2018-09-25 00:36


Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor ca declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi

 |  13:03
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor ca declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi

Mai mulţi parlamentari PNL, printre care şi copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au depus o iniţiativă legislativă care prevede că declaraţiile de interese ale aleşilor locali trebuie să fie verificate de prefecturi pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate.

Potrivit proiectului de lege, „un al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar se va transmite Instituţiei Prefectului, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, va trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor”.

Liberalii susţin că funcţionarea autorităţilor publice în care se constată cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este "bulversată" din cauza măsurilor legale care se impun împotriva aleşilor locali.

"Pentru evitarea acestor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. (...) Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale iniţiem prezenta propunere legislativă care (...) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: alina gorghiu, vasile blaga, declaratie, interese, alesi, locali, verifica, prefectura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...