2018-12-17 16:36


Amendament la Codul Penal: Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice

 |  13:42
Amendament la Codul Penal: Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice

Senatorii Cristiana Anghel (PC) şi Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) au propus un amendament la Codul Penal şi cel de procedură penală, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”.

Amendamentul a fost susţinut în şedinţa comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Donţu, la proiectul pentru modificarea şi competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015, şi a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Senatorii au argumentat că noua formulare este ”mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia.

Iniţiatorii susţin că în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai ”dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, iar în noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.

”Aşa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţiilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei”, se menţionează în motivaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: amendament, codul, penal, masuri, preventive, ia, exista, proba, indicii, temeinic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
06 Mai 2015

La televiziuni - sunt chemati tot felul gusterii si impostori, politruci care - dupa ce ca-s derbedeii si golani notorii - mai se dau si morali si reprezentanti ai boborului! In loc sa fie chemati analisti adevarati si specialisti IN DOMENIU pt.a demonta pas cu pas (litera cu litera...) toate prostiile facute de kk-tii astia din Parlament. Trebuie DIZOLVAT PARLAMENTUL pt.ca nu-si mai gaseste sensul si rostul si aducerea pe scena politica si in administratia statului tehnocrati integri si competenti si NICIUNUL din cei care-au mai fost. Altfel...ne jucam cu puta-n nisip si cu galetusa, in timp ce TICALOSII, BANDITII, PENALII si MAFIOTI distrug natiunea romana.IESIREA IN STRADA SINGURA SOLUTIE.
Random imageUltimele stiri


loading...