2018-12-15 03:16


Parlamentarii şi-au luat liber de Ziua Morţilor

 |  21:00
Parlamentarii şi-au luat liber de Ziua Morţilor

Senatorii şi deputaţii au mai născocit un motiv pentru care săptămâna viitoare să absenteze din Parlament. Ei au găsit „o problemă în Ardeal” - după cum spune chiar liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Mai exact, o sărbătoare a catolicilor.

După ce săptămâni întregi activitatea Senatului a fost blocată din lipsă de cvorum, senatorii şi deputaţii au considerat că Ziua Morţilor din calendarul catolic merită să fie omagiată de toţi parlamentarii, indiferent de religie. Aşadar, marţea viitoare, deputaţii au renunţat să mai facă şedinţă de plen, fiind programate doar lucrări în comisii. Motivul? Pentru a putea participa la “Ziua tuturor sfinţilor şi Ziua Morţilor”, după cum a declarat secretarul Biroului Parmanent al Camerei, Niculae Mircovici. În Senat, programul este mult mai lejer. Aici, senatorii au hotărât, cu o majoritate covârşitoare, să lucreze o singură zi, luni, în şedinţa de plen, iar zilele de marţi, miercuri şi joi să fie destinate doar lucrărilor în comisii. Solicitarea a venit de la liderii UDMR în contextul în care marţi, 1 noiembrie, catolicii sărbătoresc Ziua tuturor sfinţilor.

Toader: „E o problem în Ardeal”

Cum s-a ajuns la asta? Foarte simplu: liderul deputaţilor PDL,Mircea Toader, a anunţat în şedinţa de marţi a conducerii Parlamentului că „e o problemă în Ardeal”, astfel că e nevoie de o modificare în programul Camerei Deputaţilor. „Având în vedere că marţi este o problemă în Ardeal, am propus ca luni să fie program normal, marţi - comisii, miercuri - declaraţii politice, apoi de la ora 10.00 până la ora 12.00 - dezbateri, şi de la ora 12.30 - vot final”. Nici un coleg al pedelistului Toader nu a fost curios să afle care e problema din Ardeal. Mai mult, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean (PDL), a aprobat imediat propunerea făcută de Toader.

Turcan: „Ne fofilăm”

 Potrivit calendarului Bisericii Romano-Catolice, 1 noiembrie este Ziua tuturor sfinţilor, iar cea de 2 noiembrie a Ziua Morţilor. Deşi parlametarii şi-au programat de Ziua tuturor sfinţilor lucrări în comisii, din practica legislativului de până acum se ştie că odată plecaţi va fi greu să se întoarcă a doua zi să voteze în plen, mai ales că în zilele următoare erau programate tot lucrări în comisii. De aceeaşi părere este şi deputatul PDL Raluca Turcan, care a spus pentru „Puterea” că decizia aleşilor este exagerată, nu era necesară şi transformă Parlamentul într-unul „al nemuncii”. „Este un obicei bine cunoscut (n.r. - Ziua tuturor morţilor) în Ardeal, Parlamentul este al României, nu ne putem folosi de toate sărbătorile ca să ne luam liber. (...) Ne fofilăm şi ne folosim de fiecare motiv ca să nu muncim”, a declarat Turcan. De altă părere sunt cei care au cerut sistarea activităţii din plen, parlametarii UDMR.  „Nu este numai o sărbătoare a catolicilor... e o comemorare a noastră, toate mormintele sunt acoperite de flori, punem flori şi la celelalte morminte. (...) Ar fi foarte frumos ca toţi eroii să primească o lumânare”, a declarat deputatul Farkas Ana-Lili, pentru „Puterea”. Şi deputatul UDMR Seres Denes spune că este „o chestiune de suflet”. „1 şi 2 noiembrie sunt zile importante. Din păcate, cam toţi avem familii în cimitire”. Cu toate acestea, deputatul consideră că nu toată lumea o să lipsească de la lucrările comisiilor permanente, pentru că „mulţi au familiile departe”.

Parlamentarii-catolici

Preşedintele Grupului Ecumenic din Parlament, Cristian Dumitrescu, nu a ştiut să ne spună câţi parlametari sunt catolici, motivând că nu există o astfel de statistică, nici la nivelul Parlamentului, dar nici al grupului pe care îl reprezintă. „Nu vă pot spune pentru că nu avem o statistică exactă. În general, cei de la UDMR sunt catolici”. Deputatul Seres Denes spune că „noi (n.r. - UDMR ) suntem şi catolici şi protestanţi, poate că suntem mai mulţi protestanţi”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

TAGURI: parlamentari, senatori, morti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


METIN CERCHEZ
27 Oct 2011

normal-e ziua lor
Random imageUltimele stiri


loading...