2017-01-20 18:09

POLITICA


Ambasada SUA dă bani ca să ne scape de corupţie

 |  12:43
Ambasada SUA dă bani ca să ne scape de corupţie

În timp ce scandalurile de corupţie din România sunt în plină desfăşurare, Ambasada SUA ne învaţă cum să nu ne mai furăm căciula. Mai exact, cu ajutorul altor ambasade la Bucureşti şi a unor ONG-uri, a investit bani în  iniţierea de proiecte online, printre care şi  cele care luptă împotriva corupţiei şi şpăgii.

Este vorba despre Restart România, un proiect independent si apolitic, principalul sponsor fiind ambasada SUA. Competiţia a implicat cetăţeni români şi ONG-urile în soluţionarea  problemelor societăţii. Au fost 10 proiecte, dintre care cinci au câştigat premii de 5.000$ fiecare, înmânate de Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein pe 5 noiembrie. Suportul de gazduire on-line va fi asigurat gratuit de firme specializate. Acum sunt în curs de implementare. Iată  două dintre proiectele câştigătoare  pe combaterea corupţiei, mitei electorale şi şpăgii.

Bursa şpăgilor

este un proiect concretizat într-o platformă care să adune laolaltă, pentru a putea fi comparate, experienţele personale ale fiecăruia cu mita, cu traficul de influenţă, cu atenţiile, cadourile, foloasele necuvenite şi toate celelate forme ale corupţiei, în funcţie de câţi bani a oferit şi cui. Iniţiatorul este  Codru Vrabie şi mizează pe implicarea “pârâcioşilor” în raportarea preţului corect al şpăgilor. Solutia este construirea unei hărţi a mitei, traficului de influenţă, foloaselor necuvenite în România. Impactul va fi cunatificat prin măsurarea corupţiei la nivel naţional prin prisma experienţelor cetăţenilor. Astfel, Codru Vrabie  vrea să spargă piaţa corupţiei şi pune accent pe stricarea pieţei considerând că pentru prima oara în istoria omenirii, afaceriştii, economiştii, finanţiştii, politicienii şi cetăţenii se vor bucura să afle veşti despre scăderea indicelui bursier al şpăgilor pârâte în România.

Contactat de ziarul Puterea, Codru  Vrabie a declarat că pe   oamenii pot menţiona oraşele si instituţiile în care este nevoie să dai şpagă pentru a-şi rezolva o problemă. “În urma contorizării sesizărilor, vom avea o hartă a ţării cu locurile în care nu trebuie să dai sume mari ca şpagă, dar şi locuri unde nu trebuie să plăteşti, chiar dacă aveai intenţia să o faci. Totodată, mizăm pe o schimbare a percepţiei la nivel individual cum că şpaga este necesară în sistemul românesc. Noi vrem să demontăm această prejudecată”, spune Codru Vrabie.

Cine ce a promis

Un  alt proiect câştigător este , “platformă independentă, apolitică, nepartizană  şi nonprofit care promovează responsabilizarea candidaţilor si aleşilor în cadrul procesului electoral”, conform descrierii de pe site. Are ca obiectiv monitorizarea promisiunilor şi a mitei din timpul campaniilor electorale, la nivel local şi naţional, cu scopul de a trage la răspundere aleşii post-campanie. Se mizează pe faptul că în fiecare campanie electorală, există zeci si sute de promisiuni ale candidatilor la alegeri, care iau forme din ce în ce mai diverse: de la pliante, broşuri, declaraţii în presă şi la televiziune, programe afişate pe site-urile şi blogurile acestora, la fluturaşi primiţi pe stradă şi la cutiile poştale şi afişe lipite sau atârnate pe clădiri. De cele mai multe ori, promisiunile sunt populiste, exagerate şi fără legatură cu programul politic al partidului.

Efecte?

România este pe locul 11 în topul celor mai corupte ţări din Europa, nu este un loc onorant. Dar, în timp ce partidele se vor bate în mesaje anti corupţie, şi în acelaşi timp vor mai avea primari implicaţi în scandaluri de corupţie, proiectele de genul acesta vor încerca să schimbe şi  să combată corupţia şi acordarea de şpagă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18

Mai multe imagini:
Ambasada SUA dă bani ca să ne scape de corupţie
zoom

TAGURI: coruptie, sua, ambasada, scandaluri, baniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
18 Noi 2011

ambasadorul sua stie de zeci,sute de milioane euro furati de la cetateni americani de danut liga si dan diaconescu prin emisiunea suta la suta adevarat de la otv,bani bagati in campania electorala alui traian basescu si pdl-erau banii donati de cetateni adventisti ai sua -dati bisericii-au luat banii i au transferat in firma vidoepro de pe str regent street din londra de acolo la fimele lui danut liga de pe str hristo botev din bucuresti si mamitzu prod care impreuna cu dan diaconescu au furat banii americanilor-vedeti si implicarea lui silviu prigoana si adrian tarau jr-cel cu contrabanda de benzina-procuror lele- care au firma rosal in chicago-e mafie mare-au luat 360 mercedsuri cu 18 mii euro de la tiriac auto si i au fraierit pe oamnei ca au cistigat masini de 60 mii euro-exista acte-si apartamente de 35 mii euro ale lui robert negoita trecute in acte 90 mii euro-ei trebuiau sa toace repede banii-spalare de bani,evaziune fiscala-am informat fbi si cia-e vorba de banii cetatenilor americani-stiu si diicot si sri si sie si dna-dar nimic ptr ca e traian basescu in spate si danut liga adventistul -membru comisia suguranta nationala-al queda e acolo
FLORIAN IONITA
19 Noi 2011

asigurati o protectie maxima a celor care stiu si au la cunostinta de fapte grave de coruptie si va fi altfel (nu bani platiti ptr. inform.- a nu se intelege grsit)
FLORIAN IONITA
19 Noi 2011

0728282618, scuze am mancat un e grsit
LIVIU
21 Noi 2011

Nu au atatia bani de dat fata de cati bani pot sa fure cei din administratie.

Adauga un comentariu

Random image