2018-12-15 05:25


Ambasadele, în stare de alertă. Majoritatea parlamentară atacă DNA și ANI și amenință magistrații

 |  21:01
Ambasadele, în stare de alertă. Majoritatea parlamentară atacă DNA și ANI și amenință magistrații

După propunerile făcute de reprezentanții puterii în Parlament, pentru modificarea Codului Penal (CP) şi Codului de Procedură Penală (CPP), DNA a reacționat arătând că este o nouă piedică în calea justiției, ambasadele au sărit în sus, iar Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, s-a dus chiar la Palatul Parlamentului pentru o întâlnire cu Zgonea, Ponta și Dragnea. Unul dintre inițiatorii multor dintre propunerile de modificări controversate, Cristiana Anghel, senator PC, a atacat dur ambasadele occidentale, acuzându-le de amestec în treburile interne. „Dacă eu aș avea puterea asta, i-aș chema pe toți și le-aș spune: România este stat independent și suveran, dacă vă mai permiteți să faceți declarații, veți fi declarați persona non grata și veți pleca acasă!“.

Propunerile făcute de parlamentarii majorității guvernamentale se referă la măsurile preventive împotriva celor anchetați, introduc măsuri împotriva magistraților, chiar închisoare și alte asemenea idei care ar face actul de justiție și pedepsirea corupților mult mai greoaie.

Argumentele DNA

În reacția la propunerile respective, DNA susține că acestea ar afecta „în mod sever” statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar. Mai mult, Direcția condusă de Kovesi consideră că adoptarea acestor modificări „ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor”.

„Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, având în vedere că noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul României, în urma unor dezbateri îndelungate, care au implicat toate părţile interesate. De altfel, iniţiatorii fac trimitere în expunerea de motive la apariţia unor evenimente care necesită schimbarea politicii penale, fără însă ca acestea să fie indicate“, transmite DNA, într-un comunicat.

Potrivit DNA, condiționarea măsurilor preventive (în articolul 202) prin existența unor probe dicolo de orice îndoială ar face imposibilă orice astfel de măsură înainte de condamnarea inculpatului. O asemenea modificare este „incompatibilă cu natura şi scopul măsurilor preventive”. La fel se întâmplă și cu articolul 223, referitor la arestarea preventivă, unde se propune să se facă „numai dacă există probe concrete din care rezultă, dincolo de orice îndoială, că inculpatul a săvârşit o infracţiune“.

În plus, mai spune DNA, modificarea art. 224 şi 225, în sensul excluderii denunţului dintre motivele pentru care se pot dispune măsuri preventive este în contradicţie cu principiile procesului penal. Schimbând, astfel, articolele respective, legislativul atacă un „atribut exclusiv al puterii judecătoreşti”, respectiv procesul de analiză în urma căruia judecătorul „apreciază o situaţie de fapt” prin raportarea la elementele anchetei.

Reacţia ambasadelor

Ambasada SUA a transmis, miercuri, că urmăreşte „îngrijorările generate de amendamentele propuse de Parlament în această săptămână”. În opinia dată publicității, ambasada precizează că orice modificări aduse la aceste coduri ar trebui „analizate cu atenție” și cu transparență, „de toate părțile interesate” care, astfel, ar fi sigure că nu se „subminează progresele” obținute în ultimul timp de România „în consolidarea statului de drept și în lupta anticorupție”.

„Aşa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru atragerea în România a investitorilor locali şi internaţionali“, a transmis misiunea diplomatică, citată de MEDIAFAX.

Și Ambasada Marii Britanii a anunțat, miercuri, că urmăreşte îndeaproape modificările propuse la CP și CPP. „Aşa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituţiile sistemului judiciar şi statul de drept“, a mai precizat Ambasada Regatului Unit.

Thompson s-a dus la Zgonea

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, a mers miercuri, la Palatul Parlamentului, unde a discutat aproximativ o oră cu premierul Victor Ponta, președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea și liderii PSD Liviu Dragnea, Mircea Dușa și Marian Neacșu. Americanul a plecat fără să dea declarații, dar Ponta a susținut după întâlnire că a vorbit cu Thompson despre organizarea unui summit pe tema securității cibernetice.

În schimb, Valeriu Zgonea a declarat că a avut o discuție în doi cu Thompson, în care au vorbit despre propunerile de modificare la codurile penale și i-ar fi spus americanului că el personal este împotrivă, chiar dacă astfel supără liderii locali ai PSD. Cu toate acestea, funcția de președinte al Camerei nu-i permite să facă nimic pentru a bloca aceste propuneri. Zgonea ar mai susținut că proiectul de modificare a Codurilor Penale (care introduce, printre altele, și pedepse cu închisoarea pentru procurori – n.r.), deși va afecta imaginea Parlamentului pentru o bună perioadă de timp, nu schimbă regulile jocului și nu poate să blocheze dosarele instrumentate.

Lovitură dată ANI

O altă măsură controversată care dă o lovitură Agenției Naționale de Integritate a fost decisă de Camera Deputaților miercuri, și anume că primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice. Deputaţii au respins abia acum cererea de reexaminare cerută de fostul președinte Băsescu la legea serviciilor comunitare şi au menţinut forma iniţială a legii. Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 voturi pentru, 88 abţineri şi 3 împotrivă.

În cererea făcută de Băsescu se spunea că legea, în forma propusă nu mai permite ANI să constate „incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene” care, făcând parte din organele de conducere ale acestor asociaţii, vor „suprapune interesele colectivităților locale cu cele personale”. Surse politice susțin că respingerea reexaminării și menținerea textului în forma inițială a fost susținută și de actualul președinte, Klaus Iohannis, care a avut probleme de incompatibilitate asemănătoare.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a declarat, susținând menținerea textului inițial, că nu trebuie să mai fie judecați primarii pentru incompatibilitate în asemenea situații deoarece ei sunt cei care pot reprezenta cel mai bine comunitatea. Și deputatul UDMR Antal Isvan a spus că sunt foarte mulţi aleşi care sunt „hărţuiţi pe nedrept“ pe motiv de incompatibiliate şi trebuie stabilit clar ce înseamnă această reprezentare pentru ca nicio instituţie să nu mai interpreteze. „În lipsa unor prevederi clare, ANI a interpretat abuziv“, a adăugat deputatul UDMR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: ambasade, dna, ani, magistrati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
07 Mai 2015

Cristiana Anghel, senator PC, care ataca dur ambasadele occidentale, este mai intai de toate o mare IMPOSTOARE , ca sotie de securist stalinist CE POSEDA CEL MULT 1,5 neuroni i-a aburit pe PRAZARII din CARACAL jud Olt (ACOLO UNDE S-A RASTURNAT CARUL CU PROSTI) ca a facut greva foamei in timp ce sotul securist stalinist o alimenta cu de toate. Acest GUNOI UMAN trebuie scos din viata publica .Prazarii care au votat-o sa-i retraga sustinerea si sa denunte toete golaniile si hotiile facute de FAMILIA SA DE TROGLODITI. Aceasta excroaca doreste sa fie si "inger si drac" politician care sa fure cat mai mult si sa nu raspunda penal. Presa trebuie sa o instrumenteze si televiziunile sa nu o mai bage in seama pe aceasta BURUIANA OTRAVITA a vietii sociale din Ro careia trebuie sa i se verifice AEREA ILICITA.
Random imageUltimele stiri


loading...