2019-02-22 09:00


Alianţa Civică pe dos. PSD a adus la Bucureşti 60.000 de protestatari

 |  15:54
Alianţa Civică pe dos. PSD a adus la Bucureşti 60.000 de protestatari

600de autocare, 400 de microbuze, mii de autoturisme şi numeroase garnituri de tren au adus la Bucureşti circa 60.000de oameni care să protesteze faţă de guvern. Organizator: PSD.

Dealtfel, liderul acestui partid, Victor Ponta, cu tricolor şi fluier, a jucatrolul de Gavroche al încercării de revoluţie. După amploare, pare să fi avutieri cel mai mare miting organizat în Bucureşti de la celebrele protestepublice organizate de Alianţa Civică în anii ’90 împotriva regimului FSN condus de Ion Iliescu.

Ora 10.00. La sediul central al PSD începsă apară liderii partidului. Secretarul general, Liviu Dragnea, îmbrăcat cu obluză de culoare mov, le explică jurnaliştilor veniţi din Alexandria cum stătreaba la Bucureşti. Vicepreşedintele Robert Negoiţă se plimbă nehotărât peculoarele din Kiseleff, semn că arde de nerăbdare să o ia la picior. RaduMoldovan, Victor Ponta şi Dan Nica fumează o ultimă ţigară înainte de a plecala drum. Încălţată cu o pereche de pantofi Armani, preşedinta organizaţiei defemei, Rovana Plumb, se declară pregătită de miting. Curioşi, liderii PSD întreabăcâţi oameni au ajuns în Piaţa Victoriei, la marele miting antiguvernamental.

Ora 10.30. „Stai să iasă domnul preşedinte Ponta primul”, esteavertizat un pesedist grăbit să plece spre mulţime. „Nu am mai mers aşa multdin campanie”, se încurajează liderii PSD, pregătiţi să se lupte şi cu vremeacapricioasă. „Hai la bătaie”, le transmite ferm Victor Ponta. Traseul pe careurmează să îl parcurgă: Piaţa Victoriei-Palatul Parlamentului.

Ora 10.35. În faţa Ambasadei Rusiei, aflată la câteva sute demetri de sediul PSD, se aud primele încurajări pentru acţiuneasocial-democraţilor. „Să trăiască domnul preşedinte Ponta”, îi strigă un bărbatliderului PSD în timp ce îşi dă căciula jos de pe cap. În timp ce acesta vreasă îi strângă mâna, oamenii din jurul lui încep să strige „Ponta preşedinte”. „Haideţila miting”, le răspunde pesedistul, după ce le zâmbeşte larg.

Ora 10.45. Pesediştii mărşăluiesc în formaţie către PalatulVictoria. În spatele lor, bulevardul Kiseleff stă cuminte şi adăposteşte zecilede autocare cu care au venit manifestanţii. O reporteră de la postul public deteleviziune îl întreabă ceva pe Victor Ponta. Semn că este pregătit pentrubătălie, preşedintele PSD îi răspunde acid. „TVR se comportă ca înainte de1989. Să le transmiteţi celor din TVR că Ceauşescu a picat, o să pice şi TraianBăsescu. Acesta este un mesaj pentru doamna Culcer”, declară Ponta, spreamuzamentul general.

Ora 10.50. Începe ploaia. Măruntă, dar rece. Sindicaliştiideschid umbrelele, pesediştii suportă destoinic vremea neprielnică. „Oare câţi oamenisunt aici? Să o aducem pe Roberta Anastase să îi numere”, glumesc iarpesediştii. Ponta este decis însă să îşi facă loc în mulţime. Oamenii care îiasigură paza îi deschid drumul. „Nu dăm Guvernul jos pentru noi, ci pentrudumneavoastră”, le spune Ponta oamenilor cu care dă mâna. „Uitaţi-vă cât estede frumos”, îl soarbe din ochi o doamnă de vârstă medie. Armata PSD înainteazărapid prin mulţime şi ocupă primul loc în direcţia de mers.

Ora 11.15. Se pleacă din Piaţa Victoriei. Ponta şi pesediştiideschid rapid un banner pe care scrie „Criza sunteţi voi, românii suntem noi”.Neinspiraţi, liderii PSD se aşază în zona pe care scrie „criza suntem noi”. OanaMizil, Radu Moldova, Rovana Plumb, cu pantofii de colecţie, şi Victor Pontadeschid drumul sindicaliştilor. Mitingul se transformă într-unul de partid. Înfaţă, o maşină pregătită din timp, dă ritmul. O portavoce lansează scandărilede rigoare. „Ieşi afară, javră ordinară!”, „Ciuma portocalie să dispară”,strigă un pesedist de frunte, umflându-şi bojocii.

Ora 11.20. Marian Vanghelie se alătură mitingului. Nu are locîn prima linie. Stă retras, undeva în dreapta. „Sunt atipic, eu nu trebuie să staulângă preşedinte ca să mă recunoască lumea. Sunt cu sindicatele, mă cunoaştelumea, îmi este de-ajuns”, explică preşedintele pesediştilor bucureşteniruptura existentă între el şi Victor Ponta. Pe tot parcursul mitingului, Vanghelienu s-a alăturat grupului din prima linie, care reprezenta PSD.

Ora 11.40. Pesediştii o iau la picior şi se rup constant demasa oamenilor veniţi la miting. „Întârziem la moţiune”, se scuză Ponta, carese opreşte totuşi pentru a-i aştepta şi pe ceilalţi. „Treceţi în spate. Nustaţi voi în faţă. M-am săturat de Ponta”, se aude dintr-o portavoce a unuisindicalist de la CNSRL Frăţia. Pesediştii nu cedează, rămân primii, dar facopriri mai dese. Ponta primeşte o decoraţie şi un fluier roşu, Dragnea unulverde.

Ora 12.00.Mulţimea se apropie de Piaţa Romană. Bulevardul Magheru salvează situaţia, areşase benzi. Pesediştii rămân pe partea dreaptă a drumului cu mesajul lor,sindicaliştii trec în partea stângă cu bannerul de la CNSRL Frăţia. Covrigăriiledin zonă şi McDonalds-ul sunt luate cu asalt. Se face o oprire de câtevaminute. Nu mai plouă. Ponta se mai îmbogăţeşte cu un tricolor, pe care îl pune lagât. Lumea de la balcoane este chemată să coboare în stradă şi să se alăturemitingului. „Haideţi la Revoluţie”, strigă strada.

Ora 12.20. În apropierea Pieţei Universităţii, coloana încetineştedin nou. „Păcat, păcat de sângele vărsat”, se scandează, în amintirea baricadeide la Universitate din decembrie 1989. „Ne apropiem de locul unde mulţi tinerişi-au pierdut viaţa. Să păstrăm un moment de reculegere”, este apelulpurtătorului de portavoce. Mulţimea nu îl aude. „Jos Băsescu, jos Băsescu”, sestrigă mai abitir ca până atunci. În cele din urmă se face linişte pentrucâteva secunde.

Ora 13.00. Coloana o ia la picior mai rapid. Dragnea îşi dă seamacă stă în zona unde pe banner scrie „Criza sunteţi voi”. Nu are ce face, doarse uită nemulţumit. Ponta zâmbeşte la camere. „Haideţi, fraţi români, că neapropiem de cuibul infractorilor”, scandează cei din CNSRL Frăţia. În piaţaConstituţiei, câteva sute de oameni, o scenă şi două ecrane imense. VictorPonta şi ceilalţi pesedişti iau cu asalt şi scena. „Aveţi încredere în noi. Aziscăpăm România de Boc, să dea Dumnezeu”, este mesajul lui Victor Ponta pentrumulţime. Coboară şi fuge şi la un post de televiziune pentru un mini interviu. Nuuită să strângă mâinile oamenilor aflaţi dincolo de gardurile postate dejandarmi. Ceilalţi pesedişti tremură, dar scot câte o ţigară pentru a seîncălzi. În piaţă, oamenii rămân să vadă pe cele două ecrane ce se întâmplă înParlament. Nu sunt 100.000 de oameni, ci doar 20-30.000. „A fost frig”, explicăpesediştii.

Ora 13.30. În Parlament, parlamentarii PSD se amuză. Ilie Sârbu,socrul lui Victor Ponta, spune că moţiunea trece. Ceilalţi pesedişti abia îşipot stăpâni zâmbetele. „A venit Ponta?”, întreabă ei. Dan Nica este luat larost: „Ce ai căutat în Kiseleff, că nu erai pe listă?”. „Erau mulţi din Galaţipe acolo”, răspunde fostul ministrul de interne, care intră în sala de plen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-03-12

Mai multe imagini:
Alianţa Civică pe dos. PSD a adus la Bucureşti 60.000 de protestatari
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ERAS
28 Oct 2010

Noi am venit din tara ca sa oprim raul care sa cuibarit la Cotroceni dar aceste lighioane slinoase care sunt cetatenii Bucurestiului sa-i vad morti ca nu as avea nici un regret. Eu vreau autonomie pentru Moldova ca sa nu mai platim noi ceilalti traiul bun pentru bucuresteni.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...