2019-01-16 18:31


Americanii vor vedea tot. SUA vor folosi un nou sistem revoluţionar de supraveghere aeriană

 |  18:03
Americanii vor vedea tot. SUA vor folosi un nou sistem revoluţionar de supraveghere aeriană

Armataamericană va începe să folosească din această iarnă în Afganistan un sistemrevoluţionar de supraveghere aeriană, care va putea transmite imagini video îndirect cu toate mişcările de la sol de pe suprafaţa unui întreg oraş, relateazăWashington Post. Altfel spus,sistemul permite vizualizarea oricărui „obiectiv” dintr-un oraş - case, străzi,oameni etc.

Prinnoul sistemul, numit Gorgon Stare, tot ce se întâmplă va fi monitorizat fără caadversarii să ştie obiectivele avute în vizor. Sitemul, a cărui dezvoltare aînceput în urmă cu 18 luni, constă în nouă camere video amplasate pe un aparatde zbor pilotat de la distanţă şi poate transmite imagini live militarilor dela sol sau analiştilor care urmăresc mişcările adversarului. El poate trimitepână la 65 de imagini diferite diverşilor utilizatori, în comparaţie cuavioanele fără pilot americane care filmează cu o singură cameră pe o suprafaţăde mărimea unei clădiri sau două. Costul unui singur astfel de sistem atinge 17,5milioane de dolari.

Progresele tehnologice de acum fac posibilă pentru unsoldat de pe teren primirea de date, orice părţi dorite dintr-o vederepanoramică în timp real, transmise la un dispozitiv portabil de dimensiuneaunui iPad. Imaginile vor fi stocate astfel încât analiştii să le poată studiapentru a determina, de exemplu, cine a plantat o bombă improvizată sau cemodele de viaţă sunt într-un oraş. Cu ajutorul noului sistem, experţii americani nu vor mai trebui săghicească în ce direcţie să îndrepte camera, a declarat general-maiorul JamesO. Poss, înalt oficial în cadrul forţelor aeriene americane. "Gorgon Stareva vedea un întreg oraş, aşa că va fi imposibil ca adversarul să afle la ce neuităm şi astfel putem vedea tot", a spus el.

Existăînsă semne de întrebare privind capacitatea armatei de a prelucra cantităţiuriaşe de imagini suficient de rapid pentru a transmite date utile trupelor dela sol. Oficialii recunosc şi că sistemul Gorgon Stare are o valoare limitatădacă nu este coroborat cu rapoarte de pe teren.

Forţeleaeriene americane îşi cresc exponenţial supravegherea în Afganistan, potrivitcotidianului. Numărul de aparate de zbor cu sau fără pilot care au efectuatoperaţiuni de supraveghere s-a dublat din luna ianuarie şi a crescut de patruori de la începutul anului 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...