va face acest scrutin şi unde. E un haos total”. Acesta este şi motivul pentru care, ieri, de la Arad, Victor Ponta a anunţat că PSD a decis ca la alegerile din toamnă toţi parlamentarii social-democraţi aflaţi în funcţie să rămână candidaţi pentru colegiile lor. El şi-a exprimat speranţa că şi la PNL se va proceda la fel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: semnaturi, alegeri locale, PSD, confuzieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image