2018-12-10 09:36


Aliaţi puternici pentru „Ocupaţi Wall Street”

 |  18:43

Mişcarea „Ocupaţi Wall Street” ia amploare. Mai mult de 700 de participanţi la manifestaţiile de pe Wall Street împotriva lăcomiei corporatiste, încălzirii globale şi a inegalităţilor socialeau fost arestaţi după ce au blocat podul Brooklyn. Protestele s-au extins în mai multe oraşe americane şi beneficiază de sprijinul sindicatelor şi al unor celebrităţi, precum actriţa Susan Sarandon, regizorul Michael Moore şi celebrul lingvist şi militant politic Noam Chomsky.

Câteva sute de manifestanţi s-au desprins de ceilalţi protestatari şi au creat un adevărat haos pe podul Brooklyn. Unii dintre ei au declarat că au fost atraşi pe benzile de trafic de către forţele de ordine care le-au permis accesul în zonă. Poliţia a declarat că nimeni nu a fost păcălit să fie arestat. Autorităţile au intervenit, după câteva ore. Marşul s-a încheiat cu scene haotice, cu autobuze de poliţie pline cu arestaţi traversând podul. Alungată de pe benzile de trafic rutier, mulţimea şi-a continuat protestele pe aleile rezervate pietonilor şi în parcurile din împrejurimi.

Manifestaţiile de pe Wall Street ţin capul de afiş de aproximativ două săptămâni. Protestatarii au ieşit în stradă ca să-şi exprime dezgustul faţă de lăcomia bancherilor, a politicienilor şi a corporatiştilor. Mulţi şi-au instalat corturi în parcul Zuccotti din Manhattan şi ies zilnic în marş spre cartierul financiar din New York. „Această mişcare va creşte foarte repede fiindcă, spre deosebire de alte mişcări, nu trebuie să-i convingă pe oameni că băncile şi sistemul corporatist din America le-au distrus vieţile. Oamenii ştiu deja asta”, a spus regizorul Michael Moore. Protestele de pe Wall Street s-au extins sâmbătă şi în alte oraşe americane precum Los Angeles, Chicago, Boston şi Denver.

 Sindicatele intră în scenă

Sindicatele din New York se pregătesc să susţină protestul anticorporatist într-o mişcare ce ar putea marca o schimbare importantă prin atragerea a mii de oameni. Uniunea lucrătorilor din transportul public a votat în unanimitate pentru a sprijini protestele. Uniunea are 380.00 de membri. Şi SEIU 32BJ, reprezentând portarii, paznicii şi lucrătorii de la întreţinere, a anunţat că pe 12 octombrie se va solidariza cu protestatarii din Zuccotti Park. Totodată, Federaţia Unită a Profesorilor, precum şi organizaţiile liberale şi activiste (The Working Families Party, the Coalition for the Homeless, the Alliance for Quality Education, United New York si Strong Economy For All) intenţionează să se alăture mişcării „Ocupaţi Wall Street”. Dacă organizaţiile neguvernamentale vor sprijini protestele, mii de oamenii vor mărşălui pe străzile din New York.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: Wall Street, aliați
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...