2019-01-20 19:21


UPDATE. ALEGERI LOCALE. Află aici cum decurge votarea

 |  10:23
UPDATE. ALEGERI LOCALE. Află aici cum decurge votarea

UPDATE, ore 20.20: Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, precizează că votarea nu se prelungeşte “nici măcar un minut” după ora 21.00.

“La ora 21.00 se închid secţiile de votare şi se declanşează operaţiunea de numărare a voturilor şi de centralizare a rezultatelor”, a precizat acesta, potrivit realitatea.net.

Muhulet a arătat că dacă la ora 21.00 “mai sunt cinci cetăţeni în incinta secţiei de votare” aceia vor vota.

“Cine e dincolo de uşă nu mai votează”, a subliniat purtătorul de cuvânt al BEC.

UPDATE, ora 18.40: Prezenţa la urne pe ţarăa fost, duminică, până la ora 17,00, de 39,01%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban prezenţa la urne a fost de 33,55% şi în rural de 46,47% .

Potrivit BEC, în Capitală au votat 28,99% dintre alegători.

În sectorul 1 au votat 31,65% din total alegători înscrişi în liste, în sectorul 2 - 29,05%, în sectorul 3 - 26,32%, în sectorul 4 - 29,27%, în sectorul 5 - 29,20% şi în sectorul 6 - 30,12%.

UPDATE, ora 15.30: La ora 14.00, prezenţa la urne pe ţară a fost de 27,69%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. În mediul urban prezenţa la urne a fost de 24,72% şi în rural de 31,74% .

Potrivit BEC, în Capitală au votat 21,99% dintre alegători.

În sectorul 1 au votat 24,15% din total alegători înscrişi în liste, în sectorul 2 - 21,96%, în sectorul 3 - 20,09%, în sectorul 4 - 22,49%, în sectorul 5 - 21,59% şi în sectorul 6 - 22,87%.

Următoarele date privind prezenţa la vot vor fi comunicate la 18,30 pentru ora de referinţă 17.00. 

UPDATE, ora 13.40: Robert Negoiţă a votat pentru schimbare

Candidatul USL la Primăria sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că a votat pentru schimbare, pentru o mai bună transparenţă şi o mai bună gestionare a banului public.

“Am votat astăzi pentru schimbare, pentru o mai bună transparenţă şi o mai bună gestionare a banului public, şi pentru mai mult respect pentru oamenii şi cetăţenii sectorului 3 şi din Bucureşti”, a spus Robert Negoiţă.

El a recunoscut că are emoţii, ca urmare a responsabilităţilor care îi revin, dar “are chef de muncă”.

“Emoţii am, datorită faptului că îmi dau seama de responsabilităţile care îmi revin începând de astăzi. E o mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o, dar sunt conştient că nu e deloc uşor şi vreau să-mi iau rolul în serios. Am chef de treabă şi de abia aştept să mă apuc de muncă”, a adăugat Robert Negoiţă.

Pe de altă parte, el a spus că în această noapte va sta la sediul de campanie pentru a urmării numărarea paralelă a voturilor.

“În noaptea asta, avem de muncă, să facem numărarea paralelă, să păzim secţiile de votare, pentru că, aşa cum ştiţi, avem probleme mari cu sectorul 3 la secţiile de vot, cu nereguli”, a încheiat candidatul USL.

Robert Negoiţă a votat la Liceul Industrial “Timpuri Noi”, fiind însoţit de preşedintele PSD Bucureşti, Ecaterina Andronescu, deputatul liberal Eugen Nicolăescu, deputatul social-democrat Nicolae Bănicioiu.

Anca Boagiu: Să mergem să votăm

Senatorul Anca Boagiu, vicepreşedinte al PDL, şi-a exprimat votul la Secţia de votare nr.159 de la Şcoala 192, declarând la ieşirea de la urne că este important ca românii să se prezinte la vot şi să voteze ““cum le dictează propria conştiinţ㔓.

“Este un lucru foarte bun că cetăţenii îşi exercită dreptul de vot. E un lucru foarte bun să mergem să votăm, să ne exercităm acest drept constituţional pe care-l avem. Trebuie să ne informăm întâi (...) să decidem, nu lăsându-ne influenţaţi de părerile altora, ci urmând propria conştiinţă. Cred că suntem cu toţii obligaţi să ne prezentăm la vot şi sper că şi dumneavoastră (mass-media -n.r.) după ce epuizaţi turul pe care-l aveţi de făcut să mergeţi la vot. (...) Este inutil peste patru ani sau pe parcursul următorilor patru ani să te plângi că eşti nemulţumit de ceea ce se întâmplă”, a spus Anca Boagiu.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că “astăzi avem ocazia să votăm pentru o Românie modernă, pentru o Capitală modernă, pentru democraţie, pentru libertate, pentru un Bucureşti modern, european”.

“Pentru un Bucureşti care să fie în mod real un reper la nivelul Uniunii Europene”, a punctat Boagiu.

Ea a spus că votul ar trebui acordat acelor “oameni energici” care ştiu să facă investiţii şi să finalizeze proiectele în termenele prevăzute în contracte.

“Şi, de ce nu, pentru oameni energici, oameni care să ştiu să facă investiţii, care să ştie să finalizeze proiecte, nu în 12 ani, ci în termenele prevăzute în contracte. Eu am o experienţă care îmi arată că se poate dacă vrei cu adevărat”, a declarat vicepreşedintele PDL.

Anca Boagiu s-a prezentat la vot în jurul orei 10,30 însoţită de fiul său Daniel care anul acesta a împlinit vârsta de 18 ani şi şi-a exercitat pentru prima oară dreptul la vot.

Ion Iliescu: Un moment politic important pentru ţară

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este de părere că alegerile locale reprezintă un moment politic important pentru ţarăşi un examen politic totodată atât pentru cetăţeni, cât şi pentru forţele politice care trebuie să fie capabile să aducă revigorarea economică şi socială.

“Este un moment politic important pentru ţară, când cetăţenii îşi aleg reprezentanţii în consiliile locale în cele din sectoare şi primarii. (...) Important este să fie prezenţă bună la vot şi cetăţenii să voteze aşa cum ştiu ei mai bine”, a declarat fostul şef de stat, la Liceul “Jean Monnet” din Capitală, unde a votat.

El a remarcat, în context, că o problemă naţională, dar şi europeană este prezenţa tinerilor la vot, apreciind că aceasta ar trebui analizată în privinţa modului implicării acestora în viaţa socială, a comunităţilor.

Ion Iliescu a remarcat că sunt şi tineri foarte buni, militanţi, care se zbat şi care au fost implicaţi în campaniaelectorală.

Fostul preşedinte a venit singur la vot. El a precizat că soţia sa Nina are anumite treburi, preferând să se prezinte la vot în cursul după-amiezii.

Daniel Constantin: Românii să-şi exercite dreptul la vot

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că lucrul cel mai important este ca românii să-şi exprime acest drept, indiferent dacă au fost mulţumiţi sau nu.

“Cel mai important astăzi este ca cei care au fost nemulţumiţi şi care şi-au exprimat nemulţumirea în ultimii patru ani să vină la vot şi să-şi exprime prin vot această nemulţumire faţă de cei care au condus destinele României”“, a subliniat Constantin.

Referindu-se la votul dat şi la faptul că a stat foarte puţin în cabină, liderul conservator a precizat: ““Nu am avut emoţii, am fost foarte hotărât şi am ştiut ce să votez”“.

Traian Băsescu : Astăzi este o zi test

Preşedintele Traian Băsescu a votat precizând că este “o zi test”, în care se poate vedea dacă populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie salariile, dar că măsurile respective s-au impus în contextul crizei economice.

“Pentru mine este o zi test, pentru că cei care candidează astăzi sunt şi exponenţi ai celor care au guvernat în perioada de criză. Este extrem de important să vedem dacă într-adevăr populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie nici salarii, nici să impună măsuri de austeritate, ci ţaratrebuia trecută prin criză. Iar cei care nu au observat pot să se uite astăzi la Spania şi la Grecia şi mai au unde se uita prin Europa”, a declarat Băsescu, după ce şi-a exercitat votul, la secţia 344 din Capitală.

Înainte de a intra în secţie, preşedintele a fost aplaudat de câteva persoane, care i-au strigat numele. La ieşire, şeful statului a fost iarăşi întâmpinat în aplauze.

“Trăiască domnul preşedinte. Încă este şi va fi mereu”, a strigat un cetăţean. Un altul, însă, îmbrăcat în costum popular şi cu nişte papuci în mână striga: “Papucii lui Băsescu”.

Şeful statului a venit la secţia de votare împreună cu soţia sa, Maria, şi cu fiica cea mică, europarlamentarul Elena.

Preşedintele Băsescu a remarcat faptul că soţia şi fiica sa au reuşit să-şi exercite votul înaintea sa.

“V-aţi descurcat mai repede ca mine”, a spus acesta.

UPDATE, ora 10.50:

Paleologu: Cum era să nu mă votez pe mine?

Candidatul PDL la Primăria sectorului 1, Theodor Paleologu, a votat duminică la Secţia 86 din Capitală, el punând ştampila greşit prima dată şi cerând să i se anuleze votul respectiv şi să i se dea un alt buletin.

“E normal să ai emoţii. E ca într-o zi de examen”, a spus Paleologu, întrebat dacă a avut emoţii.

El a refuzat să spună presei ce anume a greşit, dar a menţionat că nu a pus ştampila greşit pe buletinul pentru Primăria sectorului 1 pentru care candidează.

“Cum era să nu mă votez pe mine?”, a spus Paleologu.

El a precizat că a fost foarte bucuros că a stat la coadă pentru a-şi exercita votul.

“Am fost foarte bucuros că am stat atât de mult la coadă, ceea ce e un semn foarte bun şi sper să fie tot aşa pe tot restul zilei. Sper să vină multă lume la vot pentru că eu pe asta mă bazez, pe venirea la vot a celor care nu au votat în trecut. Pentru ce am votat? Pentru schimbare, evident, în sectorul 1, şi mai exact pentru administraţie mai transparentă, mai corectă, mai modernă, mai dinamică, mai ecologică”, a precizat Paleologu.

Preşedintele secţiei de votare 86, Maria Gabriela Ene, a menţionat că nu este nimic ilegal în solicitarea lui Paleologu de a i se anula un buletin de vot şi de a primi un altul.

“Domnul Paleologu a solicitat un alt buletin de vot deoarece a greşit rubrica unde vroia dânsul să voteze. În prezenţa locţiitorului şi a mea ca preşedinte am anulat votul respectiv şi i-am oferit un alt buletin. A votat, mi-a semnat că s-a anulat acel vot. Este o procedură care se poate face. El voia să pună (ştampila - n.r.) în altă rubrică şi apoi şi-a dat seama. Cred că ne-am emoţionat amândoi. Nu ştiu ce s-a întâmplat”, a spus Maria Gabriela Ene.

Oprea, pentru progres

Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat că îşi va da votul pentru responsabilitate şi pentru competenţă în administraţie.

“Voi vota pentru responsabilitate, pentru progresul României, pentru competenţă în administraţie. Sunt convins că românii îşi vor da votul şi celor care au asigurat, şi asigură şi astăzi, într-o perioadă grea de criză mondială, stabilitatea acestei ţări”, a spus fostul ministru al Apărării, la intrarea în secţia de votare.

Preşedintele UNPR a votat, duminică, la Şcoala generală nr. 150 ““Sf. Elefterie” din Capitală, împreună cu soţia sa Sanda.

Năstase, vot de speranță

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi-a exprimat convingerea că votul dat de cetăţeni la alegerile locale de duminică va fi un vot de speranţă pentru toţi cei care îşi exercită acest drept, indiferent că votează pentru continuitate, pentru schimbare sau pentru o schimbare care să continue proiectele începute într-un sens bun.

“Sunt sigur că votul de astăzi va fi un vot de speranţă pentru noi toţi. Sunt convins că revenirea la normalitate, la o ambianţă de dialog democratică sunt aşteptările tuturor şi mai ales sunt convins că cei pe care îi alegem vor fi buni gospodari. Este nevoie de multă înţelepciune şi cred că vremea asta frumoasă pregăteşte nişte vremuri care să fie favorabile pentru noi toţi, pentru că foarte mulţi, indiferent cum privesc spre trecut, privesc cu foarte multă încredere spre viitor”, a declarat Adrian Năstase, care a votat duminică la Liceul “Jean Monnet” din Capitală. Potrivit fostului premier, ziua de 10 iunie este una de speranţă şi de încredere, Adrian Năstase făcând un apel cu acest prilej la cetăţeni să iasă la vot pentru a da şi o semnificaţie de sărbătoare acestei zile. “Votul de astăzi va marca o schimbare importantă ca stare de spirit. În primul rând, trebuie să scăpăm de teamă, de frică, de un anumit sentiment care, din păcate, a dominat în această perioadă. Să sperăm că va fi o zi liniştită şi cu rezultate pe măsura aşteptărilor”, a spus liderul social-democrat.

El a pledat, totodată, pentru revenirea la normalitate şi pentru o ţară în care “ar trebui să existe percepţie pentru dialog”.

Pentru familia Năstase ziua de 10 iunie a fost semnificativă şi pentru că fiul cel mic, Mihnea, a votat pentru prima oară. Acestea le-a mărturisit jurnaliştilor, după ce ieşit de la urne, că a fost emoţionat, spre deosebire de tatăl său care nu a avut deloc emoţii nici în privinţa candidaţilor pe care i-a votat, dar nici a locului unde a pus ştampila, “pentru că era hotărât dinainte”.

Ponta: Putem să facem lucrurile mult mai bine

Premierul Victor Ponta a votat la secţia numărul 1 din localitatea Baia de Fier precizând că “întotdeauna oamenii, nu doar în România, votează cu două gânduri - în primul rând sigur pentru a-i sancţiona pe cei care i-au supărat în ultimii patru ani şi în al doilea rând pentru a-şi spune speranţa în cineva”.

“Cred ca anul ăsta mai mult decât în ultimii 20 de ani oamenii vor vota şi ca o sancţiune pentru cei care i-au supărat şi ca o speranţă pentru viitor. Eu am votat cu speranţa că, realmente, putem să facem lucrurile mult mai bine decât până acum”, a subliniat Ponta.

El şi-a exprimat, totodată, dorinţa ca participarea la vot a cetăţenilor să fie cât mai consistentă. “Cel care stă acasă, care nu vine la vot, nu participă la singurul mod în care poţi să influenţezi într-o democraţie deciziile”, a ţinut să precizeze premierul.

Victor Ponta şi-a exprimat regretul că nu poate ajunge “foarte des” în Baia de Fier, subliniind că gestul oamenilor de a fi prezenţi la secţia de votare pentru a-l saluta l-a “emoţionat”.

“Sper ca oamenii să fie mândri de mine şi eu, după cum ştiţi întotdeauna când vorbesc de Gorj, de Baia de Fier, de Târgu Jiu o fac cu mândrie”, a afirmat şeful Executivului.

El a adăugat că după ce a votat se va întoarce în Bucureşti întrucât are o “dublă calitate”. “În primul rând trebuie să mă asigur - şi sunt în contact cu ministrul de interne, cu ministrul Administraţiei - ca toate lucrurile să meargă bine (...). Sigur am şi calitatea politică iar diseară, după ce-o să se termine procesul de votare o să stau să numărăm voturile candidaţilor noştri”, a menţionat Ponta.

Întrebat cum comentează faptul că votează un “primar penal”, (Constantin Mihuţescu, candidat USL şi primar în funcţie al localităţii Baia de Fier, condamnat la un an cu suspendare de ICCJ în noiembrie 2011 n.r.), premierul Victor Ponta a precizat că ştie “legea în România”. “Legea în România spune că astăzi n-avem voie să vorbim despre candidaţi. Vă rog să respectaţi legea pentru că eu sigur o respect”, a punctat primul ministru. El a fost însoţit de preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, candidat USL pentru un nou mandat la şefia legislativului judeţean.

Oprescu sentimentalul

Candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la Şcoala generală nr. 17 “Pia Brătianu” menţionând că votul pe care l-a dat a fost unul mai puţin raţional şi mai mult sentimental, din dragoste pentru Bucureşti. “Cuvintele de ordine astăzi sunt: mândrie şi dezvoltare, şi îi invit pe toţi, îi rog foarte mult, să vină la vot, ca să aibă oraşul pe care şi l-au dorit”, a spus Oprescu El şi-a exprimat speranţa că bucureştenii vor ieşi la vot, menţionând în sprijinul afirmaţiei sale ziua frumoasă. “Parcurile îi aştepată după ce votează. Îi invit în parcuri şi acolo unde vor ei, pentru că au rămas foarte mulţi în Bucureşti. E foarte important să iasă la vot pentru simplu motiv că odată la patru ani bucureştenii, şi nu numai bucureştenii, spun ceea ce-şi doresc. Şi ceea ce-şi doresc, va fi”, a mai spus Oprescu. În acelaşi registru, edilul Capitalei a spus că mizează pe prezenta locuitorilor Capitalei la vot pentru că numai aşa aceştia îşi pot arăta interesul pentru oraşul în care locuiesc. “Patru ani de zile au arătat: i-am întrebat, mi-au răspuns, m-au sfătuit de bine, am discutat cu ei şi sper că aşa să fie şi în continuare pentru că la urma urmei e oraşul tuturor, nu este al lui Oprescu”, a susţinut candidatul independent susţinut de USL pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. El a precizat că are încredere în corectitudinea alegerilor şi că în continuare, pe parcursul zilei, va face un tur pe la secţiile de votare, iar seara va fi la sediul de campanie.

Udrea dorește schimbarea în bine

Vicepreşedintele PDL, Elena Udrea, preşedintele organizaţiei bucureştene a partidului, susţine că a votat pentru o schimbare în mai bine, pentru că Bucureştiul merită mai mult. “Am votat pentru mai bine şi în sectorul 4 şi la Primăria generală a Capitalei. Cred că Bucureştiul merită mai mult şi atunci am dat votul meu pentru o schimbare în mai bine”, a spus, duminică, Elena Udrea. Ea îşi doreşte ca Bucureştiul să devină o capitală comparabilă cu ale celorlalte ţări europene. “Am avut multe proiecte pentru Bucureşti, ştiu că se pot face multe pentru capitala României şi pentru sectorul 4. Cred că oamenii, şi am speranţa că aşa stau lucrurile, vor proiecte consistente şi vor mai mult decât panseluţe, animăluţe din iarbă. Vor oameni care să aibă propriile proiecte, nu să îşi asume doar proiectele altora. Deci votul meu este un vot pentru o Capitală mai frumoasă şi pentru un oraş în care să ne fie drag să locuim”, a mai spus vicepreşedintele PDL. Elena Udrea crede că “prezenţa va fi ca de obicei, nu foarte mare în ultimul timp în Bucureşti”. “Este şi foarte cald afară, cred că şi foarte mulţi Bucureşteni deja au plecat către mare. Mi-aş dori să fie cât mai mulţi oameni la vot şi mi-aş dori să voteze fiecare după felul în care îşi doreşte să aibă un sector şi să aibă un oraş în care să trăiască bine”, a mai spus preşedintele PDL Bucureşti. Elena Udrea a votat la Secţia nr. 624 din cadrul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”. Ea a explicat că a votat în sectorul 4 pentru că B-dul Unirii nr. 15 unde are adresa a trecut din sectorul 5 în sectorul 4. “Jumătate de bulevard era în sectorul 4, jumătate în sectorul 5. A trecut în sectorul 4 şi jumătatea de bulevard în care am eu adresa şi atunci am venit aici”, a precizat Udrea.

Antonescu: Vom avea o noapte grea

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat că a votat pentru candidaţii unei forţe politice puternice, capabile să schimbe România în bine pe toate planurile, exprimându-şi speranţa că românii le vor “trimite nota de plată celor care le-au stricat viaţa în ultimii ani”. Întrebat duminică pentru ce a votat, Antonescu a răspuns: “Pentru candidaţii unei forţe politice puternice, capabile şi dornice să schimbe România în bine pe toate planurile. Azi vorbim de administraţia locală, un Bucureşti care să aibă o administraţie coerentă şi performantă şi o va avea”. El a admis că în campania electorală concurenţa a fost dură. De asemenea, întrebat care îi sunt planurile pentru ziua de duminică, Antonescu a precizat că va “trage cu urechea” la modul cum decurg alegerile. “După aceea vom avea o noapte grea după alegeri, suntem obişnuiţi. Va fi o zi frumoasă pentru noi şi va fi o zi în care sper ca foarte mulţi români să le trimită nota de plată celor care le-au stricat viaţa în ultimii ani”, a adăugat liderul PNL. Cu privire la noile reguli impuse de legea electorală privind alegerea primarilor, Antonescu a afirmat că “la Bucureşti lucrurile sunt clare şi vor fi aceiaşi câştigători într-un tur care au fost şi în două tururi”. “Sper ca scorurile la sectorul nostru, la Primăria Generală să fie foarte clare”, a mai spus Antonescu. Liderul liberal a afirmat, de asemenea, că are emoţii în legătură cu votul de duminică, primul scrutin în care candidaţii PNL se află sub “umbrela” USL, adăugând însă că este încrezător şi optimist. La rândul său, candidatul USL la funcţia de primar al sectorului 3, Robert Negoiţă, care s-a aflat alături de Crin Antonescu la secţia de votare de la Şcoala “Barbu Delavrancea”, a mărturisit şi el că are emoţii, pentru că este conştient de responsabilitatea pe care o are. Robert Negoiţă îşi va exercita dreptul la vot la o altă secţie.

Chiliman: Să se revină la votul în două tururi

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care candidează pentru un nou mandat din partea USL, a adresat un îndemn cetăţenilor pentru a ieşi la vot. “Am votat pentru că votul este un drept, dar, în acelaşi timp, o datorie. Dacă eu n-aş fi votat, n-aş fi avut dreptul să mă plâng de rezultatul votului determinat de votul altora. Consider că este o datorie cetăţenească. Puterea, din patru în patru ani, este în mâna cetăţenilor care, în momentul în care se votează, au ocazia să decidă politicienii, primarii pe care îi vor. Votul este extrem de important, îi chem pe români să meargă la vot pentru a decide cine să-i conduc㔓, a spus Chiliman. El a criticat sistemul de vot într-un singur tur de scrutin, afirmând că este o greşeală, dar a admis că acest sistem “simplifică lucrurile”. “Nu este o economie, democraţia trebuie să aibă un preţ. M-aş bucura să se revină la votul în două tururi. Trebuie ca persoana aleasă să aibă la sfârşit şi puterea votului în spate”, a adăugat Andrei Chiliman. Acesta a fost însoţit la secţia de votare de familie, dar şi de colegul său de partid, deputatul PNL Ludovic Orban.

Baconschi, despre panseluțe

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a votat dimineaţă, la Liceul “Jean Monnet” din Capitală, pentru o mai bună gospodărire pe care o aşteaptă atât la nivel local, cât şi naţional. “Mă aştept la o mai bună gospodărire locală la nivel naţional, pentru că sunt foarte multe de făcut, infrastructura este în continuare precară, stilul de viaţă comunitar e plin de panseluţe, dar de prea puţine grădiniţe, parcări. (...) Sunt convins că, în ciuda acestui sistem de vot care vizează starea prezentă, oamenii vor aprecia de la caz la caz faptele şi bilanţul fiecărui edil şi vor şti să facă diferenţa între cei care au făcut ceva şi cei care nu au făcut”, a declarat Baconschi, fost ministru de Externe.

Ciocoii lui Diaconescu

Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a votat pentru ““curăţenia de ciocoi în Sectorul 6, şi în toată România”“ şi pentru ““abolirea sclaviei în România”“. “Cum se spunea mai demult în ţara noastră - a sosit, în sfârşit, ziua dreptăţii, sfânta zi a libertăţii. Eu sper să fie începutul şi sper ca diseară, la ora 21.00, să se proclame abolirea sclaviei în România. Sper ca poporul meu să devină un popor de stăpâni, de proprietari şi să nu mai fie sclavi. Sper ca românii să se întoarcă de acolo de unde au fost deportaţi de actuala clasă politică, sau de unde au plecat ei în pribegie - de la cules de căpşuni sau spălat funduri de italieni bogaţi. Sper să revină acasă, să reapară locurile de muncă dispărute de ceva vreme, să se redeschidă fabricile şi uzinele, cele 1.300 de întreprinderi distruse în ultimii 22 de ani şi mai ales să recuperăm petrolul de la austrieci, aurul de la canadieni, telefoanele de la greci şi băncile de la celelalte state străine care le-au cumpărat pe nimic”, a spus Diaconescu. Acesta şi-a exprimat şi speranţa că prezenţa românilor la urne va fi una bună, semnificativ mai mare decât la ultimele alegeri locale. “Astea sunt dorinţele mele şi sper, de asemenea, oamenii simpli din popor să provoace o prezenţă foarte, foarte mare la vot, mult mai mare decât cea de acum patru ani, astfel încât să se facă o mare şi adevărată schimbare”, a conchis Dan Diaconescu. Dan Diaconescu a votat la ora 8,10, în Sectorul 6, la secţia 1.148 organizată în Şcoala generală nr. 156.

Onțanu merge pe continuitate

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, care candidează pentru un nou mandat din partea UNPR, a votat la Şcoala nr. 50 din Capitală. El a declarat, cu această ocazie, că a dat un vot pentru continuarea proiectelor importante ale sectorului 2 - reabilitarea termică şi infrastructura. “Am votat pentru respectul faţă de oameni. Sectorul 2 este unul dintre cele mai puternice sectoare şi cu un ritm de dezvoltare ridicat şi proiectele demarate aici trebuie să continue”, a spus Onţanu. Acesta a adăugat că în cazul în care va câştiga alegerile va sărbători victoria la sediul partidului.

Columbeanu vrea schimbare

Irinel Columbeanu, candidat al PPPS la funcţia de primar al Capitalei, a votat la Şcoala 17 Pia Brătianu declarând că îşi doreşte schimbarea şi salvarea Bucureştiului ““din ghearele partidelor”“. “Am votat pentru ceva ce astăzi nu avem, mă refer că nu avem ploaie dar împotriva ploii avem umbrelă. Pentru schimbare, pentru salvare şi pentru salvarea, mai ales a Bucureştiului din ghiarele partidelor”, a spus Columbeanu la ieşirea de la vot. În timpul votării candidatul PPPS la Primăria Capitalei a fost nevoit să iasă din cabina de vot din cauza faptului că i se terminase tuşul de pe ştampilă. “S-a terminat tuşul. Mi-am distrus şi ochelarii (...) neavând ochelarii a trebuit să mă uit foarte bine la ce trebuie să votez. Noroc cu simbolul electoral că a fost foarte vizibil”, şi-a justificat Columbeanu ieşirea din cabina de vot. El a venit să-şi exercite dreptul la vot însoţit de tatăl său, Ion Columbeanu. Tatăl lui Irinel Columbeanu a spus că a votat pentru ca românii “să scape de hoţi şi să devină o ţară în care corupţia, hoţia şi minciuna să dispară, să fie înlocuite cu adevăr şi dreptate”.

Blaga alege gospodari

Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, a votat dimineaţa, la Colegiul Naţional “I.L. Caragiale”, exprimându-şi speranţa că vor fi aleşi oameni gospodari atât la conducerea sectoarelor, cât şi la Primăria Generală, dar şi în ţară. “Avem oameni foarte serioşi, gospodari, buni, care au confirmat în cei patru ani, mulţi, foarte serioşi care vin din urmă. După alegeri dorim să confirmăm scorul bun pe care l-am propus”, a subliniat, înainte de exprimarea votului, Blaga. El a spus că votează pentru ca Bucureştiul să meargă în direcţia bună, lucru pe care şi l-a propus şi în urmă cu patru ani. “I-am urat mult succes domnului primar general, sper să avem un primar general şi mai bun din noaptea asta, ca să zic aşa, şi un primar bun de sector. Eu zic că este foarte important votul pentru fiecare pentru că este uşor să nu te implici şi să stai deoparte, aşa măcar ştii că ţi-ai făcut-o cu mâna ta, ca să spun aşa. (...) Prea ne-am obişnuit doar să vrem şi să nu ne implicăm”, a susţinut preşedintele Senatului. Preşedintele Senatului a venit la vot împreună cu soţia sa.

Soția lui Prigoană: Vreau să merg gratuit cu autobuzul

Candidatul PDL la Primăria Generală a Capitalei, Silviu Prigoană, a votat împreună cu soţia sa, la o secţie de votare din sectorul 3, imediat după deschiderea urnelor. “Nu am dormit azi-noapte, am mai lucrat la program să curăţ Bucureştiul de câini”, a spus Prigoană. La rândul ei, soţia lui Prigoană, realizatoarea TV Adriana Bahmuţeanu, a evocat un alt punct principal al programului electoral al soţului ei. “Eu vreau să mă plimb gratuit cu autobuzul, cu tramvaiul, poftim!”, a spus aceasta. Silviu Prigoană s-a declarat dezavantajat de scrutinul într-un singur tur introdus în premieră la alegerile pentru primari, anul acesta, însă a apreciat faptul că noul sistem va duce la polarizarea clasei politice. “Din punctul meu de vedere, mă dezavantajează, pentru că primarul în funcţie are oricum şansa numărul 1, are la îndemână aparatul din Primărie pe care îl poate folosi în ziua votului, dar trebuie, la un moment dat, să se polarizeze clasa politică şi ăsta e un început”, a spus candidatul democrat-liberal. Pe de altă parte, Silviu Prigoană a menţionat că a dat o dată dovadă de fairplay semnând pe lista de susţinători a candidaturii lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primăria Generală, nemaifiind nevoie de un astfel de gest şi la vot. “Am dat o semnătură acum câteva săptămâni, ajunge. Datoria de cetăţean şi de fairplay în politică am demonstrat-o”, a spus Prigoană. Membrii secţiei de votare au precizat că Prigoană şi soţia sa au fost primii la vot.

Piedone în “Lumea copiilor”

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, care candidează pentru un nou mandat din partea USL, a votat la Şcoala nr. 74 Ienăchiţă Văcărescu.

Piedone a venit cu zece minute înainte de deschiderea secţiei de vot, împreună cu soţia şi cei doi copii, fiind însoţit şi de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.

Cristian Popescu-Piedone le-a spus ziariştilor că fiica sa votează pentru prima dată, pentru că a împlinit 18 ani în primăvara acestui an.

Soţia sa a recunoscut că are emoţii, dar nu aşa de mult ca la precedentele alegeri.

“Într-o oarecare măsură da (n.r. emoţii). Dar nu aşa de mult ca data trecută. Am convingerea că este o persoană iubită şi fiind locuitor al sectorului 4 am văzut ce a putut schimba în acest sector”, a spus soţia edilului.

După ce a votat, Piedone a declarat că va aştepta rezultatul alegerilor în Parcul Lumea Copiilor unde a amplasat un televizor în aer liber.

“Acolo voi sta împreună cu cetăţenii, în aer liber, relaxat, cu şampanie pentru copii. Nu avem voie să bem alcool. Am votat pentru continuitate, pentru siguranţa cetăţeanului, pentru un sector mai frumos, pentru un primar general care a demonstrat că se poate”“, a precizat acesta.

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, peste 18.000.000 de alegători fiind aşteptaţi, până la ora 21.00, la urne pentru a alege autorităţile administraţiei locale. Peste 280.000 de cetăţeni candidează pentru aproape 45.000 de funcţii de aleşi locali.

Românii cu drept de vot urmează a alege 3.187 de primari din 14.139 de candidaţi la nivelul întregii ţări, inclusiv primarul general al Capitalei, 41 de preşedinţi de consilii judeţene din 368 de candidaţi, 1.338 de consilieri judeţeni din 15.635 de candidaţi şi 40.311 consilieri locali din 255.276 candidaţi.

Potrivit MAI, au fost confecţionate 87.100 de ştampile cu menţiunea 'votat', au fost tipărite peste 17 milioane de timbre autocolante şi au fost imprimate peste 80.500.000 de buletine de vot.

În Bucureşti, aproape 1.800.000 de cetăţeni, potrivit Biroului Electoral Municipal (BEM), sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali în cele 1.223 de secţii de votare organizate în Capitală.

În sectorul 1 sunt înscrişi pe listele electorale permanente 207.564 alegători, în sectorul 2 - 324.874, în sectorul 3 - 402.081, în sectorul 4 - 275.880, în sectorul 5 - 249.765, iar în sectorul 6 - 335.840.

În Bucureşti, au fost tipărite 7.943.304 buletine de vot. La secţiile de votare din Capitală vor fi repartizate 5.753 ştampile cu menţiunea ''Votat'' şi 1.752.738 timbre autocolante.

Bucureştenii îşi vor exercita dreptul de a alege în 5.753 de cabine de vot, cele mai multe fiind în sectorul 3 - 1.352. În sectorul 1 sunt 805, în sectorul 2 - 1.000, în sectorul 4 - 700, în sectorul 5 - 980, iar în sectorul 6 - 916.

Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercită pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul, conform actului de identitate.

Alegătorii vor vota la aceeaşi secţie de votare pentru toate cele patru funcţii: primar şi consilier local, preşedinte al consiliului judeţean şi consilier judeţean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti.

Ştampila cu menţiunea "Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne.

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea "Votat".

Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.133 de secţii de votare, din care 6.163 în municipii, 1.689 în oraşe şi 10.281 în comune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-03

TAGURI: vot, alegeri, primar, locale, consilier
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VASILE46
10 Iun 2012

acest oltean este dus de tot cu capul care fabrici,uzine ca sant demult topite la turci este unul din cei ramasi cand s-a rasturnat carul cu prosti in caracal.
Random imageUltimele stiri

loading...